Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

No tera to pojechałeś wszyscy tu piszą jaka bida na wsi że dopłat nie płacą i na chlib brakuje a tu się okazuje że ludzie mają nadwyżkę kasy i 40 koła za ziemię płacą to wynika ztego że chleb u Was drogi🤔

Mówię jak jest, jakieś 15km odemnie 8ha w jednym kawałku rok temu poszło po 70 tyś /ha 4 klasa w polach . Także i jednych bida u innych nie , a jak się trafi kilku napalonych to sobie cenę podbiją to chorego poziomu . Zazwyczaj krowiarze , niech się ktoś z okolic ostowi maz. wypowie po ile u nich bo podobno moje okolice są tanie :D

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Wielu nie pamięta, albo nie chce pamiętać sytuacji z lat 90/91 gdy z dnia na dzień oprocentowanie kredytów podskoczyło kilkaset razy, bo taka była decyzja rządu. I ile gospodarstw wówczas zlicytowano do zera. Taka sytuacja moze się powtórzyć także dziś, bo nikt nie da gwarancji, że krach systemu bankowego się nie powtórzy.  Dlatego do wszystkiego trzeba podchodzić z głową. Kredyty są dla ludzi - trzeźwo myslących.

Kolego taka sytuacja chyba obecnie nie jest możliwa z jednego prostego powodu , przed 1989 r stopień oprocentowania nie był w żaden sposób powiązany z inflacją i dochodziło do takiego kuriozum oprocentowanie kredytu było na poziomie 2% rocznie a inflacja na poziomie ok 500% rocznie , dlatego obecnie wysokość oprocentowania  jest ściśle powiązana z wysokością inflacji i raczej wydaje mi się że nasze kochane rządy nie są wstanie jak na razie doprowadzić do inflacji rzędu 500% rocznie w przeciągu 1-2 lat

• 0
Opublikowano
6 minut temu, ws71 napisał:

Kolego taka sytuacja chyba obecnie nie jest możliwa z jednego prostego powodu , przed 1989 r stopień oprocentowania nie był w żaden sposób powiązany z inflacją i dochodziło do takiego kuriozum oprocentowanie kredytu było na poziomie 2% rocznie a inflacja na poziomie ok 500% rocznie , dlatego obecnie wysokość oprocentowania  jest ściśle powiązana z wysokością inflacji i raczej wydaje mi się że nasze kochane rządy nie są wstanie jak na razie doprowadzić do inflacji rzędu 500% rocznie w przeciągu 1-2 lat

Wtedy nierentowne polskie banki które udzieliły tanich kredytów zostały przekazane zachodnim korporacjom finansowym i gwałtownie zaczęły przynosić zyski nowym właścicielom dzięki zmianie oprocentowania.

• 0
Opublikowano
57 minut temu, galan99 napisał:

Nie wiem na ile jest prawdy tylko kierowca tira mówił jeśli w Polsce przy granicy z Niemcami rozprzestrzeni się ASF   może być za kas handlu zbożem z Polski , by  nie sprowadzić ASF do Niemiec .

Tekst w rodzaju JA SŁYSZAŁ to rozpuszczanie nie mającej potwierdzenia plotki która ma wywołać panikę bo nawet jeśli niemcy coś takiego szykują to nie chwalą się tym kierowcy tira który akurat spotyka ciebie i cię informuje bo  uważa że to cię zainteresuje Słanie tych informacji to chyba jest ta twoja trzecia  praca 

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Skok oprocentowania jest możliwy. W latach 30-tych tez się to zdarzyło w kapitalistycznych krajach.  I to nie musi być pułap 500%, przy dzisiejszej znikomej rentowności w rolnictwie, wystarczy gwałtowny skok o 2-3% i wielu lezy na łopatkach

• 0
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Uziu92 napisał:

a na matif do góry i już ponad 180 euro .

Matif do góry , a czy widać co robi opozycja w Polsce robi z rządem jak wytykają i niech tylko wzrośnie chleb w Polsce to opozycja wyprowadzi ludzi na ulicę .

Będą w Polsce wcześniejsze wybory , bo jest rozłam w rządzie i nie przepchną żadnej ustawy przez senat . Tylko moje zdanie .

Tusk pomorze będzie działał .

https://wmeritum.pl/tusk-nowej-funkcji/299652

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Lata 90-te, lata 30-te raczej sie nie powtorzą ale podkręcanie gospodarki przez decyzje Rady Polityki Pienięznej o utrzymaniu stop procentowych na poziomie 1,5% gdy inflacja juz sięga 4% rozsądne na dłuższą metę nie jest

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, wiesiek63zmc napisał:

Tekst w rodzaju JA SŁYSZAŁ to rozpuszczanie nie mającej potwierdzenia plotki która ma wywołać panikę bo nawet jeśli niemcy coś takiego szykują to nie chwalą się tym kierowcy tira który akurat spotyka ciebie i cię informuje bo  uważa że to cię zainteresuje Słanie tych informacji to chyba jest ta twoja trzecia  praca 

Co dziś powiedziano w Biznesie jak by ASF przedostał się do Niemiec to Niemcy by stracili możliwość eksportu do Chin i nastąpiło by załamanie produkcji świń w Europie , Niemcy nie dopuszczą do tego Polska będzie krajem Buforowym .

