Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ceny brutto przy małych ilościach lubelskie chełm

npk 7-20-30 - 1512

saletra  puławy- 1150 litwa - 1130

mocznik puławy - 1500 litwa - 1400

saletrzak 1050 , zagraniczny 1010

niby cena spadła dużo i teraz pytanie czekać jeszcze czy kupować

Opublikowano

Ja tam teraz miałem kasę i teraz wszystko pokupowalem - saletrę, mocznik, kizeryt, herbicyd, odżywki wszystkie do oprysków, regulatory. Nie umiem długo trzymać kasy, a przy moich ilościach te wahania cen niewiele w mojej sytuacji ekonomicznej zmienia.

Opublikowano
1 godzinę temu, starybudnik napisał:

Czyli zamroziłeś pieniądze. W tym roku chyba będzie warto poczekać z zakupem nawozów. Na razie na składach zastój.

Ja też zamrozilem już w sierpniu ale i tak na tych pieniądzach nic bym nie zarobił więc nie widzę tu żadnej straty. Pod warunkiem oczywiście że nie stanieje bo wtedy będę stratny . 

Opublikowano

Bardzo mały ruch jest na azot. Powoduje to coraz większą presję na spadki. Cena importowanych też ma duży wpływ i spada..... Niech każdy sam wyciąga wnioski. Ja cierpliwie czekam na spadki. Towaru nie zabraknie na wiosnę - produkcja się przecież nie zmniejszyła, a popyt owszem. Wystarczy porozmawiać z rolnikami - zdecydowana większość w związku z niskimi cenami zbóż zmniejszy nakłady.

Opublikowano

Oj tam, pora pogodzić się z tym że przepłaciłeś😉

U mnie w tym roku 13,5 ha zbóż mniej, to 5000l Rsm.  

Opublikowano

Jak ktoś kupuje duże ilości to napewno warto poczekać na odpowiedni moment. U mnie jak brałem 2.4t saletry(z tego sezonu zostało trochę), 0.5t mocznika do oprysku, 700kg kizerytu, to takie wahania cen, jakie będą raczej niewiele zmienia z moim życiu. 

Opublikowano

Przedstawiciel z Transboru jak i Agroloku cena systematycznie spada NPK średnio po 140 zł tona  a azotowe od 80-100zł czyli co zastój na składach bunt rolników jak dzwoniłem  oj dawno z miesiac temu albo i lepiej krzyczeli za polifoskę 6 nawet 1750 zeta 

Opublikowano

Ja też czekam aż wyprzedadzą towar zalegający na płacach od maja czerwca i kupię świeży , w ubiegłym roku się skusiłem bo kasa z suszonego mnie parzyła i na wiosnę przy rozsiewie było trochę zabawy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v