Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, 20CBR12 napisał:

zwyczajnie koszty zycia rosną a w efekcie zwyklemu zjadaczowi chleba w kieszeni zostaje tyle samo czyli efekt żaden, to czym tu się podniecać?

Skoro zostaje w kieszeni tyle samo i efekt żaden to czym się tu stresować?

Z handlem ciągnikami w NL to owszem nie nasza liga, pisałem teoretycznie, ale skoro jesteś pewien że nowe  ciągniki w NL są znacznie droższe niż takie same w PL czy D, to może powinieneś zostać doradcą P. Korbanka. On ma kapitał, ma doświadczenie w handlu. Więc nie powiesz że to nie ta liga.

Przecież jeśli masz rację to gość powinien zacząć handlować nowymi ciągnikami w NL. Te swoje tanie ciągniki z PL zawiezie do NL i sprzedać drożej tak to mam rozumieć?

Widzę że wskoczyłeś tu straszne najeżony. Jak chcesz o czymś pogadać pisz konkretami i czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem że istnieją cła wewnątrz UE, tylko zapytałem czy ty twierdzisz że takowe istnieją skoro mówisz że ciągnik w D kosztuje 100 tys euro a w NL taki sam 140 tys. euro.

Bo dla mnie to jest totalna bzdura, wyssana z palca która mogła by się ziścić tylko wtedy gdyby istniały cła w UE i granice. 

Granic nie ma, rynek otwarty ceł też nie więc żaden rolnik z NL nie ma przymusu kupować sobie ciągnika za 140 tys. euro tylko może sobie wejść na allegro i taki sam kupić w PL za 100 tys. euro.

Więc twoja teoria o dużo droższych ciągnikach z NL względem D czy PL jest szyta grubymi nićmi. Wyjaśnij nam ten mechanizm, ceł nie ma, granice otwarte a różnica w cienie ciągnika to 40 %, bardzo dziwne wyjaśnij nam to.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano (edytowane)

CZY KTOŚ TU PILNUJE PORZĄDKU NA TYM FORUM WYPISUJĄ WSZYSTKO NIE NA TEMAT CENY ZBOŻA TYLKO OPOWIADAJĄ SOBIE NIE STWORZONE HISTORIE

Edytowane przez radeklegia
Blad
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

Damian, to że Korbanek nie może wejść ze sprzedażą na rynki zachodnie, nie wynika z tego, że nie potrafi, tylko z tego, że nie ma takiej możliwości. Ma wyłączność na Polskę, Holender na Holandię itd. Zakup ciągnika czy maszyny w innym kraju, jest jak najbardziej możliwy, ale zakup, to nie wszystko. Kiedy kupowałem maszyny, zasugerowałem sprzedawcy, że kupię siewnik w Niemczech, bo z tego co się orientowałem, mógłbym kupić go taniej, tylko on zadał mi pytanie, czy zdaję sobie sprawę z tego, że i serwisować będę go musiał w Niemczech, bo jego serwis do mnie nie przyjedzie? Tak to działa właśnie. Taka jest polityka producenta maszyn czy ciągnikow wobec dilerów swoich produktów, coby poszczególni, w  drogę sobie nie wchodzili. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

@bezbarwny ale to nie jest domeną narodowości tylko ogólnej rejonizacji.

Tak samo w PL mieszkając w Gdańsku nie kupisz classa w Lublinie.

Ale np. już JD kupisz gdzie dusza zapragnie.

No i mówisz o autoryzowanej sieci sprzedaży. Bez autoryzacji, jako zwykły Kowalski prowadzący DG możesz sobie kupić w PL po 2 sztuki JD, clasa. NH, fenda, ogłosić się NL, znaleźć klienta zawieźć mu te ciągniki i  sprzedawać. Nikt ci tego nie zabroni, a tym bardziej żadne prawo europejskiej tego ne zabrania. Co najwyżej jakieś regulaminy danej fabryki. Ale regulaminy danej fabryki nie mogą być sprzeczne z prawem UE.

