Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, ordynator napisał:

Kaziu ciebie czasami nie wyleczyli z tuczu  świń ??? bo zachowujesz się jak gówniarz w stosunku do hodowców którzy walczą o przetrwanie !!

nic nie piszesz o handlu zbożem itd czyżby świnie hektary zjadły ????????

cena zboża niby jest co z tego jak go było mniej !! na dodatek koszty wzrosły

hodowcy ci którzy przetrwali mogą mieć ubaw po żniwach 😀

Niezależnie od cen beczycie ze staszkiem, że pszenica za droga to co ode mnie mądralo kupisz do świń? Buraki czy rzepak? A może masz trochę soi do opchnięcia do siewu?

23 minuty temu, Tomasz78 napisał:

taaa mówi ze sie opłaca,,ciekawe ja zlikwidowałem,o hotelu sporo wiedzy zebrałem i nie ma opcji abym w to wszedl ,

kumpel ma w cyklu zamkniętym,wszystko nowoczesne  sprzedaje ilosci samochodowe i na dzien dzisiejszy wychodzi na 0

zboza nie kupuje ,czerpie z zapasów 

Pytanie ile średnio ma prosiąt od 1 lochy itd. itp.  Jednemu się opłaca od 4,20 zł netto, drugiemu od 4,5. Mnie nie przekonasz do ufania ludziom, bo ile jest beks, którym w opowieściach jest bardzo, ale to bardzo ciężko, ale non stop kupują nowe maszyny i ziemi do kupna szukają. Potem tych opowieści na przyjęciach słuchają miastowi i ich krew zalewa, bo część spośród nich faktycznie walczy o życie od pierwszego do pierwszego i nie kupują w tym czasie nowych aut, mieszkań za gotówkę itd.

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano

@Kazik Poprostu stasio z ordynatorem takie dostali polecenie :D A akurat ceny swiń i  zbóż zawsze są powiązane :D odkąd pamietam jak zboża drogie to swinie tanie a swinie jak tanie to zboże za drogie :)

• 0
Opublikowano

z czego z zapasów  utrzymuje hodowle, a i gospodarność i dobre wcześniejsze przychody pozwalają mu przetrwać

17 minut temu, Kazik80 napisał:

Niezależnie od cen beczycie ze staszkiem, że pszenica za droga to co ode mnie mądralo kupisz do świń? Buraki czy rzepak? A może masz trochę soi do opchnięcia do siewu?

Pytanie ile średnio ma prosiąt od 1 lochy itd. itp.  Jednemu się opłaca od 4,20 zł netto, drugiemu od 4,5. Mnie nie przekonasz do ufania ludziom, bo ile jest beks, którym w opowieściach jest bardzo, ale to bardzo ciężko, ale non stop kupują nowe maszyny i ziemi do kupna szukają. Potem tych opowieści na przyjęciach słuchają miastowi i ich krew zalewa, bo część spośród nich faktycznie walczy o życie od pierwszego do pierwszego i nie kupują w tym czasie nowych aut, mieszkań za gotówkę itd.

Srednio 15 przy stanie loch ponad 50

tylko on nie beczy ,tylko stwierdza jak jest na dzień dzisiejszy ,a mówi uczciwie bo jak ma zysk tez powie wprost

• Like 1
  • 0
Opublikowano

to temat o zbozu a nie o świniach , pszenica mazowieckie była paszowka 820 zjechała na 800 netto , jak myślicie szczerze keidy odbije w koncu w gore pszenica ? mi sie wydaje ze w maju to chyba powinno cos ruszyc przeciez cała europa nie miała plonów susza wszedzie była to czemu takie słabe ceny są i skąd niby ta pszenica sie bierze jak fizycznie jej nie było ? 

