Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Szymi40 napisał:

Zasiałem kiedyś   syna  w niedzielę   i wyrósł   chłop  jak się  patrzy.   

hmm ja to nie jestem pewien kiedy takie ziarko wysiałem , podejrzewam że kazdy dzień tygodnia można by wstawić a i pory dnia też pewien nie jestem .                               Odnosnie  siewu zbóż w piątek nie zabardzo napisał Pedro , czyli piątunio to już wekend czyli czekamy do poniedziałku , poniedziałek wiadomo traktorem po drogach publicznych szkoda prawka , we srody lubi padać a wiec tylko wtorek i czwartek i jak tu cokolwiek zrobić ?

Opublikowano
Szymi40 napisał:

Ja  ten -tego   tylko w  niedzielę   i to  raz w miesiącu.  

Na rynku zebrano mieszkańców, żeby przeprowadzić ankietę na temat seksu. Pada pierwsze pytanie: - Kto współżyje codziennie proszę podnieść rękę. Część ludzi podniosła rękę. Ankieter policzył i mówi: - Kto współżyje raz w tygodniu proszę podnieść rękę. Następnie podnieśli ręce współżyjący raz na 2 tygodnie, raz na miesiąc, itd. W końcu ankieter mówi: - Kto współżyje raz na rok, niech podniesie rękę. - To ja, to ja - woła radośnie jakiś facet. To z czego się Pan tak cieszy? - Bo to już jutro! . . to Ty juz ten przedostatni etap. ;)

• Haha 3
Opublikowano

Jeden jak tak mówił ze mu raz na miesiąc to się rozwiódł choć to potępiam.No ale w kościele nakazują ze nawet jak kobiecie się nie chce to musi.Średnia w Polsce to raz na tydzień.

Opublikowano (edytowane)

Ale pomyśl ze 100lat temu w niedziele był zakaz współżycia .Nawet do komuni nie można było nić jeść trzeba było iść o głodzie do kościoła,.To się wszystko zmienia.

Ale jak chłop zaspokojony to nie w głowie mu będzie przygoda i uważam ze dobrze teraz jest.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Ale pomyśl ze 100lat temu w niedziele był zakaz współżycia .

I sądzisz że to wystarczyło by się nie ryćkały ? :D

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, prześcieradłem nie byłem, ale pamiętam co starsze osoby kiedyś mówiły ale zresztą prądu nie było to co mieli robić wieczorami cały tydzień.Najbardziej z tego mnie rusza te całowanie księdza w rękę z tych starych zwyczajów,ale kiedyś tak było.Jeszcze do 2 wojny tak było.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Wystarczy kartkę z kalendarza zmienić jak komuś niedziela przeszkadza i można  działać😁

Kurna jak wy tam w powiecie lubartowskim jeździta?

Mało brakło a miałbym gościa na sumieniu.  Na łuku drogi wyjechał skuterem na przeciwległy pas na czołówkę. Ledwie wyhamowałem , a gość szerokim łukiem powrócił na swój tor. Na naprutego nie wyglądał.

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

34 minuty temu, zetorki12 napisał:

Jaki byś brał ?

No a jaki najlepszy?

Wiadomo że lubelski👍🏻

to chyba chcesz z mechanikami z serwisu się zaprzyjaźnić 😃 kolega syna ze szkoły maja takowego godzin ze 200 i już chyba trzeci rok mija a oni ze srachem w pole wyjeżdżają czy spowrotem uda się bez usterki powrócić niby pierdoły a to ciągle coś nowego ostatnio problemy ze zbiornikiem mieli i w pole z zasilaniem z karnistra jeździli 😀

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

@Wiesi0 no bo tak powinno być. Słyszałem to.

Tak samo jak nowy sprzęt może być gwoździem do trumny jak się kupi 3 traktor żeby sąsiad zazdrościł.

No jelenia napewno nie, to nie moja bajka.

mam nie odparte wrażenie i odczucie , że poszedłbyś w germańca tylko odważyć się  niechcesz złożyc wniosek na Prow :P 

i cały misterny plan o PL Ursusu poszedł by w pizdu... ;) 

Edytowane przez marulekk
Opublikowano (edytowane)

Z suszowym sobie radzi to i PROW ogarnie i rozłoży na raty,ale ogólnie w ostatnim czasie tylko punkty a tu światełko w tunelu, a taki ciągnik jakiś kogucik do codziennych obowiązków ze by nie stał pół roku a pracował za pół ceny z klimą(nie trzeba piwniczki) i 40km/h by się przydał za połowę ceny myślę ze temat do ogarnięcia.Tylko magiczne słowo 'Trzeba chcieć a się spełni"

Edytowane przez Gość
Opublikowano
pedro2 napisał:

Wróciłem z pięterka, urodziny chrześniaka i na sucho... tylko się objadłem.... 🙄 Jechowe czy co za moda

"Take" czasy, że coraz częściej o suchym pysku 😩 Lepiej kupić srebro do zaprawiania ziarna, niż postawić flaszkę na stół...

Opublikowano
Wiesi0 napisał:

Jaki by nie był aby nowy a nie stłuczony u żabojadów i helmutów.

A ludzie i tak powiedzą co im wygodne i co zechcą,ja tam na to nie patrze.Będę siał bez orkowo 12ha, bo wziąłem w dzierżawę i nie da mi się zaorać bo było żyto i koszone po jaja żeby za kombajn było taniej a w dodatku pełno legawki.Jak ktoś rzuca to co mu zależy.Też będą gadać a mi to zwisa i powiewa.

Ładny dzień,szkoda ze ludzie nie szanują niedzieli co nie którzy i sieją.

Walnij kartofle - lubią ziemię gdzie dawno nie rosły.

Opublikowano (edytowane)

Wiem o tym,ale muszę mieć na swoim te przeszło 25% do dopłat,owsa,kukurydzy,ziemniaków i to mi wystarczy, jak bym zrobił na czyimś to bym miał 95% pszenżyta na swoim i do dopłat nie pasuje,Choć przyznam ze w agencji pracują tacy ludzie co pszenicy od pszenżyta nie rozróżnia ale niema co kombinować.

Pochmurno i ciepło mamy jak na te porę roku,trzeba siać.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
7 godzin temu, mraukot napisał:

"Take" czasy, że coraz częściej o suchym pysku 😩 Lepiej kupić srebro do zaprawiania ziarna, niż postawić flaszkę na stół...

sreberko kupisz a jak świstaki zorganizować ?

Opublikowano

Słoneczko,chłodek,dobrze się pryzmę okryło,. Dziki wytarmosiły kukurydzę,i chyba będę zbierał i ciął taką sieczkarnią od słomy,jak co roku.I tydzień z glowy. Ale stałem przy paszowozie,ciekawe co on by na takie badyle powiedział. Ktoś może próbował?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v