Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie stosowal ktos yara 5-10-20 ? 1400 zl/t sprzedawca zachęcał bo podobno bardzo sie nadaje do siewu pogłównego. Polifoska 6 1600 zl/t a tam 6-20-30 wiec cenowo lepiej polifoska. Chce dac poglownie na pszenice, no i właśnie mi wciskal ta yare ze niby lepsza przyswajalnosc ma niz polifoska.

Opublikowano

A nie lepiej jakaś nitrofoskę z yary?Ja posiałem przewódkę 2 dni temu i na wiosnę jak nie wymarznie to zapodam 16-16-16

Opublikowano
3 godziny temu, Grzechooo napisał:

Jakbyś był na zusie to od nowego roku za kwartał zapłaciłbyś 4500zł.

A  jak  na  ZUSie  z   wysokością  emerytury  chorobowym i na  przykład  macierzyńskim

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.12.2019 o 23:28, ASZv3 napisał:

I planujesz kupić?

Jak dużo mocznika to można było się jeszcze wstrzymać chwilę. Przykładowo mój somsiad by dowiózł tak na dziś: Pulan - 990, Pulrea - 1198, Sól - 1370, Saletrosan - 940. Całosamochodówki jednego towaru taniej.

Litewski NPK może mieć różne pochodzenie a co za tym idzie właściwości no ale ogólnie tragedii nie ma ;)

Moj SOMSIAD ma 10-20zl na tonie taniej ;)

Edytowane przez Franko75
  • Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, szymon09875 napisał:

Panowie stosowal ktos yara 5-10-20 ? 1400 zl/t sprzedawca zachęcał bo podobno bardzo sie nadaje do siewu pogłównego. Polifoska 6 1600 zl/t a tam 6-20-30 wiec cenowo lepiej polifoska. Chce dac poglownie na pszenice, no i właśnie mi wciskal ta yare ze niby lepsza przyswajalnosc ma niz polifoska.

Polifoska ma stosunek fosforu rozpuszczalnego w wodzie do wody i kwasów glebowych 18 do 20, więc ten fosfor jest w miarę szybko rozpuszczalny. Dowiedz się ile w tej yarze jest % rozpuszczalne w samej w wodzie i będziesz miał porównanie. Ja bym dał polifoskę, dlatego, że w tej yarze masz mało fosforu i przy słabych opadach będzie go dostępnego bardzo mało dla roślin .

Opublikowano
7 godzin temu, eagle19 napisał:

Polifoska ma stosunek fosforu rozpuszczalnego w wodzie do wody i kwasów glebowych 18 do 20, więc ten fosfor jest w miarę szybko rozpuszczalny. Dowiedz się ile w tej yarze jest % rozpuszczalne w samej w wodzie i będziesz miał porównanie. Ja bym dał polifoskę, dlatego, że w tej yarze masz mało fosforu i przy słabych opadach będzie go dostępnego bardzo mało dla roślin .

Ja stosowalem szału niema drugi raz bym nie kupił poglównie po pszenicy to tylko nitrofroska polecam

Opublikowano

Pogłownie to ani polifoska ani nitrofoska ani nawet gownofoska. Widzę każdy na forum jest chemikiem , bada jakieś stosunki rozpuszczalności i inne bzdety a nie stosuje podstaw a podstawa jest stosowanie fosforu jedynie przedsiewnie. Amen

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.yara.pl/siteassets/broszury/agri/yaramila/yara_folder_ym_nitrofoski.pdf/       ,,   Podstawą koncepcji ACTYVA jest fakt, iż największe zapotrzebowanie oraz pobieranie składników pokarmowych: fosforu, potasu, magnezu, siarki, mikroelementów oraz azotu, ma miejsce w okresie wiosennym, w okresie największego przyrostu masy plonu, a nie jesienią, wtedy kiedy są stosowane tradycyjne przedsiewne nawozy fosforowo-potasowe. Stwierdza się, iż stosowanie całej przeznaczonej pod uprawę dawki P i K przed siewem może w niesprzyjających warunkach doprowadzić do uwstecznienia fosforu bądź do strat potasu na skutek wymywania .''

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
25 minut temu, jarecki napisał:

https://www.yara.pl/siteassets/broszury/agri/yaramila/yara_folder_ym_nitrofoski.pdf/       ,,   Podstawą koncepcji ACTYVA jest fakt, iż największe zapotrzebowanie oraz pobieranie składników pokarmowych: fosforu, potasu, magnezu, siarki, mikroelementów oraz azotu, ma miejsce w okresie wiosennym, w okresie największego przyrostu masy plonu, a nie jesienią, wtedy kiedy są stosowane tradycyjne przedsiewne nawozy fosforowo-potasowe. Stwierdza się, iż stosowanie całej przeznaczonej pod uprawę dawki P i K przed siewem może w niesprzyjających warunkach doprowadzić do uwstecznienia fosforu bądź do strat potasu na skutek wymywania .''

acha bo korzenie leżą sobie na wierzchu i fosfor zjadają od razu w dzień wysiewu... masakra, że poważna firma pisze takie bzdety o fosforze

Potas oczywiście warto podzielić stąd nawozy NK są dość ciekawym rozwiązaniem.

Opublikowano

a to tak z ciekawosci co dzieje sie z fosforem w ph 4,5 on sie uwsteczni a po jakim czasie ponownie bedzie dostepny dla roslin i czy w ogóle bedzie dostepny przy ph 4,5 ? czy aby był dostepny trzeba podniesc ph do 5,5 -6 ph  ?

Opublikowano
5 minut temu, ASZv3 napisał:

acha bo korzenie leżą sobie na wierzchu i fosfor zjadają od razu w dzień wysiewu... masakra, że poważna firma pisze takie bzdety o fosforze

Potas oczywiście warto podzielić stąd nawozy NK są dość ciekawym rozwiązaniem.

podszkol sie koleś bo widze że cieniutko !!

Opublikowano

Ale z czego ma się podszkolić?  Każde naukowe źródło mówi o tym ze fosfor słabo się przemieszcza i zastosowany pogłownie będzie wykorzystany dopiero przez następna roślinę. Jak jakaś firma twierdzi inaczej to poprostu wciska kit

• Like 2
Opublikowano

polifosforany  pszemieszczają się znacznie szybciej  niż zwykły fosfor i mają szanse być dostepne z zastosowań wiosennych . Chyba fosfor zawarty w nitrofoskach firmy yara w 25 % fosforu całkowitego jest w formie polifosforanów   a wiec ta forma bedzie dostepna .   

Opublikowano

Jeśli faktycznie 25% tego fosforu będzie dostępne od razu , a deficyt fosforu duży  to można zapodać  ze 150 kg w czystym składniku  prawie 40 kg będzie dostępne  , a to już myśle że uratuje plon , Reszta zostanie na przyszły sezon i gitara 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v