Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@kopin Za dużo cwaniaków prowadzi firmy. Takie coś nie miałoby racji bytu, w wielu przypadkach bogaciłaby się tylko jedna strona a druga nie miałaby co do gara włożyć. 

Raczej jakby były dobre warunki to dziewucha by się nie zwolniła...

Opublikowano

Mój syn robi to samo,zarabia bardzo ładnie jak na lokalne warunki,ale pracować trzeba.A jak ktoś woli dostać 40 % tego ale siedzieć na d*pie w sklepie to powinien też brać odpowiedzialność jak starał się tam o pracę

• Like 1
Opublikowano

Tak pracowałem na etacie i prowadzę małe gospodarstwo, teraz czasem też dorabiam, nie patrzę że mamy 500+ chcemy coś dzieciom zostawić jak nas zabraknie, ale nie muszę mieć nowych Ciągników i kredytu w banku na 40lat, aż takiego parcia nie mam żeby za wszelką cenę się dorabiać.

Co do przepisów to załóż plantację zacznij szukać pracowników a zobaczysz jak jest w praktyce, bo teoria jaką znasz ma się ni jak do realu.

Jeszcze trochę i syn ojcu legalnie nie będzie mógł pomagać w gospodarstwie, tylko będzie musiał go zatrudnić jeśli będzie chciał np. zwozić belki z sianem, takie są przepisy w niektórych krajach UE i nas pewnie też to czeka w przyszłości.

Upał taki że nie chcę się już pisać 🏜️ Ziemniaki więdną od słońca a na TTV pokazują deszcz na Lubelszczyźnie 🤨

• Like 2
Opublikowano

Ale nie muszę zakładać plantacji i szukać pracowników a pozniej narzekać ze nie ma komu pracować lub nie stac mnie na utrzymanie pracownika. Nikt ani mi ani twojej siostrze nie wyda takiego rozkazu. Wiem że teoria mija się z rzeczywistością czasami i wiem też że niektórzy plantatorzy owocowi też są oderwani od dzisiejszej rzeczywistości i chcieliby mieć zbieraczy na takich warunkach jakie panowały w latach 90 a sami żyć według dzisiejszych standartów - myslenie typu ty przyjedz rowerem zbierac do mnie owoce żebym ja miał na utrzymanie nowego ciągnika i wygodnego samochodu.

Opublikowano
2 godziny temu, Partyzant85 napisał:

@zetorki12

1. Posadzić tyle żeby samemu zerwać

2. Zatrudnić ludzi na warunkach które panują w innych branżach

3.  Zrezygnować z uprawy truskawek i znalezć sobie inne zródło dochodu a nie narzekanie typu "nie ma kto u mnie rwać i nie mogę zarobić". Nikt żadnemu plantatorowi truskawek nie  kazał ich nasadzić nie wiadomo ile.

Ja myślę że dobrze że ludzi do zrywania brakuje społeczeństwo tylko zyska na tym bo truskawka z tych dużych plantacji to sama chemia zsadzić mniej zebrać przy pomocy rodziny sprzedać drożej i żyć spokojnie

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Wiadomo o pracownika trzeba dbać i jak się da dobre warunki to zawsze wrócą na sezon bo będą miło wspominać :) 

Kiedyś to było- zajeżdżam ciągnikiem u Niemca na pole a tam ponad 100 ludzi prawie same kobiety, gorąco, zbierają truskawki w pozycji do zbierania szkoda że zdjęcia nie mam widoki ciekawe👙 , mimo że każdy zjebany po gorącym dniu wieczorami często było wesoło :)

no najwięcej zależy od pracodawcy i od ekipy, ludzie na wakacjach studenci itp jeżdżą jeszcze na zbieranie 

21 minut temu, staszek131415 napisał:

Ja myślę że dobrze że ludzi do zrywania brakuje społeczeństwo tylko zyska na tym bo truskawka z tych dużych plantacji to sama chemia zsadzić mniej zebrać przy pomocy rodziny sprzedać drożej i żyć spokojnie 

nie pamiętam w jakim kraju ale widziałem koncepcję sadu samoobsługowego, gościu miał normalnie sad I ludzie przyjeżali sami rwać na własne potrzeby a on tylko koło domu siedział i czekał aż przyjdą z narwanym i na wagę do zapłaty, gospodarstwo ekologiczne a drzew i krzewów różnych miał w pizdu kilka ha wszystko ogrodzone i wychodził na swoim, jeszcze chyba po tym jakiejś owce latały żeby trawnik kosić

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

To co zrobić żeby te truskawki zerwać ?

Nauczycieli  zatrudnić   mało  ponoć  mają  to pewnie  z chęcią  przyjdą  i  dorobią  do pensji 

27*C  i  silny  wysuszający  wiatr   na wieczór  zapowiadają  burze  2 stopień 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Coś dziś nie widać kolegi @Rolnik1973 . Germańską prasę czyści po usłudze , czy w hamak się zaplatał ? :P

Tania sobota w lidlu😁

Dopiero wróciłem🚗

Edytowane przez Rolnik1973
Litera
  • Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano
28 minut temu, JarekBazydlo napisał:

http://www.pogodynka.pl/ostrzezenia

Zapraszam do lektóry

Nie bój sie o mnie i tak wogóle tych burz nie nadaja na moim regionie więc Ty sie lepiej tak nie spinaj:P

Lektury, w ogóle oddzielnie piszemy :) Tak, czepiam się hehe

Upał jak cholera, 36 stopni w cieniu. Na zewnątrz nic nie da się robić, człowiek wymięka. Dobrze że od poniedziałku spadek temperatury, chociaż kilka stopni mniej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła 35°, jak te zboże wytrzymuje.🤔

No ale za te parę dni zboża po drodze po zgórkach zbielały.

Cienki plon będzie.

No nawet ja nie wytrzymuję . Przeszło 40 zrobione . Dzwonił gość następny , ale odmówiłem . Za gorąco !

Opublikowano

Zależało mu na już , a świeżo z łąk wracałem .  Dojechać by trzeba ze 4km , a zbyt mocno nie nalegał .

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Zapraszam do lektóry

Nie bój sie o mnie i tak wogóle 

Przepraszam ale nie mogłem 😁

Co do alertów to dziś 3 w tym tygodniu dla płn Wlkp 

Uwaga! Po poludniu i w nocy (15/06) bardzo silny wiatr, burze i grad. Mozliwe przerwy w dostawie pradu. Nie chowaj sie pod drzewami. Jesli mozesz zostan w domu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v