Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, radekz200 napisał:

Może padać zakupiłem deszczomierz 😂😂

2B8DD281-EA01-4C74-96CC-492D580EF011.jpeg

Postaw w bardziej odludne miejsce, bo jak będzie padać zacinający to dużo drzewko zasłoni.

No i hvj nic nie spadło,

A nadawali burze😡

Opublikowano

Miało popadać i d.... Popatrzcie na radary w białorusi,tak koniec przy ruskich,i niedaleko ukrainy. Miejscowość Gomel,lub Homel. Tam chmura opadowa utrzymuje się od kilkunastu godzin w jednym miejscu,takie kółeczko ,jaki h..

Opublikowano
35 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Postaw w bardziej odludne miejsce, bo jak będzie padać zacinający to dużo drzewko zasłoni.

No i hvj nic nie spadło,

A nadawali burze😡

Boje się ze wtedy spodoba się psu 😂

• Haha 1
Opublikowano

No i co że poskładali, zazdrościsz czy co? Myślisz że dostaną po tysiaku jak rolnicy? Ja wątpię. 

Ja bym chciał żeby kupili w godnych cenach to co zostało. Ale tak się nie stanie. Z rabarbarem po 60groszy za kilogram ludzi zostawili w polu. 

Agrest jest niesprzedawalny. Firmy wycofały się ze skupu nawet po 50groszy przy na prawdę okrojonych plonach . Porzeczkę czerwoną mają kupować tylko nieliczni i to tylko wczesną. Czarna zapowiada się po średnio 1,5 do 2t z ha i propozycje 0,6zł. Wiśnia nędza totalna i propozycje do 1zł za 1klasę.

Ciekawe co z twoim pomidorem bo nakontraktowali bardzo dużo.

Dziś kolejny dzień upału

Opublikowano

a ciekawe po ile zboze będzie, bo ukraina opady dostaje, niemcy też, francja, suszy tam nie ma, u nas tak dziś popatrzyłem na wykłoszone zboża to można powiedzieć że 30% pól omłotu mieć nie będzie, jednak kwiecień bez deszczu dowalił do pieca konkretnie i co szusza zabrała to jej.

Opublikowano
31 minut temu, Agrest napisał:

No i co że poskładali, zazdrościsz czy co? Myślisz że dostaną po tysiaku jak rolnicy? Ja wątpię. 

Ja bym chciał żeby kupili w godnych cenach to co zostało. Ale tak się nie stanie. Z rabarbarem po 60groszy za kilogram ludzi zostawili w polu. 

Agrest jest niesprzedawalny. Firmy wycofały się ze skupu nawet po 50groszy przy na prawdę okrojonych plonach . Porzeczkę czerwoną mają kupować tylko nieliczni i to tylko wczesną. Czarna zapowiada się po średnio 1,5 do 2t z ha i propozycje 0,6zł. Wiśnia nędza totalna i propozycje do 1zł za 1klasę.

Ciekawe co z twoim pomidorem bo nakontraktowali bardzo dużo.

Dziś kolejny dzień upału

Agrest 0.7....

Opublikowano

U nas wszystkie okoliczne skupy się wycofały i nie zaczęły skupu. Oferty na igrit.pl też nieaktualne. Pora definitywnie zakończyć ten biznes. 

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

U nas wszystkie okoliczne skupy się wycofały i nie zaczęły skupu. Oferty na igrit.pl też nieaktualne. Pora definitywnie zakończyć ten biznes. 

Na sobote zaczynają zbiór 

Wydajosc szacowana ok 0.5t😭

Opublikowano

Toż samo  zużycie kombajnu więcej kosztuje niż te 500kg agrestu

Kiedyś z 70% teraz około 50%

Opublikowano
4 minuty temu, Bartek72511 napisał:

u nas dziś chwilę popadało , ale to dosłownie 2 minuty. po ostatnich deszczach było w miarę ale od nowa susza się zaczyna.

Taki deszcz tylko szkodę przynosi

Opublikowano

dziś znów grzało koło 13 trochę grzmiało i całe szczęście bo wet chyba wystraszył się że będzie padać i sprawnie kontrole przeprowadził 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v