Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Dnia 25.10.2019 o 20:34, ws71 napisał:

Do Lublina nie ale do Chełmna  już jest  😉

A ty swoje :) jak nie ukraińskie tablice to teraz bocznica w Chełmie , naoglądasz się map z googlle i pleciesz trzy po trzy , o tusz drogi trollu bocznica w Chełmie jest wyłącznie paliwowa a jedyny produkt spożywczy jaki tam wjeżdża to kanapki pana maszynisty , szukaj dalej form przemytu zboża z Ukrainy bo coraz nowsze wersje wciskasz . Ja wiem że dla niektórych nawet Big Bag wydaje się tak wielkie że wieszczą przemyt w nich a sam Stanisław tylko preferuje taki środek transportu czyli passat i przyczepka z BigBag  . Lubela szuka pszenicy na makarony tak zwanej twardej , w Polsce jest jej bardzo mało  uprawianej więc ściąg a z południowych regionów Europy gdzie jest bardziej popularna  w uprawie .  Tak więc szukaj dalej :) może ktoś ci uwierzy .

• 0
Opublikowano

Kolega pracuje w tej bazie paliwowej koło Chełma jako celnik, popytam, co tam jeszcze wjeżdża. A baza przeładunkowa jest w Małaszewiczach. Poza tym są jeszcze przekładnie wagonów na normalnotorowe

A tak to wygląda

https://youtu.be/ZisYkBgzN2U

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Nie ,kolego @marks50 to Ty piszesz bzdury twierdziłeś że import koleją szerokotorową jest znikomy,kilka wagonów doczepionych do składów,podałem Ci link że oficjalnie dziennie idzie 1,5 tyś ton,nie skomentowałeś tego,ceny tucznika w Niemczech bredziłeś coś o 9zł/kg żywca [cena wzięta z księżyca] a nawet nie wiedziałeś że cena dotyczy półtusz w klasie E[cena na dziśok8zł],do tego nie rozróżniasz giełdy od licytacji a co do Chełmna https://www.money.pl/gielda/pkp-i-chelm-chca-powolac-spolke-pkp-linia-chelmska-szerokotorowa-6381930592810625a.html

także nie wiem jak przez Ciebie podawane informacje można traktować poważnie,jako że ta linia ogromnie mnie zaintrygowała to była główna linia przerzutu między ZSSR a ich wojskami w NRD więc musi mieć rozbudowaną w miarę logistykę i podejrzewam że po modernizacji bedzie podobny ruch jak na LHS 

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano

To już z Chin kontenerami będą zboże ściągać zboże ? :) jedwabnym szlakiem może w przyszłości, ty podajesz linki ale nawet ich nie czytasz . A teraz lekcja matematyki skoro uważasz że nawet idzie 1,5 tyś, ton dziennie to przez 100 dni przyjechało by 150 tyś.  cóż jest to za skala ???? To że w danej chwili lub podczas żniw może przejechać 1,5  tyś to nie oznacza że cały czas jedzie , nie opieraj się  na danych ile może przejechać tylko ile przejechało w ciągu roku , nie dość że w tych 1,5 tyś jest makuch , soja , łuska na pelet ze słonecznika itp. to tory nie są przeznaczone wyłącznie  pod przewóz zbóż .  Nigdy nie twierdzę że nie ma z tamtąd importu tylko jest znikomy i wynosi tak jak pisałem 180-200 tyś ton , nie wiem czy to pojmujesz ale w Polsce może w tym roku być mniej samej kukurydzy 1 do 1,5 mln ton  nawet jak by  teoretycznie tory przeznaczyli na import tych 1,5 tys ton przez cały rok to maksymalnie dobili by do 500 tys czyli nie uzupełnią nawet w połowie mniejszej produkcji w kraju !!! tak mała jest przepustowość a każdy ukraina , ukraina  a realnie to obecnie przejeżdża mniej więc nawet tych 200 tys może nie być . Zamiast podawać hipotezy ile można przywieść skup się na tym ile się przywozi.  Jakieś teorię że za komuny tyle rusków wieźli do NRD to pewnie i zboża tyle idzie (nie błaznuj)  to jest jedna nitka szerokiego toru na lokomotywy spalinowe co 50-60 wagonów pociągnie bo próbowali na 70 ale coś nie szło . 

