Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Deszcz poszedł, miałem wczepiony opryskiwacz, nawet wodę wlałem, ale zagrzmiało i litr spadło.

to było jakieś 2h temu, sam 30 min temu zrobiłem 3ha  

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Deszcz poszedł, miałem wczepiony opryskiwacz, nawet wodę wlałem, ale zagrzmiało i litr spadło.

Po takiej ulewie to po 20 minutach sucho było. Ale bez pośpiechu, do żniw wypryskasz😁

Opublikowano

u mnie tak samo w piątek zjechałem po 20  strasznie rosa siadała w sobote trochę lepiej dziś chciałem skończyć ale przeszła chmurka i zostawiła ze trzy litry na m2 i odpuściłem jeszcze tylko jedna beczka i koniec odchwaszczania 

Opublikowano

kra- dawno nie padalo- od piatku, wlasnie zaczelo,od rana udalo sie podgonic robote, ziemniaki podsypane, kukurydza opryskana, jeczmien nawoz poszedl, owies opryskany, i znowu pewnie tydzien przerwy, chyba od 4 maja z jeden dzien dalo sie do pola wjechac, o sianokosach to nawet nie ma co myslec, moze w czerwcu zaczne...w dolinach woda stoi w uprawach.

do poludnia tak przygrzalo ze dziewczyny w bikini ziemniaki okopywaly- niestety takie emerytura +😛

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, cereal napisał:

@farmtrac8244- mieszkam na zachód od Miechowa. Deszcz dziś cały dzień dokucza. 

Okolice Charsznicy?

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

No to sytuacja jak u mnie tylko w trakcie kropienia. Po opryskaniu 4,30 ha wyskoczyło teraz też coś polatuje. ręce opadają

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Nie bardzo suche, jęczmień gęsty duży i krople na liściach nie wyschły.

Daje się 10-20%sirodka więcej i się jedzie z tematem. Zapytaj się @Agrestile razy się ogrody się pryska zaraz po deszczu a nawet w deszcz jak jest duża presją grzyba

Edytowane przez stempos1980
Poprawa postu
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

i co byś zyskał takim opadem? Wszystko by splynelo tylko. Widzę wszędzie pada w Polsce tylko u Ciebie nie

no właśnie wszędzie pada tylko u mnie nie http://misi.ayz.pl/pogodynka/

kolejnych opadow nie widać więc cokolwiek niech popada

Edytowane przez fireseba
Opublikowano
10 godzin temu, czesio200 napisał:

Jak ja słucham pogody i was tutaj, że znowu pada kiedy to przestanie itp to mi sie nie dobrze robi. U nas susza ciąg dalszy na III klasie juz wody brak a nie mówiąc co jest na VI.

Ile spadło dziś w nocy?

U mnie 12l.

Opublikowano (edytowane)

Ciepło,duchota i pada delikatnie.Akurat na skoszono  trawę.

5 godzin temu, fireseba napisał:

życzę sobie na dziś opadu 60mm w kilka godzin. obecnie od marca 10mm

Jakieś nie dobre ludzie u ciebie ze tak mało masz deszczu.

Ogólnie twierdząc po sprzedaży zboża i obliczeniu kosztów to aby pułowa została bez robocizny i amortyzacji po ubiegłorocznej suszy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
7 godzin temu, fireseba napisał:

życzę sobie na dziś opadu 60mm w kilka godzin. obecnie od marca 10mm

Widzisz to ja wręcz przeciwnie. Nic nie można zrobić okropisz kawałek deszcz i tak w koło. Nie narzekaj. jest powiedzenie suchy rok bogaci mokry traci

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v