I zapewne jeśli różnica w cenie jest znikoma nikt w takie rzeczy sie nie bawi.

Ale jakby było 100 tys. w D a w NL teki sam ciągnik 140 tys. to natychmiast pojawiły by się firmy chcące zbić na tym interes.

Zresztą jest wiele firm np. w samochodach osobowych, które nie są przedstawicielami danej marki a mimo to mają w ofercie wszystkie nowe samochody. A ofertę mają dla klientów z całej UE.

Tak jak. np. pośrednicy ubezpieczeniowi.

Podsumowując, stała różnica w cenie danego produkty w  poszczególnych państwach UE jest oczywiście możliwa pod warunkiem że różnica jest nie duża.

Ale znacząca różnica w cenie danego produktu jest możliwa tylko chwilowo do puki ktoś nie nie dopatrzy się tej różnicy i nie zacznie eksportować / importować danego produktu z miejsca gdzie jest tańszy do miejsca gdzie jest droższy.

Czy ktoś się z tym nie zgodzi? Jeśli nie to jak to uzasadni?

• 0
Opublikowano

Damian, a kto kupi nowy ciągnik bez gwarancji serwisowej i kto da gwarancję serwisową nie będąc autoryzowanym dilerem? Myślisz że Holendra, czy Niemca z ich mentalnością skusi niższa cena zakupu takiej maszyny bez solidnej gwarancji?

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, damianzbr napisał:

Skoro zostaje w kieszeni tyle samo i efekt żaden to czym się tu stresować?

Tym, że nie każdy przedsiębiorca wytrzyma podnoszenie płac i część ludzi straci pracę. A dla bezrobotnego jest różnica płacić za coś 100zł lub 200zł. Tak samo dla rolnika, emeryta. 
Co do emerytur, planowana waloryzacja na 2020 rok to 3,24% a wzrost płacy minimalnej w 2020 to ok 7% czyli emeryci już są do tyłu.

Poza tym wyobrażacie sobie, żeby np. w sklepie budowlanym w gminie na wschodzie ktoś zarabiał 4000zł brutto? Przecież zaraz poleci etat na 1/8 a reszta pod stołem, bo kto kupi u gościa towary dwa razy droższe jak chłop sprzedawał w 2000 roku pszenice po 550 a teraz na wschodzie dostanie 650. 

• 0
Opublikowano

Damian wrzuć na luz włącz myslenie i rób tak żeby tobie bylo dobrze a nie bezmyslnie powtarzasz polityków i przyjmujesz ze to św prawda..

Co di sersu i sprzedaży z jraju do kraju- co chcesz sprzedac komus nowy ciagnik bez gwarancji czy jak? Czy może wmowic potencjanemu kupujacemu ze jesli cos mu sie zepsuje to w ciągu kilku godzin do niego przyjedziesz z Pl zamowisz PL czesci w tym samym czasie i td nie wspomnę o tym ze nie znajdziesz dwóch mechanikow w PL ktorzy by zechcieli pracowac w polskim serwisie i jednoczesnie biegle mowili np po holendersku, tego zwyczajnie nie da sie logistycznie rozwiązać 

Wracajac do konkluzji, polityka nie powinna być oparta na tym zeby jednym zabrać a innym dać (zmusić pracodawce do wiekszych kosztów przez podniesienie placy minimalnej) a raczej to sami politycy powinni stworzyć warunki ażeby obywatelowi wiecej w kieszeni zostało - po przez jakie narzedza...? a no obniżenie kosztow pracy czyli NIŻSZYCH PODATKÓW 

• 0
Opublikowano
15 minut temu, melon10641 napisał:

Tym, że nie każdy przedsiębiorca wytrzyma podnoszenie płac i część ludzi straci pracę. A dla bezrobotnego jest różnica płacić za coś 100zł lub 200zł. Tak samo dla rolnika, emeryta. 
Co do emerytur, planowana waloryzacja na 2020 rok to 3,24% a wzrost płacy minimalnej w 2020 to ok 7% czyli emeryci już są do tyłu.

