Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry poplon nie jest zły, kto wiedział półtora miesiąca temu jakie będą warunki teraz... Sam nasiałem wszędzie to owies, to ziele. I przy orce zemsta była, ale masy wpadło troche, teraz już mega wyrosły i nie wiem skąd tą wodę ciągną. 

Ja pierniczę Kaszuby to chyba pływają, codziennie podlewa

Opublikowano (edytowane)

6st,chlodno kilka chmur sie pojawia. Wiatr troche ucichł,, orki do siewu porobione, po kultywatorrze ciezko sie oralo, strasznie wysuszona ziemia byla... Na sobote planuje siew, troche gleba sie osuszy jeszcze  po wczorajszej burzy i deszczu, ok torunia

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano

Ja nawet samosiewy niszcze a co dopiero poplony siac. Zreszta ci co posiali to i tak to nie rosnie. U nas jest ogromne deficyd wody i to nie od dzis wiec siew poplonu pod ozime to jest nieporozumienie a nawet zaorac w listopadzie ciezko.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Dzień jak co dzień sucho,ale nie wieje.Co myślicie żeby założyć temat o youtuberach i ich filmach,można by było porozmawiać o ich metodach uprawy,rozmaitych wyborach,maszynach co jak się sprawuje,było by ciekawie.

Opublikowano
XTRO napisał:

zaorałem dzisiaj część pola pod pszenicę po rzepaku- masakra, wilgoci praktycznie nie ma ;/ ładnie zaorać to nie ma mowy, pierwsza skiba nie dorzuca, wywalają się bryły jak wiadra. Tak ch*jowo to dawno nie było

u nas spadło 6,5mm przedwczoraj w nocy ale co do orki nic nie zmieniło na wierzchu trochę wilgoci a niżej nic

Opublikowano

panowie ile bierzecie za orkę albo ile byście brali ciągnikiem 130 km + obrotowy 4ka ? pół wsi ma nie zaorane i chcą żeby im orać . ale to raczej słaby biznes , teraz jeszcze gorzej wyschło , trzeba liczyć 20 l on na ha co najmniej

Opublikowano (edytowane)

Ja brałem 350zł od ha.Ale jak zapłacą wiencej to czemu masz nie korzystać.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

panowie ile bierzecie za orkę albo ile byście brali ciągnikiem 130 km + obrotowy 4ka ? pół wsi ma nie zaorane i chcą żeby im orać . ale to raczej słaby biznes , teraz jeszcze gorzej wyschło , trzeba liczyć 20 l on na ha co najmniej

Pomóc w czynie społecznym a nie się dorabiać na ludzkiej krzywdzie.

Pogoda znowu bezdeszczowa i nawet ciepło.

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Pomóc w czynie społecznym a nie się dorabiać na ludzkiej krzywdzie.

Pogoda znowu bezdeszczowa i nawet ciepło.

Ile żeś skasował bidnym ludziom za koszenie?

Opublikowano

Za 250zł za ha to bardzo tanio,mi by się głowy by nie chciało zawracać bo wszystko się zużywa i kosztuje.

Opublikowano

Pada grad ok torunia

Bo to kazdy w radiu chcialby miec pogode i sloneczko, a potem wielkie zdziwienie czemu to wszystko takie drogie jest w markiecie, 

35 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tak se słuchałem radia w traktorze i słyszę pogodę mówią  i płaczą że deszcz  ich męczy i będzie męczył  jeszcze w wielu miejscach w kraju , nosz kur...😡 wyłączyłem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Tak se słuchałem radia w traktorze i słyszę pogodę mówią  i płaczą że deszcz  ich męczy i będzie męczył  jeszcze w wielu miejscach w kraju , nosz kur...😡 wyłączyłem.

Ja też słucham VOX bo te inne stacje to są kierowane do mieszczuchów.

Co raz przechodzi mżawka.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Uziu92 napisał:

minimum paliwo razy trzy

Opublikowano

Okolice Mińska Mazowieckiego  uczy się padać 

A miałem jechać dokopać 30 arów ziemniaków pod pszenice 

Panowie   lepiej to kartoflisko zaorać i siać czy talerzówka a później uprawowo-siewny i ogień 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v