Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
11 minut temu, ordynator napisał:

ono nawet nie musi przyjechać , wystarczy że na europejskie zapotrzebowanie spadnie bo dużo droższe i stoperan pójdzie w ruch !!

Europejskie zapotrzebowanie właśnie rośnie bo żabojady wcisneły kontrakt Egiptowi . W stanach zaskoczenie że są takie małe zasiewy choć liczono na większe . Jazda zapewne dopiero zacznie się w marcu a na razie konsternacja wyczekiwania jak pogoda rozda karty . Według tych amerykańskich raportów zmniejszono zapotrzebowanie w USA z tond reakcja giełdy ale już globalnie to popyt jest większy już od grudnie tylko że nie publikowali wcześniej raportów a teraz docierają informacje . Spokojnie :) nie przeinaczajmy faktów .

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, szot napisał:

''Wiosna'' w lutym nic dobrego nie wróży dla ozimin !!! Odnośnie cen to obecnie najgorzej płaci Ele war spółka państwowa gdzie tu wsparcie dla rolników ? Przypomnę że wieś w dużym stopniu przyczyniła się do zwycięstwa obecnego obozu władzy.   

Moim zdaniem ROLNIK jest tylko popychadłem i osobą która jest potrzebna przed wyborami a potem się zapomina o nich o ich problemach o krzywdach. Ładnie jak ktoś przed kamerami w krawacie wspomni o problemach rolnika a potem amnezja. Takie mamy realia.

Co do cen, każdy kupiec szuka pszenicy a ceny spadają dziwne nie daje do myślenia ?

• 0
Opublikowano

Przecież tego zboża nie zjada, a żeby państwowa firma żerowała na rolnikach jeszcze bardziej, niż prywaciarze, to trochę niepoważne, jeśli mówimy o jakiejkolwiek "polityce rolnej". Chyba, że to polityka "strzyżenie baranów"

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Przecież tego zboża nie zjada, a żeby państwowa firma żerowała na rolnikach jeszcze bardziej, niż prywaciarze, to trochę niepoważne, jeśli mówimy o jakiejkolwiek "polityce rolnej". Chyba, że to polityka "strzyżenie baranów"

Niepoważne? A co powiesz o POLSKIEJ cukrowni? Czego dają takie same stawki co inni, czyli zachodnie koncerny? Powinni pomagać rolnikom a tylko korzystają z sytuacji.

• 0
Opublikowano
26 minut temu, cris10 napisał:

Może i po 1000 nie będzie , jednak myślę że kwiecień maj 900 powinna złapać, jeszcze nic nie sprzedawałem, podobnie znajomi

za konsumpcje płaca w okolicy 840 netto . Wychodzi 898.8 brutto

• 0
Opublikowano
magnum123 napisał:

26 minut temu, cris10 napisał:

Może i po 1000 nie będzie , jednak myślę że kwiecień maj 900 powinna złapać, jeszcze nic nie sprzedawałem, podobnie znajomi

za konsumpcje płaca w okolicy 840 netto . Wychodzi 898.8 brutto

Na wschodzie pasza 850 brutto , konsumpcja 860 do 870

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, Wicherek napisał:

Już w Marcu , Kwietniu na polach pszenicy będzie królowała żółta karłowatość jęczmienia ,ona już jest tylko czeka na ciepło żeby się ujawnić w pełnej  Krasie  , nie trzeba suszy , plony tego roku będą gorsze  jak w ubiegłym , przypomnijcie sobie ile było mszycy na polach i czy walka z nią była skuteczna ? kto z Was może powiedzieć że zwalczył ją w 100 %  ?  , to samo w rzepaku !    wirus rzepy   !

Wernyhora się znalazł ale obyś nie miał racji... 

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, mano napisał:

Moim zdaniem ROLNIK jest tylko popychadłem i osobą która jest potrzebna przed wyborami a potem się zapomina o nich o ich problemach o krzywdach. Ładnie jak ktoś przed kamerami w krawacie wspomni o problemach rolnika a potem amnezja. Takie mamy realia.

Co do cen, każdy kupiec szuka pszenicy a ceny spadają dziwne nie daje do myślenia ?

A jakie krzywdy ma rolnik? Kto mu każe ziemię po 50 tysi kupować? To inni nie chodzą na wybory tylko rolnik?

• 0
Opublikowano

Co niektórzy  za bardzo  nagrzali się   że  po  nowym  roku   tysiąc  zł  netto  za  tonę   albo  i  więcej będzie  i  teraz  nie wiedzą  co  robić  bo  do  tysiaka jeszcze  sporo brakuje w  cennikach   a  z  drugiej  strony  wiosna  idzie  kasa  potrzebna i  czas  by  było  zboże  zamienić  na  gotówkę .  Zamiast  psioczyć  na  elewar  to  raczej  czas  zacząć  krzyczeć  o  zrównaniu  dopłat  i  to  jeden  z  powodów  do  blokad   powinien  być .    