Poza tym wyobrażacie sobie, żeby np. w sklepie budowlanym w gminie na wschodzie ktoś zarabiał 4000zł brutto? Przecież zaraz poleci etat na 1/8 a reszta pod stołem, bo kto kupi u gościa towary dwa razy droższe jak chłop sprzedawał w 2000 roku pszenice po 550 a teraz na wschodzie dostanie 650. 

odpowiedz sobie na pytanie którzy przedsiębiorcy płaca minimalną i ani grosza więcej (faktycznie a nie na papierze).

Zapewniam cię że nie są to składy budowlane na wschodzie. Bo nawet tam nikt ci nie będzie robił za 1530 na rękę w pracy która wymaga myślenia i kreatywności.

Przedsiębiorcami z minimalną i ani gorsza więcej są wszelkiej maści magazyny, montownie i taśmy fabryczne które potrzebują ludzi bez konieczności myślenia, do wykonywania jednej czynności przez całą zmianę. I co ważne te przedsiębiorstwa w zdecydowanej większości należą do kapitału zagranicznego. 

Zdejmij klapki z oczu i zrozum że świat nie kończy się na rolnikach. U gościa ze wschodu na składzie budowlanym towary 2 razy droższe kupią ludzie którzy zaczną zarabiać 2 razy więcej. Czego ty ciągle nie rozumiesz?

Dlaczego mieszasz wzrost płacy minimalnej z waloryzacją emerytury. Co ty kręcisz, kogo chcesz omamić?

Czy po prostu jesteś jak dziecko we mgle i sam nie wiesz jak to ugryźć? To ci powiem. Narysuj kreskę z dołu na górę. I po lewo wpisz emerytury oraz pensje, a po prawo kreski wpisz inflacja.

I wtedy mów czy emeryci dostaną po d. czy nie.

Przewidziana waloryzacja emerytur jak powiedziałeś 3,24%, wzrost pensji 7% , przewidziana inflacja 2,5%. Wiec co ty chrzanisz że ktoś dostanie po d. jak i emerycie i etatowcy kupią więcej za rok niż dzisiaj.

@20CBR12

Po co chcesz się rozwodzić nad gwarancją serwisem i całą otoczką. Jakie to ma znaczenie?

Takie rzeczy reguluje umowa kupna sprzedaży. 

Sprzedając nowy ciągnik w NL za 140 tys. euro który kupiłem w PL za 100 tys. euro to nie wiedzę problemu aby za zarobione 40 tys. euro zobowiązać się w umowie sprzedaży do rocznego czy 2-letniego serwisu i gwarancji.

Za 40 tys. euro wynajmę sobie do jednego ciągnika na raz 3 serwisy w NL które będą moimi podwykonawcami a wraz mi zostanie w kieszeni ładna sumka. Po co zadajesz takie idiotyczne pytania co z serwisem co  z gwarancją? Jak byś nie wiedział że znaczenia ma tylko kasa. A resztę to serwis jeśli będzie to bardziej opłacalne to i z Honolulu można sprowadzić.

Bezmyślnie to ty coś powtarzasz. Ja nikogo nie powtarzam tylko sam mam świadomość skoro jesteśmy w UE i zobowiązaliśmy się że za jakiś czas wprowadzimy EURO, to musimy mieć wszystko w tej samej cenie i zakupy i pensje.

A że jedyna droga aby to przyspieszyć jest podnoszenie minimalnej, to z rozsądkiem trzeba to uczynić.

Np. jest kilka argumentów które nie są przychylne podnoszeniu minimalnej w PL, ja o tym wiem mam świadomość tego ale chcę zaryzykować i mam nadzieję że nie będzie w tej kwestii aż tak źle jak to przewiduję. Albo po podniesieniu będzie w innej kwestii dużo lepiej co zniweluje uboczne skutki z drugiej str.