• 0
Opublikowano

cena pewnie kiedyś tam skoczy, ale kiedy kto wie

ten staszek was podpuszcza jak może parę lat a wy się nakręcacie

porządny hodowca świń to kupuje zboże jak jest najtańsze na cały sezon, i ma w d... obecna cenę pszenicy

• 0
Opublikowano

Tak w sierpniu nakupi zboża da paru tysięcy świń na cały rok. Do tego ma szklaną kulę i jest przekonany że to najtaniej i ma zawsze zaskórniaki na kilkaset czy parę tysięcy ton zboża w kieszeni.

Nic, pora jechać do sklepu, jak znajdę promocję to się na cały rok obkupię.

Po za tym jakby każdy odkupił się zbożem np w sierpniu to komu sprzedać w lutym?

• 0
Opublikowano (edytowane)

znam masę takich hodowców, którzy tak właśnie robią. Poza tym w obecnym sezonie nie trzeba było mieć kuli żeby wiedzieć że nie będzie taniej niż w żniwa

Edytowane przez LukaszBONQ
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
33 minuty temu, LukaszBONQ napisał:

znam masę takich hodowców, którzy tak właśnie robią. Poza tym w obecnym sezonie nie trzeba było mieć kuli żeby wiedzieć że nie będzie taniej niż w żniwa

Ostatnie lata na takim kupowaniu na zapas ponosiło by się duże straty,w tym roku też szału niema żniwa pszenica pasz 810-30 netto,obecnie ok 850 i teraz zakupić dla 3-4 tyś szt na zapas to jest zamrożenie góry kasy,u nas nawet fermy kupują na bieżąco,na zapas to może ktoś kupić kto sprzedaje do 1000szt rocznie a przy ostatnich cenach mało kogo na to stać,no i koszt magazynowania u nas liczy sie ok 5zł/t/ miesiąc

• 0
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, ws71 napisał:

Gdzie w żniwa pszenica paszowa kosztowała 810-830? U mnie to było 680-700.  Obecnie paszowa 830 netto 

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Ostatnie lata na takim kupowaniu na zapas ponosiło by się duże straty,w tym roku też szału niema żniwa pszenica pasz 810-30 netto,obecnie ok 850 i teraz zakupić dla 3-4 tyś szt na zapas to jest zamrożenie góry kasy,u nas nawet fermy kupują na bieżąco,na zapas to może ktoś kupić kto sprzedaje do 1000szt rocznie a przy ostatnich cenach mało kogo na to stać,no i koszt magazynowania u nas liczy sie ok 5zł/t/ miesiąc

Dokładnie im większa produkcja tym mniejsze zapasy bo nikogo nie stać na zamrażanie kasy

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, warchest napisał:

to temat o zbozu a nie o świniach , pszenica mazowieckie była paszowka 820 zjechała na 800 netto , jak myślicie szczerze keidy odbije w koncu w gore pszenica ? mi sie wydaje ze w maju to chyba powinno cos ruszyc przeciez cała europa nie miała plonów susza wszedzie była to czemu takie słabe ceny są i skąd niby ta pszenica sie bierze jak fizycznie jej nie było ? 

Ja myślę że w połowie marca jak azot zacznie działać i temperatury będą powyżej 10 stopni 🤔 nie wiem dlaczego twierdzisz że 800 zł to słaba cena

Pszenicy było dużo bo ludzie przed żniwami nie sprzedawali licząc że będzie po 1000 i to ograniczyło wzrost cen ponadtto spadające pogłowie trzody ograniczyło popyt od i całą zagwozdka która co niektórym trudno ogarnąć

14 godzin temu, ordynator napisał:

Pomału okres wysokich cen się konczy !!! po żniwach o ile nie będzie poważnych anomalii to te wasze pszenżytka , mieszanki i jęczmienie będziecie wozić po 400 za tonę  do hodowców oszołomy !!

