danielhaker

Rozmowy producentów wołowiny

Polecane posty

Bartek01    7

Panowie przewijal się ten temat już kilka razy ale generalnie nadal mam wątpliwości jak liczyć wybicie ze sztuki, sprzedałem byka hfa waga 730kg brutto, na raporcie dał 384.9kg mięsa w O klasie prawidłowo będzie 384.9/730?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    535

Szarolezy jako mamki szybko weryfikują wiedzę hodowcy na temat żywienia. Jedzą za słabo dają cielaka co dwa lata, jedzą za dobrze - masakra przy ocieleniach. Generalnie uważam, że u nas lepsze są simy, rosną podobnie a mniej uwagi wymagają. my nie mamy takich gleb jak Francja. U nich ciężkie, żyzne gliny, u nas piachy. Ta sama trawa a zupełnie inny skład mineralny chociazby ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

A moim zdaniem jeżeli iść w czyste rasy to nastawiać się tylko na sprzedaż zagranicę,osobiście wolę Mamki mm a buhaj jakiś konkret.cielaki nie gorsze od rasowych a przyrostamini zdrowotnością bija na łep te rasowe

Edytowano przez bobienko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    535

99%ludzi produkuje materiał opasowy i powinni krzyzowac wypierajaco na jakąś rasę. Kupno czystych sztuk za ciężkie pieniądze po to by oddać na rzeź to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Jak ktoś ma wiedzę i umiejętności to niech robi zarodowke. Ale niestety dużo napalencow kupiło drogie czystorasowe bydło i flustracja bo w rzeźni nawet koszty się nie wracają a co dopiero mówić o zarobku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
2 godziny temu, Yoda napisał:

99%ludzi produkuje materiał opasowy i powinni krzyzowac wypierajaco na jakąś rasę. Kupno czystych sztuk za ciężkie pieniądze po to by oddać na rzeź to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Jak ktoś ma wiedzę i umiejętności to niech robi zarodowke. Ale niestety dużo napalencow kupiło drogie czystorasowe bydło i flustracja bo w rzeźni nawet koszty się nie wracają a co dopiero mówić o zarobku.

Ale jak ktoś hoduje materiał hodowlany to lepiej czystorasowe . 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    535

Dokładnie. Najlepsze stada dobrą genetyke sprzedają na rzeź bo nie ma chętnych. Ja brałem kiedyś buhaja z agrofirmy Witkowo to stwierdzili że sprzedali hereforda 5 sztuk na rok do krycia przy stadzie 200 matek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Jakby nie kombinowali na zarodówkach to by byt mieli a jak był popyt to kupowali mieszańce i opychali jako czystorasowe za grubą kasę dlatego masa ludzi się zraziła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
soltys48    19716
11 godzin temu, Bartek01 napisał:

Panowie przewijal się ten temat już kilka razy ale generalnie nadal mam wątpliwości jak liczyć wybicie ze sztuki, sprzedałem byka hfa waga 730kg brutto, na raporcie dał 384.9kg mięsa w O klasie prawidłowo będzie 384.9/730?

Ja tak liczę , fakt wybicie słabsze niż u innych

Twój dał prawie 55% mięsa, wg mnie na hf'a kapitalnie

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
8 minut temu, Yoda napisał:

Kto?

Hodowcy nie chodziło o Agrofirmę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    535

Do dzisiaj ludzie kupują do krycia wyscigowce zamiast bydła z papierami a propaganda idzie żeby kupować czystorasowe bydło na rzeź. Stada zarodowe powinny być po to żeby produkować buhaje do krycia dla stad towarowych. A teraz jest tak że dobre stada hodowlane nie mają zbytu na swoje bydło i oddają na mięso a ludzie co mają byle co sprzedają innym jako odsadki do krycia. Ilu nawet na forum jest hodowców bydła a ilu ma w stadzie porządnego buhaja po wycenie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
Dnia 23.02.2019 o 18:47, Yoda napisał:

Dokładnie. Najlepsze stada dobrą genetyke sprzedają na rzeź bo nie ma chętnych. Ja brałem kiedyś buhaja z agrofirmy Witkowo to stwierdzili że sprzedali hereforda 5 sztuk na rok do krycia przy stadzie 200 matek

No tak tylko że nie chodzi przecież tylko i wyłącznie o buhaje . Poszczególne cechy matki też są ważne . Wiadomo też że taka czystorasowa krowa np hereford ma mniejsze wymagania , jest odporniejsza ,zdrowsza , ma lepszą płodność i lekkie wcielenia a co za tym wszystkim idzie jest tańsza w utrzymaniu niż np mieszaniec z mlecznymi . Należy też wziąć pod uwagę że to krowy stanowią przynajmniej 90 kilka procent stada. Czyli kupując np jalowke mm zacielona za 4,5 tys a jałówke cielną czysty Hereford za 6-6.5 tys w perspektywie lat wcale na niej nie oszczedzamy . Buduje teraz stado , zresztą Ty to wiesz bo Cię też o wiele rzeczy pytalem i dzięki Ci za odpowiedzi . 