Tylko śmieszy mnie że za argument przywołujecie jakieś bzdury o ciągnikach w NL o 40 tys, droższych a nie potraficie dostrzec prawdziwego zagrożenia dla naszej gospodarki jakie niesie podniesienie minimalnej.

Ale ja wam nie ułatwię i nie podam wam tego argumentu przeciw moim poglądom.

• 0
Opublikowano

W opolskim w ostatnich latach powstało kilka firm które oferują poza autoryzacją nowe maszyny z zachodu około 20% tańsze od sieci dystrybucji np siewniki punktowe rozsiewacze i podobny prosty sprzęt .Jeżeli chodzi o kombajny to np lata temu byłem kilka razy w Harsewinkel Claas i tam np do polski montowano łożyska bez nadruku natomiast na kraje zachodnie INA gdzie łożysko kosztuje 10 razy więcej niż inne . W siewnik punktowy Kuhn na europę skręcają śrubami nierdzewnymi do Polski ocynk łożyska Polskie coś w tej różnicy ceny jest .Wyposażenie standardowe ciągników na zachodzie dużo wyższe niż na Polskę pług Pottinger na zachodzie standardowo odkładnice durasar na polskę clasic  .Ogólnie jakość zachodnich maszyn na Polskę już na etapie produkcji jest gorsza bo serwis musi zarobić jeśli nie zarobi przy sprzedaży ,nie tyczy to oczywiście wszystkich producentów .Gdybym miał rozważać zakup nowej maszyny na rynek Polski i droższej 15% z rynku europejskiego wybrał bym europejską .Opisane zdarzenia z gospodarstwa a nie z pod budki z piwem 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Daj namiary na te firmy bo jeszcze z rolniczymi się nie spotkałem. Same osobówki.

• 0
Opublikowano
13 minut temu, damianzbr napisał:

odpowiedz sobie na pytanie którzy przedsiębiorcy płaca minimalną i ani grosza więcej (faktycznie a nie na papierze).

Zapewniam cię że nie są to składy budowlane na wschodzie. Bo nawet tam nikt ci nie będzie robił za 1530 na rękę w pracy która wymaga myślenia i kreatywności.

Przedsiębiorcami z minimalną i ani gorsza więcej są wszelkiej maści magazyny, montownie i taśmy fabryczne które potrzebują ludzi bez konieczności myślenia, do wykonywania jednej czynności przez całą zmianę. I co ważne te przedsiębiorstwa w zdecydowanej większości należą do kapitału zagranicznego. 

Zdejmij klapki z oczu i zrozum że świat nie kończy się na rolnikach. U gościa ze wschodu na składzie budowlanym towary 2 razy droższe kupią ludzie którzy zaczną zarabiać 2 razy więcej. Czego ty ciągle nie rozumiesz?

Dlaczego mieszasz wzrost płacy minimalnej z waloryzacją emerytury. Co ty kręcisz, kogo chcesz omamić?

Czy po prostu jesteś jak dziecko we mgle i sam nie wiesz jak to ugryźć? To ci powiem. Narysuj kreskę z dołu na górę. I po lewo wpisz emerytury oraz pensje, a po prawo kreski wpisz inflacja.

Przewidziana waloryzacja emerytur jak powiedziałeś 3,24%, wzrost pensji 7% , przewidziana inflacja 2,5%. Wiec co ty chrzanisz że ktoś dostanie po d. jak i emerycie i etatowcy kupią więcej za rok niż dzisiaj.

@20CBR12

Po co chcesz się rozwodzić nad gwarancją serwisem i całą otoczką. Jakie to ma znaczenie?

Takie rzeczy reguluje umowa kupna sprzedaży. 

Sprzedając nowy ciągnik w NL za 140 tys. euro który kupiłem w PL za 100 tys. euro to nie wiedzę problemu aby za zarobione 40 tys. euro zobowiązać się w umowie sprzedaży do rocznego czy 2-letniego serwisu i gwarancji.

