Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Wojtek026 napisał:

y wszystkie gminy mają obowiązek przyjmować wnioski czy są takie które nie przyjmują

Powiat Hrubieszów nie ogłosili suszy więc wniosków nie przyjmują

Opublikowano

widzę że w danym powiecie również tylko wybrane gminy przyjmują wnioski, a jeśli mam ziemię w 2 gminach i w tej 2giej nie mojej ogłosili suszę to mogę składać na całe gospodarstwo czy w ogóle mogę składać czy tylko na ziemię w danej gminie?

Opublikowano

PAnowie w tym roku u mnie w gminie kolejki jak cholera o susze a najwiecej problemow maja tzw rolnicy hobbisci. Pani 2,7 ha wypelnia wniosek nawet zaznaczala uprawy w ogrodku 20ar. W tamtym roku tych rolnikow hobbistow nie skladali wnioskow, ale jak sie pozniej dowiedzieli ze im kasa przeszla ...

Opublikowano
Dnia 8.07.2019 o 17:17, Wojtek026 napisał:

widzę że w danym powiecie również tylko wybrane gminy przyjmują wnioski, a jeśli mam ziemię w 2 gminach i w tej 2giej nie mojej ogłosili suszę to mogę składać na całe gospodarstwo czy w ogóle mogę składać czy tylko na ziemię w danej gminie?

Mam taką samą sytuację i wpisałem wszystkie uprawy. Lepiej za dużo niż za mało, najwyżej będzie się poprawiać

Opublikowano

Gmina Wola Mysłowska bez suszy, ręce nie mają gdzie opadać.

Opublikowano

czy to co skosiliście już nie wpisujecie w ogóle do wniosku bo tak mi poleciła pani co przyjmuje wniosek a przecież jest we wniosku napisane że wszystko mamy wpisywać a potem przy powierzchni gospodarstwa podajecie całą powierzchnię to co pod dopłatami czy to co z lasami rowami i podwórkiem

Opublikowano

według oświadczenia na koniec wniosku podpisuje się pod tym że nie zniszczysz upraw, ani nie zbierzesz zbiorów do czasu przybycia komisji. w Gminie mi mówili że to trwa zazwyczaj pare dni  od złożenia wniosku, wtedy można zbierać plony.

Opublikowano

w wniosku o suszę w rubryce "Całkowita powierzchnia działek rolnym w moim gospodarstwie wynosi....

z ewniosku to będzie to? 

Całkowita powierzchnia kwalifikowalna do płatności JPO: 11,51 ha

Opublikowano
MariuszKlim napisał:

według oświadczenia na koniec wniosku podpisuje się pod tym że nie zniszczysz upraw, ani nie zbierzesz zbiorów do czasu przybycia komisji. w Gminie mi mówili że to trwa zazwyczaj pare dni  od złożenia wniosku, wtedy można zbierać plony.

skladales? ja dzis. na jakie uprawy zlozyles? mi mowila wpisac wszystko. i tak zrobilem. dadza to dadza, nie to trudno. bylem o 9 to bylo sporo ludzi do wypelniania.

Opublikowano
4 godziny temu, Bananek napisał:

skladales? ja dzis. na jakie uprawy zlozyles? mi mowila wpisac wszystko. i tak zrobilem. dadza to dadza, nie to trudno. bylem o 9 to bylo sporo ludzi do wypelniania.

ja jeszcze nie miałem czasu w tym tygodniu jechać, ale jutro postaram się, ja słyszałem że tylko na Jare, a już trawe skosiłem drugi pokos tam gdzie w dole urosła, a żyto w sobote będę kosił, ale jak tak to też wpiszę wszystkie uprawy, mam 2 hektary w Jaświłach ale tam suszy niema według puław. a na ile % szacowałeś jare, ozime, tuz?

Opublikowano

Dziś rozmawiałem z chłopami i podobno w sąsiedniej gminie chociaż ogłoszono suszę to rolnicy zostali pozbawieni kasy bo burmistrz na czas nie złożył jakichś papierów do wojewody,czy taki cyrk jest możliwy?

Opublikowano (edytowane)

dziwna sytuacja ponieważ według ,,monitoring suszy '' susza wystepuje w okreslonych grupach upraw i okreslonej kategori gleby , u mie jest tylko w kategori 1 i dla zbóż jarych  , wniosek złożyłem na wszystko z zaznaczeniem % strat i na łąki i na zboża ozime , w  ubiegłym roku susza wystepowała u mie na wszystko prócz qq i na nią odszkodowania nie było wiec i tym razem skoro według raportu dla mojej gminy nie ma zagrożenia suszą i nie było dla zbóż ozimych , to gminy złożony wniosek powiny oznaczyć jako do porawki , a durnoty przyjmują wszystko a potem płacz .     link klikacie na woj . potem powiat i potem gmina .http://www.susza.iung.pulawy.pl/tabele/

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Ten monitoring suszy i ich rapaorty to ściema bo inaczej tego nazwać nie można, robią coś aby tylko robić...

U mnie w raporcie 5 czyli 1.V - 30.VI susza występuje na jarych i ozimych, a tydzień czy dwa potem już w raporcie 6 czyli 11.V - 10.VII dziwnym trafem jakoś znika. I tak samo % udział gleb zagrożonych suszą w 5 rapaorcie ozime i jare 70%, a w 6 już 0% xD

Opublikowano
9 minut temu, Roki212 napisał:

Ten monitoring suszy i ich rapaorty to ściema bo inaczej tego nazwać nie można, robią coś aby tylko robić...

U mnie w raporcie 5 czyli 1.V - 30.VI susza występuje na jarych i ozimych, a tydzień czy dwa potem już w raporcie 6 czyli 11.V - 10.VII dziwnym trafem jakoś znika. I tak samo % udział gleb zagrożonych suszą w 5 rapaorcie ozime i jare 70%, a w 6 już 0% xD

w gminie powiedziano mi ze jezeli susza wystąpiła w którym kolwiek raporcie to gminy przyjmują wnioski bo susza szkody wyrządziła , i u mie susza była na jare i znikła ale straty bedą , tak mi rolnikowi wytłomaczyła pani która siedzi za biurkiem 

Opublikowano

No to u mnie też wnioski przyjmują bo w 5 raporcie była susza już nawet na polu komisję miałem. Tylko chodzi o to że jak w tak krótkim czasie właśnie może być susza a potem zniknąć :)