Po przeanalizowaniu wszystkiego ja wolę kupować czystorasowe bydło . Rozmawiałem z człowiekiem kilka dni temu który ma stadko 20 szt herefordow bezroznych bo chciałem kupić od  niego wszystkie odsadki jałówki które mu się urodzą to mówił że w tym roku już ma wszystko zarezerwowane , i jałówki i byczki ale jak chce to mogę zarezerwować na kolejny rok . Czyli zbyt na czystą rasę jest . Oczywiście mówimy tu o odsadkach 

Edytowano przez tomaszmab

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
Dnia 23.02.2019 o 08:05, bobienko napisał:

A moim zdaniem jeżeli iść w czyste rasy to nastawiać się tylko na sprzedaż zagranicę,osobiście wolę Mamki mm a buhaj jakiś konkret.cielaki nie gorsze od rasowych a przyrostamini zdrowotnością bija na łep te rasowe

A miales jakieś czyste mamki ? I jakiej rasy one były ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rolnik7343    5859

To czy mieszaniec czy czysty rośnie lepiej to już zależy od rasy ;) mam czyste simentale i to już jest potężny kaliber i nikt mi nie wmówi że mieszaniec by tak samo wyglądał 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
8 godzin temu, tomaszmab napisał:

A miales jakieś czyste mamki ? I jakiej rasy one były ? 

Nie miałem bo nie będę płacił ch*j wie ile żeby potem sprzedać po 14 netto za R.czy mm czy lm R to R.

 

8 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

To czy mieszaniec czy czysty rośnie lepiej to już zależy od rasy ;) mam czyste simentale i to już jest potężny kaliber i nikt mi nie wmówi że mieszaniec by tak samo wyglądał 

Biologi w szkole nie było

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szarolez27    17

Panowie zawitala do kogos z was tzw  wirusowka? dzis byl wet i 3 sztuki dostaly antybiotyki w wieku 2miesecy, 5 miesiecy i 24miesace. wszystkie ponad 40stopni, najgorzej ta 2miesieczna jalowka znosi,brak apetytu,ciezki oddech...ciekawe czy nie przejdzie na reszte stada. bydlo trzymane w drewnianej oborze takze cyrkulacja powietrza jest. zadnej nowej sztuki nie ma wiec nie wiem skad to sie przywleklo..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JarekBazydlo    2506
Przed chwilą, Szarolez27 napisał:

Panowie zawitala do kogos z was tzw  wirusowka? dzis byl wet i 3 sztuki dostaly antybiotyki w wieku 2miesecy, 5 miesiecy i 24miesace. wszystkie ponad 40stopni, najgorzej ta 2miesieczna jalowka znosi,brak apetytu,ciezki oddech...ciekawe czy nie przejdzie na reszte stada. bydlo trzymane w drewnianej oborze takze cyrkulacja powietrza jest. zadnej nowej sztuki nie ma wiec nie wiem skad to sie przywleklo..

Ja u siebie tez to przerabiałem niedawno naszczescie juz przeszło im. Ale szczepiłem 6 na 13 byczków. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JarekBazydlo    2506
12 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

To czy mieszaniec czy czysty rośnie lepiej to już zależy od rasy ;) mam czyste simentale i to już jest potężny kaliber i nikt mi nie wmówi że mieszaniec by tak samo wyglądał 

Mieszaniec ras mięsnych typu LmxCH czy LMx SM  bedzie rósł lepiej jak miesny typu CH, LM czy też SM w czystej rasie i jest to juz sprawdzone

Przed chwilą, Szarolez27 napisał:

a byki w jakim wieku?

Tak od 8 do 11miesiecy. Objawy jak u ciebie brak apetytu i szybszy oddech u niektórych lekki kaszel ale nie u wszystkich no i temepratura.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    535

Każdy mieszaniec ma heterozje która za darmo daje lepsze zdrowie, płodność, przyrosty. Cały świat produkuje wolowine na zasadzie krowa mieszancowa plus dobry rasowy buhaj. U nas ślepo wierzymy w czyste bydło i mądrości Francuzów którzy doplacaja do krowy grube euro. Chcemy robić tak samo mając połowę ich dopłat? Powodzenia

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez lukasz2347
      Czy wie ktoś gdzie na necie można znaleźć arkusze z tej olimpiady z odpowiedziami????
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam wszystkie Panie i Panów będących w związkach małżeńskich i nie tylko, w końcu nikt nam tu nie będzie wytykał co robimy w tematach dla Panien i Kawalerów, tu możemy swobodnie pisać o wszystkim i o niczym. Zachęcam do pisania.
    • Przez KarolinaNowicka
      Centralne Targi Rolnicze 2017 + IV Forum Sektora Wołowiny
      Kto się wybiera??? 

      Podobno są dofinansowania do autokarów, ktoś coś wie?
      Pozdrawiam!
    • Przez danielhaker
      W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"
       
    • Przez ciszu
      Witam serdecznie,
       
      Zwracam się do Was z prośbą, ze względu na wysoką rozbieżność i dezinformacje co do śladu wodnego dla wyprodukowania kg mięsa wołowego. 
      Proszę Was o potwierdzenie  czy prawdą jest, aby wytworzyć kg wołowiny należy zużyć w całym procesie produkcyjnym aż 21 829 razem (szara, niebieska, zielona)?
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj