Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem skąd ludzie mają na to czas, bo ja czasami ważniejsze rzeczy zapominam z braku czasu a jakoś areału wielkiego nie mam i  czasu brakuje a jeszcze nagrywać,  usiąść, film poskładać, o sprzęt zadbać, umyć, naprawić, przejrzeć itd, to nie wiem, nie wypowiadam się i nie oglądam. Kto ma parcie na szkło niech nagrywa, byle mi nie przeszkadzał i opinii publicznej nie bałamucił. Chyba że jeden rolnik a drugi gwiazdor, to ok, tak można.

Do tematu:

Zastanawiam się czy zaprawa typu Orius Uniwesal (prochloraz i tebukonazol) zabezpieczy zboże przed chorobami przez jakiś czas, chociaż do mrozów, czy jednak  warto do jesiennego odchwaszczania dorzucić dodatkowo fungicyd.

Gdyby nie stosowałem dobrych zapraw, to fungicyd szedł i gołym okiem było widać różnicę na wiosnę, ale w tym wypadku ciekawi mnie czy zachodzi taka potrzeba  bo zaprawa do najtańszych nie  należy. Ktoś ma doświadczenie?

Opublikowano

Ja tez się dziwie. Ja przy areale 250 hektarów gdzie większość robię sam rzeczy nie mam czasu ani chęci żeby nagrywać filmy jeszcze . Nagrywający to przeważnie pseudorolnicy za których robotę robi ojciec. Tyle w nich fachowosci

Opublikowano
2 minuty temu, masa24 napisał:

Ja tez się dziwie. Ja przy areale 250 hektarów gdzie większość robię sam rzeczy nie mam czasu ani chęci żeby nagrywać filmy jeszcze . Nagrywający to przeważnie pseudorolnicy za których robotę robi ojciec. Tyle w nich fachowosci

Tak się zapytam nie masz czasu na nic , ci co maja mniej ha czy gorzej zjedzą ? mają czas na oglądanie seriali w telewizji ,  pogadać i typ , lata lecą rok po roku i tylko zapierdol większa .

Opublikowano

ravoj napisał: Do tematu: Zastanawiam się czy zaprawa typu Orius Uniwesal (prochloraz i tebukonazol) zabezpieczy zboże przed chorobami przez jakiś czas, chociaż do mrozów, czy jednak  warto do jesiennego odchwaszczania dorzucić dodatkowo fungicyd. Gdyby nie stosowałem dobrych zapraw, to fungicyd szedł i gołym okiem było widać różnicę na wiosnę, ale w tym wypadku ciekawi mnie czy zachodzi taka potrzeba  bo zaprawa do najtańszych nie  należy. Ktoś ma doświadczenie? czym dokładnie pryskales od grzyba na jesień, jestem zainteresowany takim zabiegiem w tym roku?

Opublikowano
10 godzin temu, masa24 napisał:

No ja mam czas na kino seriale czy kolacje z dziewczyna. Ale latać po polu i nagrywać w zyciu by mi się nie chciało . Poza polem mam jeszcze dzialalnosc

Jak nie masz na nic czasu to twój majątek psu na budę kiedy bedziesz z niego korzystał Co jest złego w serialu albo kontakt z dziewczyną chyba że ........a jeśli nie to czeka cię Rolnik szuka żony a ostatecznie  Chłopaki  do wzięcia albo nie będzie komu przekazać tego majątku:D

Ale to tylko gdybyś nie miał na nic czasu

Opublikowano
12 godzin temu, dzikiWschód napisał:

ravoj napisał: Do tematu: Zastanawiam się czy zaprawa typu Orius Uniwesal (prochloraz i tebukonazol) zabezpieczy zboże przed chorobami przez jakiś czas, chociaż do mrozów, czy jednak  warto do jesiennego odchwaszczania dorzucić dodatkowo fungicyd. Gdyby nie stosowałem dobrych zapraw, to fungicyd szedł i gołym okiem było widać różnicę na wiosnę, ale w tym wypadku ciekawi mnie czy zachodzi taka potrzeba  bo zaprawa do najtańszych nie  należy. Ktoś ma doświadczenie? czym dokładnie pryskales od grzyba na jesień, jestem zainteresowany takim zabiegiem w tym roku?

