Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Minimalna ładowność statku to 60 tyś. ton dla jednego mało dla drugiego dużo ale chce wam zobrazować ile jedzie z ukrainy pszenicy . W tamtym roku z ukrainy przyjechało 6 tyś . ton pszenicy przez cały rok  !!! czyli 10 % jednego niedużego statku w porcie a wszystkie media robiły z tego taką sensację jak by każdy transport z ukrainy przywoził nie wiadomo ile . Czy redaktorzy w mediach są aż tak głupi że nie umieją policzyć ?  Raczej nie , ktoś czuwa by taka panika trwał , by powielano takie niusy . Nawet nasz fistaszek straszył kiedyś ukrainą ale dla niego jeden statek to jest nic , pryszcz w porównaniu do polskiej produkcji , takie mędrkowanie że 6 tyś jest większe od 60 tyś. bo wagon przyjechał ze wschodu a statek odpłynął z portu :) .

Na giełdzie kukurydza 720 , pszenica 766 zł tona

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, marks50 napisał:

Minimalna ładowność statku to 60 tyś. ton dla jednego mało dla drugiego dużo ale chce wam zobrazować ile jedzie z ukrainy pszenicy . W tamtym roku z ukrainy przyjechało 6 tyś . ton pszenicy przez cały rok  !!! czyli 10 % jednego niedużego statku w porcie a wszystkie media robiły z tego taką sensację jak by każdy transport z ukrainy przywoził nie wiadomo ile . Czy redaktorzy w mediach są aż tak głupi że nie umieją policzyć ?  Raczej nie , ktoś czuwa by taka panika trwał , by powielano takie niusy . Nawet nasz fistaszek straszył kiedyś ukrainą ale dla niego jeden statek to jest nic , pryszcz w porównaniu do polskiej produkcji , takie mędrkowanie że 6 tyś jest większe od 60 tyś. bo wagon przyjechał ze wschodu a statek odpłynął z portu :) .

Ja nie rozumiem jak mając 2 biny pszenicy można podniecać się giełdą

• 0
Opublikowano (edytowane)

Za to ja nie rozumiem jak można się podniecać zbożem za 500 od dziadków, dla których jest to odatkowy dochód poza emeryturą. Zresztą po co oni sieją zboże, przy takiej cenie lepiej łubin w talerzówkę zasiać.

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano

Mnie bardzo zaczyna ciekawić skąd oni biorą tę pszenice na załadunek,bo u nas cena ok 640 netto i każdy ma gdzieś porty a mam 180 km do portu, druga sprawa przy imporcie zbóż z Ukrainy często są wystawiane faktury na Niemcy,Danię i tu może być pies pogrzebany, z tego co się orientuje to na Pomorzu firmy zajmujące sie tuczem wlekły tyś ton miesięcznie i wszystkie miały duńskie dane ,chyba że Dania stała się potentatem na rynku zbóż pasz

• 0
Opublikowano

W porcie minimalnie 700 a leszcze wkoło portu chcą kupić po 640 więc na wschodzie Polski kupią po 600 i wiozą . Duńczycy może z ukrainy kupują i statkami przywożą bo na pewno nie koleją no chyba że jakimś rurociągiem przez granicę przemycają :) . Na ukrainie pszenica pon 640 do tego trzeba policzy transport szerokotorowy , przeładunek na polskie tory , przeładunek na samochód ...... tu biznesu nie ma . Więcej przywożono kukurydzy z ukrainy ale w tym roku na razie cisza na torach , u nich ceny giełdowe za towar  w kraju chcą kupić po 530 za sucha , takiej ceny to pewnie nawet w Afryce nie ma :) .  Tak więc sprawa wygląda tak że porty kupują ze wschodu Polski a północ karmi świnie duńską paszą ze szprotów :) , powinien ktoś przyjrzeć się temu co jemy .

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Dalej błędnie rozumujesz  ta sprzedaż odbywa sie pomiędzy różnymi podmiotami  skupionymi w tej samej spółce i ta spółka dysponuje własnym transportem,50tyś ha ziemi na Ukrainie wozi prawdopodobnie jako duńskie i  wszystko pasuje , sąsiednia ferma przywiozła luty -marzec ok 900 ton pszenicy wszystko z Ukrainy , więc te 6 tyś ton to można między bajki włożyc,zresztą w tym okresie praktycznie wszędzie u nas  w każdej mieszalni można było spotkać łódki na ukraińskich blachach i to przewaznie 2-3 sztuki na raz i to raczej mało prawdopodobne aby przewoziły one zboże ze wschodniej Polski,koszt przewozu przy najęciu samochodu to 50zł/t więc port robi się nieopłacalny dla przeciętnego rolnika

• 0
Opublikowano

Zaczynasz być podobny do fistaszka "samochody na ukraińskich blachach " :) czy ty insynuujesz że ukraińcy przywożą bezpośrednio zboże z ukrainy "łódkami "  masz bujną fantazje , już to widzę jak przez zieloną granicę ukraiński gieroj przemyca zboże :) , A może twierdzisz że odbywa się normalna odprawa celna zbóż luzem na TIR :) i to w tysiącach ton :) , dawno nikt mnie tak nie ubawił . A UFO tam też było ? na ukraińskich blachach .