Nie masz nawet pojęcia o czym piszesz bo przytaczasz Chełm piszesz Chełmno mylisz dziecko podstawowe pojęcia i miasta , zaraz wyciągniesz link o transporcie rzecznym  z ukrainy bo takie zamysły też są a realnie nigdy nie do spełnienia , tam nawet oszacowali transport na 1,5 mln ton barkami (była by skala) ale to tylko mrzonki dla takich dzieci jak ty , jak coś zadziała to napisz a nie przytaczasz nieistotne linki  . Takich projektów było na pęczki , np. TIRy na tory , raz to pojechało powybijali szyby na ukrainie w samochodach  , drugim razem tiry obłożono płytami wyglądały jak pancerne :)  to poprzebijali opony , ten kraj to dzicz , mafia i syf , nie jeden próbował biznesu ale tam to tylko mogą zarabiać ludzie pokroju Nowaka . Nawet Niemiec szykował ekspansje marketów jak w Polsce i zwątpili , ukraińcy robią zakupy w Polsce w niemieckich marketach .

Tak więc więcej praktyki mniej teorii ,policzyć , kupić okulary by nie pleść o ukraińskich tablicach bo czepiłeś się tego tematu i tylko wymyślasz terie jak te zboże dostaje się do Polski ale faktów brak .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Izby protestują przeciwko importowi kukurydzy z Ukrainy , one mają dokładne dane o skali importu i wielkości zagrożenia .  Skoro są oficjalne protesty to negowanie zagrożenia wygląda na sabotaż   !

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Skoro mają dane to niech upublicznią . Po co mamy się spierać tutaj ile skoro izby wiedzą , no ale jeśli podadzą dane tak jak to ja przedstawiłem to nie będzie efektu wow !   nie będzie sensacji a tak będą dzielnie walczyć z problemem który sami stworzyli  .Izby rolnicze w ogóle mają specyficzne działanie bo gdy z ukrainy przyjechało tysiące ton kurczaka teoretycznie z kością czyli przemycili /inny powie znaleźli lukę w prawie/  to siedzieli cicho do dziś luka  pewnie nie zlikwidowana i izbom to pasuje . Przywóz ze wschodu  trwa od lat a oni właśnie teraz to dostrzegli a gdzie byli przez lata ? Najlepiej było by zablokować całkiem tą ukrainę ale rząd na tym pośrednio zarabia więc nic się nie zmienia . Dlaczego nikt nie chce podawać oficjalnych danych co do importu tylko tak kluczą że np. przywóz pszenicy zwiększył się o 30 % , każdy doskonale wie że to jest prawie 1/3 ale jak popatrzeć na tony to 6 tysięcy ton pszenicy to zwiększenie importu do 8 tys jest wręcz śmieszne , ale jak w tym roku planują ukraińcy zmniejszyć eksport kukurydzy o10 % każdemu znów się nasuwa myśl że 30% > od 10 % a w rzeczywistości z przesłanych 140 tyś ton (w tamtym roku) minus 10 % to mniej przyjedzie o 14 tys tak więc pszenicy więcej o 2 tysiące kukurydzy mniej o 14 tysięcy a każdy pomyśli że ogółem przywieziono więcej . Ktoś bardzo się stara by tak przekazywano informacje , w takim resortowym TV Agrobiznesie właśnie takich sztuczek używają .  Cały rok straszą zbożem  z ukrainy a potem wychodzi na to że jest śmiesznie niski . Jest to tylko straszak na który jak widzę nawet na forum się nabierają .  Jeśli ktoś ma dane że do Polski rzeczywiści wjeżdża te 2 mln ton to niech poda którędy a nie suchą teorią że taki jest limit to na pewno wykorzystany , dość z obłudy i zakłamania . Skoro Izby znają temat mają środki by to sprawdzić to cóż stoi na przeszkodzie by to wykazać ? Temat tyle razy wałkowany przez lata a nikt nie potrafi pokazać gdzie te sławetne 2 mln przekracza granice z ukrainą .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Skoro mają dane to niech upublicznią . Po co mamy się spierać tutaj ile skoro izby wiedzą , no ale jeśli podadzą dane tak jak to ja przedstawiłem to nie będzie efektu wow !   nie będzie sensacji a tak będą dzielnie walczyć z problemem który sami stworzyli  .Izby rolnicze w ogóle mają specyficzne działanie bo gdy z ukrainy przyjechało tysiące ton kurczaka teoretycznie z kością czyli przemycili /inny powie znaleźli lukę w prawie/  to siedzieli cicho do dziś luka  pewnie nie zlikwidowana i izbom to pasuje . Przywóz ze wschodu  trwa od lat a oni właśnie teraz to dostrzegli a gdzie byli przez lata ? Najlepiej było by zablokować całkiem tą ukrainę ale rząd na tym pośrednio zarabia więc nic się nie zmienia . Dlaczego nikt nie chce podawać oficjalnych danych co do importu tylko tak kluczą że np. przywóz pszenicy zwiększył się o 30 % , każdy doskonale wie że to jest prawie 1/3 ale jak popatrzeć na tony to 6 tysięcy ton pszenicy to zwiększenie importu do 8 tys jest wręcz śmieszne , ale jak w tym roku planują ukraińcy zmniejszyć eksport kukurydzy o10 % każdemu znów się nasuwa myśl że 30% > od 10 % a w rzeczywistości z przesłanych 140 tyś ton (w tamtym roku) minus 10 % to mniej przyjedzie o 14 tys tak więc pszenicy więcej o 2 tysiące kukurydzy mniej o 14 tysięcy a każdy pomyśli że ogółem przywieziono więcej . Ktoś bardzo się stara by tak przekazywano informacje , w takim resortowym TV Agrobiznesie właśnie takich sztuczek używają .  Cały rok straszą zbożem  z ukrainy a potem wychodzi na to że jest śmiesznie niski . Jest to tylko straszak na który jak widzę nawet na forum się nabierają .  Jeśli ktoś ma dane że do Polski rzeczywiści wjeżdża te 2 mln ton to niech poda którędy a nie suchą teorią że taki jest limit to na pewno wykorzystany , dość z obłudy i zakłamania . Skoro Izby znają temat mają środki by to sprawdzić to cóż stoi na przeszkodzie by to wykazać ? Temat tyle razy wałkowany przez lata a nikt nie potrafi pokazać gdzie te sławetne 2 mln przekracza granice z ukrainą .

Nikt nie jest zainteresowany ujawnieniem prawdziwego importu,prosty przykład ,grudzień ,styczeń nastąpiło załamanie cen trzody w Polsce minister podaje liste zakładów importujących i co to dało poza oburzeniem hodowców, cały czas twierdzisz że to nie możliwe , ja dam prosty przykład firma Goodvalley na Pomorzu kilkaset tyś tucznika+ kilkadziesiąt tys loch, obecna na Ukrainie praktycznie od 1994 roku,oficjalnie przyznaja sie do ok 20 tyś ha, w Polsce ok 15tyś ha , obecnie doszła jeszcze Rosja , jestem bardzo ciekawy jak jest traktowane zboże które krąży między tymi spółkami[duńskie,polskie,ukraińskie] i stąd podejrzewam biorą się nieścisłości co do wielkości importu, co do kuku to jest wleczona również z południowej europy, inaczej tego nie da się logicznie wytłumaczyć,poprzedni sezon mokra kuku 21% 550 netto,obecnie przy takiej samej wilgotności z biedą 440 zł/t drugi rok praktycznie plony na poziomie ok 7-8t/ha i cena praktycznie suchej bez zmian  a w naszym rejonie nawet 40 zł spadek względem zeszłego sezonu , czyli jedyne co sie nasuwa [według Twoich danych] to w Polsce nastąpił spadek spożycia kukurydzy skoro wystarczają obecne niskie plony[tej teorii przeczy wzrost produkcji drobiu] i nie ma dużego importu

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jak się skończą żniwa wtedy dopiero wszystko się wyjaśni ile czego jest , z południa szło i idzie od lat , Polska importuje 1,5 mln ton zbóż z Czech , Niemiec Litwy , ukrainy ,Słowacji itd. a eksportuje co najmniej 4 mln a nawet 6 mln więc nie wiem dlaczego tylko ukraina stanowi problem ? Kontrowersyjne jest że w ogóle z tamtąd przywożą skoro nie jest w UE i dlatego powinien być protest a nie izby dyskutują z ministrem i nic z tego nie wynika .