Nie no bez przesady myślę że cena wokół 600 powinna się kręcić nie za owies oczywiście

• 0
Opublikowano

Jak prosto z pola było 700 brutto to zaden interes teraz sprzedawać po 800 brutto 😀

trochę wyparowało trochę myszy zjadły , do tego sprzedając po żniwach można było taniej kupić nawóz np.

no ale tu najwięcej mają do gadania biznesmeny albo z gimnazjum albo pracujący na etacie i uprawiajacy 3 ha 6 klasy , którzy zboże trzymają już 3 sezon hahaha  a  300 kg saletry im na 5 sezonów wystarczy im myszy nic nie zjedzą bo troje z kijami stoi przy worku pszenżyta 🤩

w  gospodarstwach które żyją z uprawy ziemi okres żniw to okres największych wydatków , wiadome trzeba zebrać i już nawozić i szybko uprawiać pod rzepak , siać wapna itd . gotówka potrzebna więc się sprzedaje często po podpisanych wcześniej kontraktach raz lepszych raz gorszych do tego to okres kiedy nawozy najtańsze a wiadome jest że koszt nawozu to kilkadziesiąt % wszystkich kosztów , do tego zakup materiału siewnego i różnej maści chemi

no ale co taki gimbus z tego wie ???? zbierze tone pszenżyta stary kombajn odrobi albo zapłaci za rok , następny nawoz posieje prawie za rok więc siedzi i sledzi matif hahaha a  pozostali domownicy pilnują żeby  myszy wora nie zjadły

zasieje materiałem siewnym po dziadku albo wymieni u sąsiada i potem zadaje głupie pytania ile zastosować modusa , nawozu albo co to jest T1

• 0
Opublikowano
50 minut temu, staszek131415 napisał:

Dokładnie im większa produkcja tym mniejsze zapasy bo nikogo nie stać na zamrażanie kasy

cholera a w zniwa mowiles ze dobry hodowca w zniwa robi zapasy na cały rok

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

kupowałem poniżej 700zł/t pszenicę także ekonomii nie musisz mnie uczyć, ani o mój kapitał się martwić.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
46 minut temu, Bartek933 napisał:

Skończcie z tymi gimbusami, temat o cenach i te wywody są nie potrzebne

No  chyba nie sądzisz że to rolnicy opowiadają pierdoły  np. tym że skup zasypany i cene obniżył ??

jak komuś kupił po uzgodnionej cenie to trzyma  przyjdzie czas to ten  ktos to odbierze , teraz po nowej cenie kupuje , bo raczej skupy nie trzymają zapasów przez 3 lata jak tutaj co niektórzy hahaha

druga sprawa to taka że z tego skupu nie odbierają tak jak niektórzy z pod bizona furmanką hahaha  jeszcze na dodatek przedzielona furmanka na 3  w jednej owies , żyto i pszenżyto  na wierzchu planteka i 5 rowerów

rolnik też raczej nie pier**li że cena ziarna  niska  a jest w granicach 800 i na dodatek kpi z drugiego rolnika które sprzedaje  świnie po 3,5 i twierdzi że zboże za drogie !!!

wiadome jest że każdy by chciał najwięcej zarobić  , ale bez przesady na tych zmagazynowanych 3 worach żyta raczej się nie da za wiele ugrać , chociaż by leżał plackiem na matifie 😀

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacek37 napisał:

U nas 800 brutto już Kowalczyk placi  a w żniwa to bylo 600 brutto

no jak będziemy wozić po takich pośrednikach jak kowalczyk dyzma czy ktoś jeszcze to nie dziwie się że i ceny leca... nie lepiej samemu sobie poszukać odbiorcy końcowego? Przecież takie skupiki to tylko żerują na ludziach. Nie raz i nie dwa jakaś babka od tego kowalczuka czy dyzmy  dzwonila i proponowała mi za pszenzyto 740brutto za 100t towaru gdzie w tym samym momencie miałem ofertę 80-100zł wyższą. 

Pytanie czy ona tak mnie w balona chce zrobić czy są aż tak słabi, żeby nie poszukać sobie lepszej oferty na kupowane tyowary?

Edytowane przez KupiecPL
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v