Za 40 tys. euro wynajmę sobie do jednego ciągnika na raz 3 serwisy w NL które będą moimi podwykonawcami a wraz mi zostanie w kieszeni ładna sumka. Po co zadajesz takie idiotyczne pytania co z serwisem co  z gwarancją? Jak byś nie wiedział że znaczenia ma tylko kasa. A resztę to serwis jeśli będzie to bardziej opłacalne to i z Honolulu można sprowadzić.

Bezmyślnie to ty coś powtarzasz. Ja nikogo nie powtarzam tylko sam mam świadomość skoro jesteśmy w UE i zobowiązaliśmy się że za jakiś czas wprowadzimy EURO, to musimy mieć wszystko w tej samej cenie i zakupy i pensje.

A że jedyna droga aby to przyspieszyć jest podnoszenie minimalnej, to z rozsądkiem trzeba to uczynić.

Np. jest kilka argumentów które nie są przychylne podnoszeniu minimalnej w PL, ja o tym wiem mam świadomość tego ale chcę zaryzykować i mam nadzieję że nie będzie w tej kwestii aż tak źle jak to przewiduję. Albo po podniesieniu będzie w innej kwestii dużo lepiej co zniweluje uboczne skutki z drugiej str.

Tylko śmieszy mnie że za argument przywołujecie jakieś bzdury o ciągnikach w NL o 40 tys, droższych a nie potraficie dostrzec prawdziwego zagrożenia dla naszej gospodarki jakie niesie podniesienie minimalnej.

Ale ja wam nie ułatwię i nie podam wam tego argumentu przeciw moim poglądom.

Zagrożenia z podniesienia pracy minimalnej są oczywiste - inflacja, spłaszczenie plac, możliwy wzrost bezrobocia. To chyba oczywiste , ale ty próbujesz tu udowadnia jakieś swoje teorie z księżyca nie wiem po co i dla kogo jak to jest forum rolnicze i nas nie bardzo interesuje płaca minimalna tylko CENA PSZENICY . a ta nie poprawi wzrost ceny pszenicy . Rozumiesz czy nie 😤

• Like 1
  • 0
Opublikowano
24 minuty temu, damianzbr napisał:

Bo jak wcześniej Ci pisałem, że emeryci stracą na podwyżce minimalnej i wzroście cen to mówiłeś, że emeryci mają waloryzację. Sam sobie przeczysz. 

Poza tym inflacja działa na niekorzyść wszystkich więc co ty za głupoty opowiadasz, że przy waloryzacji 3,24 i wzroście minimalnej o ok. 7% (ceny wzrosną tez o ok7 % na zasadzie Twojego przykładu chleb kosztuje teraz 2 zł w przyszłości 4) i jeszcze inflacji na poziomie 2,5% emeryt kupi w przyszłym roku więcej niż teraz? 

Jak coś to inflacje to spadek wartości pieniądza a nie jego wzrost. Jak. np. rząd dodrukuje sobie pieniędzy to pojawia się inflacja i wszyscy tracimy na tym. Tłumaczę jak dziecku ale widać jest taka potrzeba. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, robercikj100 napisał:

Zagrożenia z podniesienia pracy minimalnej są oczywiste - inflacja, spłaszczenie plac, możliwy wzrost bezrobocia. To chyba oczywiste , ale ty próbujesz tu udowadnia jakieś swoje teorie z księżyca nie wiem po co i dla kogo jak to jest forum rolnicze i nas nie bardzo interesuje płaca minimalna tylko CENA PSZENICY . a ta nie poprawi wzrost ceny pszenicy . Rozumiesz czy nie 😤

To są tylko zagrożenia które nie ma pewności że się ziszczą, a co najlepsze to są wyssane z palca.

Ja mówię że jest coś co na pewno nas nie ominie i będzie negatywnym zjawiskiem dla naszej gospodarki po podniesieniu płacy minimalnej nie że jest zagrożenie tylko że na pewno to wystąpi. Ale szacuję że pozytywne zjawiska wezmą górę nad tym jednym negatywnym i finalnie wyjdziemy na duży +.

