Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli co takie 160-170 kg azotu w saletrze to lepiej dać w dwóch dawkach? czy możne w 3 ale nie czekać do kłosa z ostatnią dawką tylko dać na pod flagowy albo początek flagowego? jak dawałem dwie dawki saletry jakieś 130-140 kg azotu to zawsze miałem mało białka albo na styk. w tym roku białko jest ok tylko też problem z gęstością.

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

na rotaxie zebralem 7.5 ton przy 3 dawkach i nawożeniu 190 kg, kolega pole 2 km dalej, dał 2 dawki i 160 kg i zebrał 9.5 tony.
U mnie gęstość 67-68, u niego 75. Jak robiłem 3 dawkę niby spadł deszcz, ale później mega przysuszyło i smiem twierdzić ze spaliłem ziarno.

nie ma co porównywać swoich plonów do kolegi bo może byc kilka zmiennych które miało na to wpływ

termin siewu, odmiana ,  ochrona grzybowa,  kiedy podał nawóz i w jakiej formie co bylo przedplonem ,zasobności ziemi oraz jej klasa  itp.

• Root Admin
Opublikowano
28 minut temu, matek89121 napisał:

nie ma co porównywać swoich plonów do kolegi bo może byc kilka zmiennych które miało na to wpływ

termin siewu, odmiana ,  ochrona grzybowa,  kiedy podał nawóz i w jakiej formie co bylo przedplonem ,zasobności ziemi oraz jej klasa  itp.

bardzo dobrze sie znam z tym kolegą - pole raptem 2km obok - wiec mysle ze moge, siane dzień po mnie, przedplonem też rzepak, ochrona grzybowa podobna, u niego kapkę słabsza. klasa ziemi tez 3

Opublikowano

To teraz i ja myślę nad tym nawożeniem , bo miałem w planie dać saletrosan 70N , RSM32 80N i jak by jakiś deszcz był to saletra 32N . No zawsze na 3cią dawke to wypatruje jakiegoś deszczu , tylko że ja daje na flagowy . No nie wiem zastanowie się .

Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał:

na rotaxie zebralem 7.5 ton przy 3 dawkach i nawożeniu 190 kg, kolega pole 2 km dalej, dał 2 dawki i 160 kg i zebrał 9.5 tony.
U mnie gęstość 67-68, u niego 75. Jak robiłem 3 dawkę niby spadł deszcz, ale później mega przysuszyło i smiem twierdzić ze spaliłem ziarno.

U mnie Parametry gluten 31.9, białko 14.1, gęstość 71.9 poszła jako paszówa bo gęstości niema, ziarno pół na pół poślad plon 8.7t/ha przy 87kg N + 107kg N + 53kg N 

Opublikowano
35 minut temu, Agrest napisał:

@kamilc017 W jakiej cenie poszło i kiedy?

Żniwa 640brutto.  

2 minuty temu, matek89121 napisał:

wraz ze wzrostem ilości spadają zazwyczaj parametry czasami lepiej zrobić 9 t paszówki niż 7 konsumpcji bo ceny nie oddadzą różnicy w plonie 

zrobić 9-10 t konsumpcji to już sztuka 

Takie praramtry miał Rotax. Desamo miało takie Parametry : Białko 17.1, Gluten 38, L.O 390, Wyrówananie 85, Gęstość 81.5, Wilgotność 14.2 plon 8.9t/ha

Opublikowano
16 minut temu, jahooo napisał:

Przy obecnych brakach wody wolę dac saletrzak, daje lepsze efekty na moich polach niż saletra, i tylko 2 dawki

trochę sprzeczność.. Bo to saletrzak potrzebuje więcej wody do rozpuszczenia

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ta woda wczesną wiosną jest, a saletrzak działa wolniej, ale dłużej. Potem na drugą dawkę też udaje się złapać trochę wilgoci, a na 3 nie ma szans ani na saletrzak, ani an saletrę

W tym roku na drugą dawkę rzucałem saletrę , saletrzaku mi niewiele zostało. Tam, gdzie na pszenicę poszła na I i II dawke sama saletra, plon był gorszy.

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v