Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

Powinni dawać tym co mają poniżej 5 t z ha . ci co mają po 8 to i tak bogaci :D a jeszcze 500 +

Ja mam 4 T , już staję w kolejkę ale może mi nie dadzą bo biorę 3 x 500 +, no ale jestem poszkodowany bo to trzy córki, muszę się jeszcze postarać o syna .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jakby co to ja mam dwóch synów chętnie Twoje hektary przejmą po co masz się męczyć 🤣

• 0
Opublikowano

Staszek, Ty nawet nie strasz, że masz dzieci, bo zazwyczaj kolejne pokolenie jest jeszcze gorsze od swoich rodziców... 

• 0
Opublikowano

Cały powiat przejmą jak będą za hektar pińcet płacić. ;) 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

Ja mam 4 T , już staję w kolejkę ale może mi nie dadzą bo biorę 3 x 500 +, no ale jestem poszkodowany bo to trzy córki, muszę się jeszcze postarać o syna .

Rób co możesz bo zięcie gospodarkę rozpierdzielą a po tobie śladu nie zostanie na wsi bo kto nazwisko podtrzyma:D

• 0
Opublikowano

Dzisiaj przypadkowo usłyszałem rozmowę dwóch przedstawicieli handlowych co mówili że teraz jest pełno frajerów co muszą sprzedać zboże ,ale co i jak to już nie wiem bo wyszli ze stacji paliw i więcej rozmowy nie słyszałem.Takie mają o rolnikach zdanie, trochę przykre ,ale prawdziwe.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Jakby co to ja mam dwóch synów chętnie Twoje hektary przejmą po co masz się męczyć 🤣

Staranie się o syna to nie męka , to przyjemność !

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, marek1977 napisał:

Dzisiaj przypadkowo usłyszałem rozmowę dwóch przedstawicieli handlowych co mówili że teraz jest pełno frajerów co muszą sprzedać zboże ,ale co i jak to już nie wiem bo wyszli ze stacji paliw i więcej rozmowy nie słyszałem.Takie mają o rolnikach zdanie, trochę przykre ,ale prawdziwe.

Ale jak to, cena spada i mądrzy teraz wyprzedają, a głupcy w czerwcu wypchną po 700 zł netto albo staszkowi/ordynatorowi na przyczepkę od Passata po 650. Hodowcy, którzy nie sprzedają płodów rolnych  to ogólnie dziwny naród. Ojciec ostatnio gadał z jednym takim, syn postawił oborę za ponad milion złotych i gadka taka jak u staszka, pszenica będzie tanieć i tyle, ale argumentów na poparcie swojej tezy brak. Nie wiem po co ludzie budują te budynki dla zwierząt, skoro potem zazdroszczą innym z małą hodowlą lub bez... Można robić na świecie tyle różnych rzeczy, a ludzie stawiają sobie Oświęcim w obejściu i mimo, że mają pieniądze to zazdroszczą innym. Wg mnie byłby to świetny temat na pracę magisterską z psychologii...

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano

Agrobiznes trąbi cały czas , że pszenicy jest bardzo dużo , i rzepak tanieje bo jest bardzo dużo w magazynach cena 1500 zł T , kontrakty na nowy zbiór to 1500 zł , a pogoda dopisuje .

• 0
Opublikowano
31 minut temu, Wicherek napisał:

Jak 3 razy robotę spaprał to lepiej niech sąsiada o pomoc poprosi 🤣

24 minuty temu, Kazik80 napisał:

Ale jak to, cena spada i mądrzy teraz wyprzedają, a głupcy w czerwcu wypchną po 700 zł netto albo staszkowi/ordynatorowi na przyczepkę od Passata po 650. Hodowcy, którzy nie sprzedają płodów rolnych  to ogólnie dziwny naród. Ojciec ostatnio gadał z jednym takim, syn postawił oborę za ponad milion złotych i gadka taka jak u staszka, pszenica będzie tanieć i tyle, ale argumentów na poparcie swojej tezy brak. Nie wiem po co ludzie budują te budynki dla zwierząt, skoro potem zazdroszczą innym z małą hodowlą lub bez... Można robić na świecie tyle różnych rzeczy, a ludzie stawiają sobie Oświęcim w obejściu i mimo, że mają pieniądze to zazdroszczą innym. Wg mnie byłby to świetny temat na pracę magisterską z psychologii...

Podaj Ty argumenty dla których nie ma spadać zbiory były znacznie lepsze niż się spodziewano dlatego są korekty ludzie trzymali w nadziei na 1000 teraz widzą że tej ceny nie będzie zaczęli się pozbywać zapasów stąd te korekty bo spadki to raczej nie są duże

• 0
Opublikowano
35 minut temu, galan99 napisał:

Agrobiznes trąbi cały czas , że pszenicy jest bardzo dużo , i rzepak tanieje bo jest bardzo dużo w magazynach cena 1500 zł T , kontrakty na nowy zbiór to 1500 zł , a pogoda dopisuje .

Gdzie pogoda dopisuje ? saletrosan leży na polu i brak deszczu w prognozach żeby go rozpuścić ! rzepak dostał po d*pie a właściwie po stożku i taki głodny i chory ledwie wegetuje !

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, Wicherek napisał:

Zależy ile lat po ślubie ,mój starszy kumpel mówił mi kiedyś że po 15 latach to już niestety- przykry obowiązek-, teraz też jestem  kilkanaście lat po ślubie i niestety skłaniam się ku opinii  kolegi.

• Haha 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano

A WYPCHAJTA SIĘ . Kuźwa , aż strach pomyśleć co będzie z Wami jak jeszcze z 10 lat minie . Toż takie rzeczy się nie powinny nikomu nudzić .

• 0
Opublikowano

Raczej się skończyło co niektórym . :P

2 minuty temu, damianzbr napisał:

oho.... i się zaczęło :D

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, Wicherek napisał:

Jakby to stary górnik powiedział synowie czekają na głębszych pokładach to i fedrowac trzeba inaczej. Może wystarczającym będzie przeniesienie warsztatu na jakieś twardsze podłoże😂

Pobliski skup poleciał na 730 brutto.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marek1977 napisał:

I myśle że ta wypowiedz dużo mówi o tym co my jako producenci znaczymy w ty calym biznesie. Teraz tylko pytanie kiedy ktoś powie sprawdzam i się okaże ile  tak  na prawde jest frajerów kto nim jest i ile tego zboża jest

• 0
Opublikowano (edytowane)

20 minut temu, witejus napisał:

w stodole na klepisku

Nie widzę przeciwwskazań, ale trzeba zwracać uwagę by siana nie nagarnąć.😎

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano

Czytam ostatnie kilkadziesiąt postów i nic konkretów o cenach tylko jakieś przekomarzanie się jak na pchlim targu.

Lokalny skup 740 netto paszowa. Luibelskie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v