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, elamir napisał:

Może i głupie pytanie ale nie sprzedawałem dotąd zboża na tira z gospodarstwa. Jak ważone jest zboże na naczepie? TIR ma własny licznik czy na jakiś wagach najazdowych przed i po załadunku czy jak? 

Musisz zważyć przed i po załadunku. Swoją drogą, znajomy opowiadał historię jak ich wykręcili Tirowcy z odstawą do portu na bodaj 6 kursach. Załadunek na tira ładowarką wg kierowcy 20 łyżek stanowiło właściwy tonaż 24t, więc tak ładowali 6 kolejnych aut, które nie były ważone, tylko jechały prosto do portu, faktury z portu potwierdzały wagę 24t. Alarm pojawił się dopiero, gdy po zboże przyjechał inny TIR i ładując 17 łyżkę kierowca stwierdza, że ma wagę 24t. Nazajutrz ponownie przyjechały auta po zboże do portu i załadunek 1 auta, to 20 łyżek, tyle że wtedy nastąpiła kontrola wagi i okazało się że jest ponad 28t. Ponad 20t zboża poszło, sprawcom nic nie udowodnili w świetle prawa. Gdzie usypywali? Podobno gdzieś pod Gd,teren ogrodzony, obsadzony tujami z wagą

• 0
Opublikowano

A co zatrzymają np. muchy żeby z polskiej padliny nie poleciały na ich stronę

14 minut temu, galan99 napisał:

Co dziś powiedziano w Biznesie jak by ASF przedostał się do Niemiec to Niemcy by stracili możliwość eksportu do Chin i nastąpiło by załamanie produkcji świń w Europie , Niemcy nie dopuszczą do tego Polska będzie krajem Buforowym .

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, wiesiek63zmc napisał:

A co zatrzymają np. muchy żeby z polskiej padliny nie poleciały na ich stronę

Wierzysz w to że to muchy roznoszą to bzdura wielka dziki w Lubelskim wiszące na drzewie , to człowiek roznosi , te maty to pic na wodę .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

U Niemców ASF nie znajdą . Tam jak będzie trzeba to z czołgów do dzików będą walić . U nas tylko można olać pół kraju . Zauważyliście , że jak na zachodzie kraju ASF , to dopiero panika się zaczyna ??

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, wiesiek63zmc napisał:

Dadzą rade przenosić bo to na różnych rzeczach siada 

Zgoda mucha siada ale teraz nie ma much do kwietnia spokój jest z muchami jak w Niemczech  nie będzie do tego czasu ASF  to jest coś nie tak , wszędzie jest a  helmuty się dobrze bronią , odry nie pokonają .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

ZETOREK masz racje, jak nas niszczyli to k**wa aby stłamsić rolnika, zero działań logicznego myślenia i zakazy na każdym kroku, policja w każdej  wsi nawet zboża  było problem sprzedać. Jak dla mnie to wlasnie te wielkie molochy powinien ten Asf zjeść  i wysrać wtedy docenili by mniejsze farmy, cena by była odpowiednia wtedy.

• 0
Opublikowano

Za to w TV trąbili że można skorzystać z kasy na zaprzestanie hodowli świń . No ale ilu skorzystało i że w sumie nie dało się skorzystać , to jakoś już nikt nic .

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, zetorki12 napisał:

Za to w TV trąbili że można skorzystać z kasy na zaprzestanie hodowli świń . No ale ilu skorzystało i że w sumie nie dało się skorzystać , to jakoś już nikt nic .

Powiem Ci po cichu😉 jak zachód  ASF sponiewiera i będą mieli tam zakazy jak u nas na 3 lata, to u nas już  zakazy mijaja i bedziem kasę trzepać, pszenica też  bedzie w cenie😮

Wiesio tylko w jakiej cenie nam przywiezie 🤔

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, wiesiek63zmc napisał:

40 mln zjadaczy to nie zły rynek jak naszej blondynki nie będzie ktoś nam przywiezie

To jest trafna odpowiedz , bo oto chodzi żeby w Polsce nic nie było .

• Like 3
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Powiem Ci po cichu😉 jak zachód  ASF sponiewiera i będą mieli tam zakazy jak u nas na 3 lata, to u nas już  zakazy mijaja i bedziem kasę trzepać, pszenica też  bedzie w cenie😮

Wiesio tylko w jakiej cenie nam przywiezie 🤔

Jak jest coś mniej dostępne to musi kosztować

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v