Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja piernicze jak patrzę na te gradziny co na FB ludzie z zachodu foty wrzucają to wolę chyba miesiąc bez deszczu niż miało by to do nas w czwartek przyjść. Wojciechów ok Gorzowa Wlkp największe mają po 10cm średnicy masakra

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Dzisiejsza pierwsza burza w Gorzowie Wlkp. Okolo 45 km ode mnie.

Nas na szczescie ominelo, popadal ladny gruby deszcz.

Nadciaga z poludnia kolejny front, za dwie moze trzy godz bedzie u mnie. 

Zdj z fb.

FB_IMG_1560290036103.jpg

FB_IMG_1560290051059.jpg

FB_IMG_1560290184337.jpg

FB_IMG_1560290190393.jpg Edytowane przez Zieleniak
Opublikowano
Rolnik7343 napisał:

to teraz przyznawać sie kto jeszcze tydzień temu płakał że ciągle pada i nic nie idzie zrobić

Byli tutaj i tacy "agenci", którzy dwa tygodnie temu krzyczeli, że deszczu wystarczy im do końca czerwca... 😉

• Like 2
Opublikowano
marian_machler napisał:

Rolnik7343 napisał:

to teraz przyznawać sie kto jeszcze tydzień temu płakał że ciągle pada i nic nie idzie zrobić

Byli tutaj i tacy "agenci", którzy dwa tygodnie temu krzyczeli, że deszczu wystarczy im do końca czerwca... 😉

ja tak pisalem i mi faktycznie wystarczy a może i dłużej

Opublikowano
7 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

Ja też mówiłam, że na razie dość,  siana nie można zebrać, bo padało codziennie. Jest dobrze, ostatni deszcz i to konkretny był w piątek, a teraz afrykańskie upały. Do nas deszcze zaciagały z Ukrainy z okolic Lwowa i jeszcze niżej, a jak coś idzie ze wschodu to trwa dłuższy czas, tak było z deszczem teraz. Kilka lat temu jak nas zajął niż ukraiński to w żniwa lało codziennie, co najlepsze to ok 100 km od nas było już po zniwach, bo tam deszcze już nie dochodziły. Taki klimat niestety, nie każdemu daje po równo 🤨

• Like 1
Opublikowano

U mnie gorąco ale wilgoci jest i czekam na deszcz z nawozami dla lepszego effectu.

Opublikowano

W maju spadło z 26l w czerwcu nic.

Patrzę na symulacje ICM Meteo i na czwartek coś może popada, ale wszystko największe opady, pójdzie jak zawsze albo z lewej strony lub z prawej.

W tamtym roku u mnie w regionie  burz była rekordowa ilość, wszystko mnie omijało nawet opisywałem sytuacje. Chyba delikatni mnie haczyło dwa razy dając razem 7l.

W okolicach od 3, 5, 7 km gdzie lepsze ziemie (3klasa) zbierali bez fungi, tylko zasiane i na chwasty, niedzielni rolnicy po 6,7t.

W tym roku 6 burz tylko  i to słabe, raz pokropiło z 1litr.

Kopalnie dobra rzecz (pomiędzy Koninem a kołem) ale nie dla gospodarstw blisko, wody gruntowe w hu. odessane.

Koniec kwietnia też coś około 30l, początek maja piękny, chłodny pochmurny...

Żniwa jak zwykle, wcześnie siane zboża, około 20lipca zawsze były...

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, zetorki12 napisał:

No jak zimna , to co w tym niezwykłego ? Sama się nie wypije ...

Tak przy niedzieli czemu nie, dla zdrowia.

Już 28.

.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v