• 0
Opublikowano

90 km od Lublina w str. Warszawy, zaraz za Rykami.

kukurydza mokra 380 zł netto, + 8zł dopłaty za %.

Kukurydza sucha 640 zł netto.

Kurdem chyba im się ukraińska skończyła, albo lokomotywa się ,,rozdupcyła,, na jedynej nitce szerokotorowej do Chełma i wwóz stanął.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, marks50 napisał:

Jak się skończą żniwa wtedy dopiero wszystko się wyjaśni ile czego jest , z południa szło i idzie od lat , Polska importuje 1,5 mln ton zbóż z Czech , Niemiec Litwy , ukrainy ,Słowacji itd. a eksportuje co najmniej 4 mln a nawet 6 mln więc nie wiem dlaczego tylko ukraina stanowi problem ? Kontrowersyjne jest że w ogóle z tamtąd przywożą skoro nie jest w UE i dlatego powinien być protest a nie izby dyskutują z ministrem i nic z tego nie wynika .

Protest może być izb rolnych ale taki sobie że protestują jak by co , rolnicy co mogą nic Lepper już był wysypywał coś to dało nic , rząd nic nie może zablokować bo to UNIA pomaga Ukrainie i wpuszcza wszytko czemu bo to kraje Unii maja tam swoje pola prosta polityka .

Tylko my na tym tracimy dlaczego bo nie ma naszego przemysłu przetwórczego z Polskim kapitałem ani w Polsce ani zagranicę i trzeba się liczyć , że będzie coraz gorzej w tych nadchodzących 7 latach jak Unia zacznie naciskać na ekologie w Polsce .

• 0
Opublikowano
21 minut temu, damianzbr napisał:

90 km od Lublina w str. Warszawy, zaraz za Rykami.

kukurydza mokra 380 zł netto, + 8zł dopłaty za %.

Kukurydza sucha 640 zł netto.

Kurdem chyba im się ukraińska skończyła, albo lokomotywa się ,,rozdupcyła,, na jedynej nitce szerokotorowej do Chełma i wwóz stanął.

Nikt Ci nie da 640 netto za suchą kukurydzę bajki dla dzieci zostaw

• 0
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, staszek131415 napisał:

Nikt Ci nie da 640 netto za suchą kukurydzę bajki dla dzieci zostaw

Staszek pisząc "nikt" zazwyczaj ma podświadomie na myśli siebie, więc w sumie ma rację . Zadzwoń stanisław np do cedrobu i zobaczysz że jednak ktoś da i nie przelewaj tu cen swoich wyczynów negocjatorskich w GS-ie po piątym winie postawionym sprzedającemu ....

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano

PODZIWIAM WSZYSTKICH KTÓRZY POTRAFIĄ SIĘ UTRZYMAĆ Z PRODUKCJI ROŚLINNEJ PRZY OBECNYCH CENACH I ILOŚCI OPADÓW, OSOBIŚCIE MAM HODOWLĘ BYDŁA MLECZNEGO I Z 40 TON ZBOŻA DO SPRZEDANIA, ALE NIE ZAMIERZAM GO ZA TAKĄ CENĘ SPRZEDAWAĆ, WOLĘ JE SPAŚĆ BYDŁEM, GDYŻ PASZA GOTOWA U NICH JEST NADAL OKROPNIE DROGA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

a skad jestes ? skupujesz flint dent czy jakies wymagania ? 

Nie no żartuję że to ja skupuję. Głupio pytał głupio odpowiedziałem.

Mam z sierpnia kontrakt z paszarnią na kukurydzę z ich odbiorem październiku po 640 netto i go realizuję więc obecnie mówię jak mi płacą za suchą. 

A za mokrą po tyle wziąłem od znajomego bo chciałem go poratować.