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

A jakie krzywdy ma rolnik? Kto mu każe ziemię po 50 tysi kupować? To inni nie chodzą na wybory tylko rolnik?

To Ty chyba nie jesteś rolnikiem?

Jak jest tak cudownie to po co ludzie wychodzą na ulicę, dlaczego zwracają uwagę na siebie na swoje problemy, dla poklasku?

Nikt nikomu nie każe kupować ziemię po 50, można taniej kupić jak ktoś szuka.

Na wybory pójdzie każdy kto chce, ale na wioskach większy wpływ na ludzi mają księża którzy nakłaniają na głosowanie na odpowiednią partię.

Wszędzie czy w prasie czy w tv, mówią że wybory partia rządząca wygrała dzięki chłopu.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jak tylko chłop ma ciężko to sprzedaj ziemię i idź do miasta, będziesz dżentelmenem

Kazda praca jest taka, że jest ciężko. 

Jeden powie ale rolnik pracuje w gorszych warunkach, a w jakich pracuje osoba w biedronce która skrzynki ciaga.. Dobrych? 

A propo Elewarru, to jest firma państwowa ale musi chyba też zarabiać?

czy jak wszystko w pizdu ma przynosić stratę, każdy obywatel ma do tego dokładać?

a Ty jeden będziesz szczęśliwy, bo dostałeś trochę więcej za zboże

Elewarr na początku żniw płacił za żyto po 680-720 zł/t, gdy lokalne skupy wyszły z ceną 580-650

Edytowane przez DamianRolnikSkup
  • 0
Opublikowano

Nie ma przynosić straty, ale powinien dostosowac politkę cenową do realiów rynkowych. Masę ludzi po żniwach oddało do Elewarr-u na przechowanie, a teraz albo płaca za przechowanie, albo sprzedaja im za psi grosz w porównaniu do rynku.

• 0
Opublikowano

To trzeba budować swój magazyn, ponosić koszty inwestycji i wtedy nikomu nie będzie trzeba płacić. I sprzeda się za takie pieniądz jak się chce.

Jak podpisuje się z kimś umowę, to chyba się ją czyta m.in jaki jest koszt rozładunku, załadunku i przechowywania, to chyba oczywiste że od ceny zboża to ma być ujęte

Ja nie chce z Panem się o to sprzeczać, ale sam fakt istnienia Elewarru i możliwości zrzucenia zboża to już jest plus?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, mano napisał:

To Ty chyba nie jesteś rolnikiem?

Jak jest tak cudownie to po co ludzie wychodzą na ulicę, dlaczego zwracają uwagę na siebie na swoje problemy, dla poklasku?

Nikt nikomu nie każe kupować ziemię po 50, można taniej kupić jak ktoś szuka.

Na wybory pójdzie każdy kto chce, ale na wioskach większy wpływ na ludzi mają księża którzy nakłaniają na głosowanie na odpowiednią partię.

Wszędzie czy w prasie czy w tv, mówią że wybory partia rządząca wygrała dzięki chłopu.

W zeszłym roku cena świni była taka sama jak dziś dlaczego nie wychodzili na ulicę? Ano bo nie był to rok wyborczy i organizatorzy nie widzieli potrzeby teraz po plecach rolników grupka ludzi prubuje wejść do parlamentu rolników jest 1,5 mln ile głosów dostała z tego partia rządżąća pomyśl gdzie Ci księża nakłaniają do głosowania bo nie słyszałem by w lokalach za kurtyną był ksiądz 🤣

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, jahooo napisał:

Cierpliwość jest najlepszym lekarstwem, w ubiegłym roku też luty był jałowy ani w górę, ani w dół w skupach, a potem powoli w górę

Potem to były spadki

700 netto pszenżyto

• 0
Opublikowano

W tamtym roku sprzedawałem w marcu pszenicę po 665 brutto, a na koniec maja resztki z magazynu wywoziłem po 720 brutto.. Jak chodziłem do szkoły to uczyli, że jak cena idzie do góry to jest to wzrost, a nie spadek, ale może teraz po reformie jest inaczej :) 2 lata temu też było podobnie - cena rosła do grudnia, po nowym roku spadała nawet o 50 zł na tonie, a w maju/na początku czerwca przebijała grudniowe ceny i Ci którzy mieli cierpliwość (i zboże bez robactwa) wychodzili na tym całkiem nieźle. Czy sytuacja w tym roku się powtórzy - czas pokaże
Ruch ze zbożem u nas już się kończy - większość wysprzedała co miała, skupy zasypane, symboliczne obniżki o 10 zł

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v