A najlepsze jest to że baranki z was takie które nie potrafią samodzielnie wydedukować o jakim negatywie mówię bo przecież w TVN jeszcze tego nie omawiało to skąd miały by baranki wiedzieć skoro nie potrafią samodzielnie myśleć. xD

Więc baranki jak mantrę powtarzają w kółko  to co słyszą w TVN: inflacja, bankructwo, bezrobocie, spłaszczenie płac - hehe no byłem w szoku że rolnik robercik dysponuje takim fachowym słownictwem jak spłaszczenie płac. Aż musiałem se w google sprawdzić co to oznacza. 

Panie Robercik,

1. Inflacja - sprawdź wykresy i dane statystyczne i przestań pieprzyć jak potłuczony

https://www.money.pl/gospodarka/inflacjabezrobocie/archiwum/inflacja/

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sxsrf=ACYBGNTdVqSn7dtSOkg5IrubU5Ei33AAnw%3A1572786110393&ei=vs--XfHYF6vHrgTbgqm4DA&q=płaca+minimalna+w+polsce&oq=płaca+minimalna+w+polsce&gs_l=psy-ab.3..0i71l8.1887.3274..3385...0.2..0.0.0.......0....1..gws-wiz.5V_w2_yyMPw&ved=0ahUKEwjxr6vrjM7lAhWro4sKHVtBCscQ4dUDCAo&uact=5

pensja minimalna rośnie szybciej niż inflacja

Twój argument nr, 1 obalony,

2. spłaszczenie płac - co ty bredzisz, sam ,,money,, autorytet wszystkich POpaprańców jest innego zdania.

,,Warto podkreślić, że wyższa płaca minimalna będzie skutkowała także podwyżkami lepiej zarabiających. Z wyliczeń mBanku wynika, że tylko w przyszłym roku średnia płaca przez to wzrośnie dodatkowo o 1 pkt proc. A już teraz dane GUS mówią o podwyżkach powyżej 7 proc. ,,

https://www.money.pl/gospodarka/placa-minimalna-bedzie-rosla-a-z-nia-ceny-inflacja-moze-odjechac-nbp-6422596136450177a.html

Twój argument nr. 2 obalony

3. Wzrost bezrobocia - wykres eurostatu, niebieska kreska określa pensję minimalna na przestrzeni lat w PL, a po prawo masz cyferki określające stan bezrobocia w PL.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sxsrf=ACYBGNTdVqSn7dtSOkg5IrubU5Ei33AAnw%3A1572786110393&ei=vs--XfHYF6vHrgTbgqm4DA&q=płaca+minimalna+w+polsce&oq=płaca+minimalna+w+polsce&gs_l=psy-ab.3..0i71l8.1887.3274..3385...0.2..0.0.0.......0....1..gws-wiz.5V_w2_yyMPw&ved=0ahUKEwjxr6vrjM7lAhWro4sKHVtBCscQ4dUDCAo&uact=5

Twój argument nr. 3 obalony.

Od wczoraj chyba 3 raz ci tłumaczę że rozumiem że podniesienie płacy minimalnej w PL nie poprawi ceny pszenicy, bo cenę pszenicy reguluje rynek światowy a nie Jarek w PL płacami minimalnymi.

Rozumiesz czy nie?

12 minut temu, melon10641 napisał:

Bo jak wcześniej Ci pisałem, że emeryci stracą na podwyżce minimalnej i wzroście cen to mówiłeś, że emeryci mają waloryzację. Sam sobie przeczysz. 

Poza tym inflacja działa na niekorzyść wszystkich więc co ty za głupoty opowiadasz, że przy waloryzacji 3,24 i wzroście minimalnej o ok. 7% (ceny wzrosną tez o ok7 % na zasadzie Twojego przykładu chleb kosztuje teraz 2 zł w przyszłości 4) i jeszcze inflacji na poziomie 2,5% emeryt kupi w przyszłym roku więcej niż teraz? 