Ale skoro nie ma ceny na kukurydzę mokrą to w jakim celu ją sprzedajecie?

Każdy cięgle napotyka różne problemy, a to mała cena a to brak magazynu. Trzeba je rozwiązywać a nie za darmo oddawać ziarno. \

Rozwiązanie problemu braku magazynu i niskiej ceny mokrej kukurydzy z 2017r.

https://photos.google.com/photo/AF1QipNig529y5rruXBlVnYcm_Q-B5rzH1N6zimGQYhY

Bbxn8KA5AacApijMZkIC5KnmbmBTFPHpoYXnS6qa

Dkoh-1j3UExIJCMutlQ70BtJqKpYyLXeiJj21Gbq

ck4lXYyQZTdYVyxxr-ex87iHsemoCYQ95to2mnKR

• 0
Opublikowano

To zakiszone ziarno kukurydzy nadaje się do suszenia? Nie psuje się kukurydza w taki sposób? W sumie ciekawe rozwiązanie do magazynowania, można nakosic sporo jak pogoda nie sprzyja i potem zima po trochu suszyć. 

Jaki jest dolny próg kontraktacji mokrej/suchej kukurydzy? 

Dużo Tłuczki nakosiły na Woli kukurydzy? Nawet ładna była, ale chyba kilka odmian tu mieli? Tu po tą stronę to kukurydza każdemu wychodzi, po drugiej nie bardzo bo zwierzyny multum. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

@danielursus3p

Wipasz i agro centrum dziesiątki tysięcy ton w taki sposób magazynują. I pewnie wiele innych firm robi to samo. A później suszą albo od razu mokra dają na produkcję.

Ale oczywiście są to tajne i nie jawne informacje aby rolnicy się o tym nie dowiedzieli bo się skończy mokra za półdarmo na jesieni.

Oczywiście niesie za sobą to pewne problemy i wymagania. Chociażby najlepiej plac wybetonowany, ładowarka teleskopowa aby wysoko usypywać pryzmę, okrywanie folią i osypywanie boków ziemią. Ale ja jakoś zrobiłem to na gołej ziemi i zwykły tur wystarczył. Musiał.

ja swoją w tym roku to już w grudniu wysuszyłem ostatnią z pryzmy. Chyba w wigilię ostatnia suszarnia poszła.

Ale rok wcześniej w wielką sobotę suszarnia jeszcze chodziła.

Słabe odmiany on sieje i słaby plon, flinty, a z tego co mówił bardzo dużo zapłacił za ziarno do siewu. W tym roku  ma brać pioneera. ale ogólnie to tak przeciętnie, ani mało ani dużo, byli klienci co mieli wiele mniej a byli co i dużo więcej.

@suffeks

nie trzeba ale zrobi się kożuch z 0,5m po wierzchu i on jest do wywalenia. więc przy 10 ha jest to bez sensu.

Ale już przy 1000ha kukurydzy jak najbardziej uzasadnione.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Nie no żartuję że to ja skupuję. Głupio pytał głupio odpowiedziałem.

Mam z sierpnia kontrakt z paszarnią na kukurydzę z ich odbiorem październiku po 640 netto i go realizuję więc obecnie mówię jak mi płacą za suchą. 

A za mokrą po tyle wziąłem od znajomego bo chciałem go poratować.

Ale skoro nie ma ceny na kukurydzę mokrą to w jakim celu ją sprzedajecie?

Każdy cięgle napotyka różne problemy, a to mała cena a to brak magazynu. Trzeba je rozwiązywać a nie za darmo oddawać ziarno. \

Rozwiązanie problemu braku magazynu i niskiej ceny mokrej kukurydzy z 2017r.

https://photos.google.com/photo/AF1QipNig529y5rruXBlVnYcm_Q-B5rzH1N6zimGQYhY

Bbxn8KA5AacApijMZkIC5KnmbmBTFPHpoYXnS6qa

Dkoh-1j3UExIJCMutlQ70BtJqKpYyLXeiJj21Gbq

ck4lXYyQZTdYVyxxr-ex87iHsemoCYQ95to2mnKR

a nie gnije ni kielkuje tak przechowywana ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v