Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj drobny deszczyk, ale dosyć długo a dzisiaj się nie może zebrać. Kark już boli od tego patrzenia w niebo. 

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Burza pany. 5 minut temu miałem grad bez deszczu

To i ten łubin stalarzowało😆dziś chciałem talerzować lucernę bo gówno będzie, siana na wiosnę i przejechałem 20m i do domu,jak beton.

Opublikowano

Południowy-zachód Łódzkiego 

Te opady maja taki lokalny charakter aż sie gadać nie chce.

3 km dalej w prostej lini ode mnie, dało w pół godziny 20 litrów. Normalnie bym nie uwierzył ale dziewczyna zdjęcie deszczomierzu pokazała. Taki + że gdzieś popadało, taki - że nie na żadne moje pole. Lipiec nadal 0 mm.

Na pastwisku tylko pokrzywy są zielone, wczoraj widziałem jak z głodu krowy nawet te pokrzywy obgryzały. 

20190709_201705.jpg

• Sad 2
Opublikowano

drugi pokos- w okolicach krakowa to nie ma co kosic, na lakach jak na sciernisku-a wg imgw u nas nie ma suszy, ciekawe gdzie jest ??? dzisaj ze dwa razy "padalo" 

Opublikowano

Ile % mam wpisać we wniosku suszowym jak jeszcze nie wykosiłem i nie wiem ile brak wody obciął?

Opublikowano

Wpisz 70%, nie jesteś komisją i nie muszisz się znać. Przyjdą to oni mają za zadanie ocenić straty. Ja wpisałem 30% a oni oszacowali 50%

Opublikowano

Ok, a teraz pytanie jak oni chcą to oszacować jak za tydzień mam zboża do młócenia. Mam czekać aż przyjadą?? Czy mogę wykosić a oni potem na jakiej podstawie będą szacować??

Opublikowano

Tu będzie problem, myślę że pasuje iść do gminy i zapytać co robić.

Opublikowano
31 minut temu, songo napisał:

Ok, a teraz pytanie jak oni chcą to oszacować jak za tydzień mam zboża do młócenia. Mam czekać aż przyjadą?? Czy mogę wykosić a oni potem na jakiej podstawie będą szacować??

U nas parę lat temu zostawiali pas ( jeden przejazd kombajnu ) na polu do szacowania strat.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mus napisał:

U nas parę lat temu zostawiali pas ( jeden przejazd kombajnu ) na polu do szacowania strat.

Mi się wydaje ,no wiecie bo jak tu oblecieć kilkadziesiąt tyś działek w tydzień ja sam musiałbym dzień jeździć po swoich, raz miałem kontrole z agencji to dzień czasu ich woziłem po polach i to od 9-21godz.

Dobrze ze pada mży.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v