Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, galan99 napisał:

Pszenica rośnie dalej , temperatura nawet do +18 w czesne zasiewy robią się nie ciekawe .

Posmaruj się kremem z filtrem, bo opalenizny złapiesz :) 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, robercikj100 napisał:

Gdzie ty tam widzisz 18 stopni na lubelszczyznie?

ja pierniczę mowa że do +18 może  podskoczyć miejscami zobaczymy  jak będzie .

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/pogoda-na-termometrach-nawet-14-stopni-o-bialych-swietach-mozna-zapomniec/g6t30x1

Tydzień rozpocznie się dość słonecznie z temperaturą 5-9 stopni. Najcieplej ma być w środę. Temperatura utrzyma się na poziomie około 10-14 stopni, a w niektórych regionach kraju może wynieść nawet 18 stopni - podaje serwis Meteoprognoza.pl. Tak optymistyczne prognozy dotyczą Dolnego Śląska oraz Małopolski.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

A tak już na poważnie to do 2030 roku UE ma zmniejszyć o połowę stosowanie pestycydów. Co wy na to ? Ja robię na pszenicę 2 zabiegi na grzyba. Na jęczmień jary jeden. W tym roku już kombinowalem mniejsze dawki grzybowki czy herbicydow i nie było jakiś niepokojących oznak.  w Austrii jest taki program rolnośrodowislowy ze nie wolno wogole stosowac fungicydow...

Opublikowano
1 minutę temu, Taurus83 napisał:

A tak już na poważnie to do 2030 roku UE ma zmniejszyć o połowę stosowanie pestycydów. Co wy na to ? Ja robię na pszenicę 2 zabiegi na grzyba. Na jęczmień jary jeden. W tym roku już kombinowalem mniejsze dawki grzybowki czy herbicydow i nie było jakiś niepokojących oznak.  w Austrii jest taki program rolnośrodowislowy ze nie wolno wogole stosowac fungicydow...

Jakby dopłacali 2.5-3tys do ekologii to czemu nie 

Opublikowano

Ponawiam pytanko kolegi kilka postów wyżej . polecacie jeszcze opryskać pszenicę od miotły plus dwuliścienne.? Nie wyrobiłem się na jesieni oprysk kupiony i na tydzień ma się utrzymać na plusie. W pszenicy widać rumianki i inne chwasty po soi . 

Opublikowano
5 godzin temu, aezakmi666 napisał:

Ponawiam pytanko kolegi kilka postów wyżej . polecacie jeszcze opryskać pszenicę od miotły plus dwuliścienne.? Nie wyrobiłem się na jesieni oprysk kupiony i na tydzień ma się utrzymać na plusie. W pszenicy widać rumianki i inne chwasty po soi . 

kto normalny ci odpowie ? żeby dobrze zadziałał środek doglebowy należało by aby po oprysku ze 2 tygodnie trwała wegetacja a najlepiej  gdyby była tem. na plusie, ja tego nie wiem. jeśli znasz przyszłość to atakuj

Opublikowano

witam panowie. mam zasiana pszenicę na stanowisku po jęczmieniu jarym, po którym na.koniec sierpnia wywiozłem obornik, przed siewem poszło 220kg/ha npk. stanowisko od dawna nie widziało wapna. Myślę aby rozrzucić teraz WAP Mag (CaMg 28-16) w dawce 250 kg/ha. ma to sens robić teraz ?

Opublikowano (edytowane)

Daj sobie spokój z tym badziewiem, za te 100zł/ha co chcesz wyrzucić na pole lepiej kup coś więcej dzieciom/rodzinie pod choinkę ;)

Tak w ogóle zacząłbym od wykonania badania gleby, być może wcale nie ma potrzeby stosowania wapna? A jeśli potrzeba jest to po żniwach zamów ciężarówkę wapna prosto z kopalni i zastosuj wapno w odpowiednich dawkach.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano

wydaje mi się że w ciemno mogę wapnowac. chyba że zdarzył się tam jakiś cud. próby glebowe i tak wykonam lecz chciałbym teraz coś rzucić bo stanowisko super klasa ziemi też ochronę i nawożenie planuje wykonać najlepiej jak się da. chyba że to na.lrawde jakiś badziew i szkoda kasy i zachodu..nie jest tego dużo bo działka ma 2ha

Opublikowano

Jak wiesz, że trzeba dać to przeczytaj pierwsze zdanie mojego poprzedniego postu. Nie warto tym bardziej, że dałeś obornik pod korzeń który złagodzi skutki słabego pH o ile ono rzeczywiście występuje, a za wapnowanie zabierz się po żniwach.

Opublikowano
7 godzin temu, aezakmi666 napisał:

Ja będę pryskał teraz kawałek żyta CTU + DFF bo w październiku musiałem niecały hektar przesiać z powodu bardzo słabych wschodów i powinno zadziałać przy tej temperaturze, chwasty wegetują jest ciepło teraz w nocy. Mój sąsiad rok temu też pryskał tak późno i środek zadziałał.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v