Jak coś to inflacje to spadek wartości pieniądza a nie jego wzrost. Jak. np. rząd dodrukuje sobie pieniędzy to pojawia się inflacja i wszyscy tracimy na tym. Tłumaczę jak dziecku ale widać jest taka potrzeba. 

Skąd ci się wzięło że jeśli pensje wzrosną o 7% to i inflacja będzie wynosić 7%?

Co to za bzdura?

Porównaj sobie jak rosły pensie minimalne i jak rosły ceny towarów:

https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/wskazniki-cen/wskazniki-cen-towarow-i-uslug-konsumpcyjnych-pot-inflacja-/roczne-wskazniki-cen-towarow-i-uslug-konsumpcyjnych/

Emerycie  nie stracą na podwyżce minimalnej bo nie ma to żadnego związku. Emeryci co najwyżej mniej zyskają na waloryzacji niż zyskają etatowcy na podniesieniu minimalnej.

A zyskać i stracić to przeciwstawne słowa więc ich nie mieszaj bo wychodzą ci bzdury.

• 0
Opublikowano

@damianzbr Tak tak pokazałeś mi kilka stron i obaliles wszystkie zagrożenia związane z podniesieniem płacy minimalnej. Jeszcze tylko pokaż mi gdzie do tej pory płacą minimalna była podnoszona praktycznie dwukrotnie w tak krótkim czasie. Od 3 dni ci tłumaczę że jak rozumiesz że wzrost ceny minimalnej nie polepszy życia przeciętnemu właścicielowi gospodarstwa to co tu robisz i czemu tak zachwalasz chore pomysły Jareczka ? napisze teraz z wielkich liter żebyś zrozumiał TO JEST FORUM ROLNICZE a nie forum pracowników na etacie pracujących za najnizsza krajowa .

• 0
Opublikowano

A wracając do ceny pszenicy to obecną sytuację dyktuje podaż głównie pszenicy marnej jakości którą próbują sprzedać właściwie wszyscy  natomiast jakość nawet na paszę dla kur jest dyskusyjna bo jak wiemy jak karmisz tak doisz a drobiarze już to zrozumieli że nie warto karmić byle czym .Pomijam już fakt że wszyscy wolą kupować od pośredników a ci maja pełne magazyny dodatkowo podaż kukurydzy i wszystko w temacie

• 0
Opublikowano

Napisze ci dużymi literami.

NATURA JEST TAKA ŻE JEŚLI pracownikowi etatowemu będzie się wiodło lepiej to i jego sąsiadowi np. rolnikowi też się poprawi.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

Damian, to że Korbanek nie może wejść ze sprzedażą na rynki zachodnie, nie wynika z tego, że nie potrafi, tylko z tego, że nie ma takiej możliwości. Ma wyłączność na Polskę, Holender na Holandię itd. Zakup ciągnika czy maszyny w innym kraju, jest jak najbardziej możliwy, ale zakup, to nie wszystko. Kiedy kupowałem maszyny, zasugerowałem sprzedawcy, że kupię siewnik w Niemczech, bo z tego co się orientowałem, mógłbym kupić go taniej, tylko on zadał mi pytanie, czy zdaję sobie sprawę z tego, że i serwisować będę go musiał w Niemczech, bo jego serwis do mnie nie przyjedzie? Tak to działa właśnie. Taka jest polityka producenta maszyn czy ciągnikow wobec dilerów swoich produktów, coby poszczególni, w  drogę sobie nie wchodzili. 

Chciałem ładowarkę kołową atlasa, kupiłem w DE bo było dużo taniej niż w PL. I bez VAT. Do Drezna mam 200 km A do Rumi (najbliższy serwis atlasa) 500km. Serwis przyjeżdża z Drezna bo liczą od km. Byłem na targach pokazałem ofertę z de , straszyli serwisem itd. 10 tyś euro drogą nie chodzi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v