Dwa lata temu sam tebukonazol a w ubiegłym roku Zamir podszedł w dawce przepołowionej i efekt świetny, mogę z czystym sumieniem polecić, tylko te ebane koszty rosną bo susza mi urwała tonę, ale tego nie przewidzisz.

Kiedy wczesną wiosną trzeba było już myśleć o walce z chorobami ja spokojnie mogłem zająć się innymi sprawami i T1 robiłem sobie dość późno w porównaniu z innymi a T3 był zbędny

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czym zamierzacie odchwaszczać pszenicę w tym roku na jesień? Ja myślę dać Expert met 0,35kg + Legato 0,2l + Glean 8g. 

Edytowane przez Miran
Opublikowano
ravoj napisał:

Dwa lata temu sam tebukonazol a w ubiegłym roku Zamir podszedł w dawce przepołowionej i efekt świetny, mogę z czystym sumieniem polecić, tylko te ebane koszty rosną bo susza mi urwała tonę, ale tego nie przewidzisz.

A jakich temperaturach pryskales i czy dodawales jakieś mikro albo jakiś insektycyd?

Opublikowano

Jak ma być cena stabilna,a co najważniejsze opłacalna kiedy po pierwsze; są tacy co przechwalają się zbiorami w granicach 10 ton z ha są to jednak tzw.trolle pracujący dla potrzeb władzy,właśnie po to aby sztucznie doprowadzić do zbicia cen.A swoją drogą,konia z rzędem temu kto w taką suszę osiągnął zadowalające plony:po drugie za wschodnią granicą mamy Ukrainę....jednak ten mechanizm tam działa tak: Zachodnie państwa unijne masowo wykupują,bądź dzierżawią ogromne połacie ziem Ukrainy,weszli tam ze swoim kapitałem,ziemie które od lat leżały odłogiem są doprowadzone do kultury,a że ziemie tam żyzne i odpowiednio doszlifowane to dają duże plony.Wobec powyższego,zebrane tam ziarno to już nie jest ziarno ukraińskie,a ziarno unijne,więc bez przeszkód zasypywani jesteśmy takim właśnie ziarnem.....ukraińskie???,a skąd...to już unijne,a unijnym nikt nie zabroni we wspólnocie handlować,a że Polska to najbliższy kraj więc my dostępujemy zaszczytu zawalania nas tym właśnie zbożem.Nic dziwnego,że ministerstwo zaprzecza jakoby do Polski wwożono setki tysięcy ton zboża z Ukrainy,bo choć ono z Ukrainy pochodzi to jednak niby unijne.

Jak inwestować by coś zostało .

Opublikowano
1 godzinę temu, Miran napisał:

Czym zamierzacie odchwaszczać pszenicę w tym roku na jesień? Ja myślę dać Expert met 0,35kg + Legato 0,2l + Glean 8g. 

Zastanawiam się nad takim właśnie zestawem expert dff glean, w jakiej fazie najlepiej stosować? szpilkowanie?

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

A jakich temperaturach pryskales i czy dodawales jakieś mikro albo jakiś insektycyd?

Temperatura powyżej 10 na pewno, poszedł cyperkill max na mszyce bo ziarno nie było zaprawione od szkodnika, bo szczerze nie było czym, actary nie mogłem kupić. Wszystko połączone z jesiennym odchwaszczaniem CTU DFF i expert met. Jeden oprysk, jeden przejazd. Na tym przynajmniej trochę się zaoszczędziło. 

Opublikowano
23 godziny temu, dzikiWschód napisał:

hmm nie wiedziałem że można mieszać środki na grzyba chwasty i mszyce...

Pisałem już wcześniej, że od 3 lat tak robię. Mówię o obniżonych dawkach grzybówki, ale wiosną raz był Lancet w pełnej dawce + Tilt Turbo + Mondatak i efekt jak w zabiegu oddzielnym. 

Za to skracanie Trineksepakiem + grzybówka trochę paliło czubki i to rozdzielam. Jak tam kto uważa, ja nie namawiam. 

23 godziny temu, maciekwariat9 napisał:

actara do zaprawiania ziarna?

Tak, na mszyce rewelka. Ale teraz nie ma i testuję inny środek. 

23 godziny temu, galan99 napisał:

Expert met + co dodać na wyczyńca polnego by zwalczyć na jesieni jakieś sprawdzony środek ?

Chlorutoluron 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v