Są duże firmy ukraińskie które nawet są notowane na giełdzie w Polsce ale one zazwyczaj produkują na rynek światowy a obecnie Chińczycy pozmiatają z tamtąd każde ziarnko , Polska może pomarzyć w tym roku o jakimś przywozie ze wschodu no chyba że ceny w kraju podniosą się na tyle wysoko np. do giełdowych , to wtedy być może można gdybać a na razie zostaje wam się pocieszać "blachami z ukrainy" :)

• 0
Opublikowano

Arab nie jest głupi, żeby opływać całą Europę po polskie ziarno, jak ma niedaleko na Morze Czarne. Jako eksporter zbóż mamy fatalne położenie geograficzne i co za tym idzie ceny.

• 0
Opublikowano

Zazwyczaj arab żąda sobie by mu przywieźć na miejsce i wali go skąd , ważne by było tanio u niego w porcie bo tak realizowane są zazwyczaj kontrakty . Ku twojemu zaskoczeniu dużo wysyłamy właśnie do arabów bo jesteśmy za mali dla takiego rynku jak Chiny. Wozimy do Tunezji, Egiptu ,ZEA . Tu przed wszystkim gra cena i wystarczy przegrać przetarg na dostawy zboża o parę centów , odległość jest drugorzędna i ceny frachtu nie mają tak dużego znaczenia jak w transporcie kołowym . W tym roku z morza czarnego wszystko zwiną Chińczycy bo już piszą kontrakty i nie przeszkadza im że trzeba płynąć na okrętkę , pożarli się z amerykanami więc szukają gdzie indziej . Soję np. szukają u ruskich ale tam ani zapasów ani wydajności .

• 0
Opublikowano

Zaczynasz być podobny do fistaszka "samochody na ukraińskich blachach " :) czy ty insynuujesz że ukraińcy przywożą bezpośrednio zboże z ukrainy "łódkami "  masz bujną fantazje , już to widzę jak przez zieloną granicę ukraiński gieroj przemyca zboże :) , A może twierdzisz że odbywa się normalna odprawa celna zbóż luzem na TIR :) i to w tysiącach ton :) , dawno nikt mnie tak nie ubawił . A UFO tam też było ? na ukraińskich blachach .

Są duże firmy ukraińskie które nawet są notowane na giełdzie w Polsce ale one zazwyczaj produkują na rynek światowy a obecnie Chińczycy pozmiatają z tamtąd każde ziarnko , Polska może pomarzyć w tym roku o jakimś przywozie ze wschodu no chyba że ceny w kraju podniosą się na tyle wysoko np. do giełdowych , to wtedy być może można gdybać a na razie zostaje wam się pocieszać "blachami z ukrainy" :)

Goodvalley Agro S.A  wszystko w temacie ,Masz bardzo male pojęcie o rzeczywistości,, polskiego " rynku zbóż , czyli twierdzisz że ukraińskie firmy transportowe woziły zboże polskich rolników ze wschodu na zachód Polski,może ktoś z tego forum miał styczność z ofertą takiej firmy,chętnie poznam koszty wynajmu takiej ciężarówki, jak na razie Chińczycy łykneli  4-5 mln kuku i na tym koniec,zresztą tam nastąpila redukcja trzody o 50%{ 100mln szt z powodu ASF-u poszło do piachu} i do końca nie wiadomo jak ta sytuacja wpłynie na globalny rynek zbóż a co do mojej fantazji ,przez miesiąc czasu co 3 dzień te samochody stały za miedza w oczekiwaniu na rozładunek

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, marks50 napisał:

Oficjalnie ! a ile bez papierów?

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, Piegus napisał:

Za to ja nie rozumiem jak można się podniecać zbożem za 500 od dziadków, dla których jest to odatkowy dochód poza emeryturą. Zresztą po co oni sieją zboże, przy takiej cenie lepiej łubin w talerzówkę zasiać.

Ale powiedziane od dziadków jak 60 % gospodarstw w Polsce to małe i średnie gospodarstwa od 1 ha do 3 ha i od 3 ha do 10 ha i dalszy przedział 20 - 30 ha do 50 ha od Polityka na giełdę z pszenicą , to nie stany Ameryka że 3 tyś ha pszenicy jakiś farmer ma .

• 0
Opublikowano

Panowie powinniśmy podziękować Władimirowi że na Ukrainie robi syf bo dopóki miesza Ukraina nie przystąpi do UE .A potencjał produkcyjny i  sprzęt  już tam jest a jako sąsiedzi jesteśmy najbardziej narażeni na ich propozycje cenowe .W kukurydzy przez lata cenę zbijali Węgrzy i  oni mają przewagę bo zbierają prawie suchą tyle że zasyfili już pola stonką i muszą ograniczać .Nie jest wcale powiedziane że dla handlu zagranicznego najważniejsza jest cena -przykład cena drobiu na zachodzie dużo wyższa a nasi nawet gdyby wystawili za darmo to tamci nie wezmą  bo takie są zależności i kłady .Dziś na rynku krajowym mając 1000 t jesteś nikim bo kupujący woli pośrednika od którego dostanie np. wycieczkę i o czym dyskutować .Transportowcy natomiast u spedytora jeżdżą za niewielkie stawki natomiast dla gospodarstw mają ekstra stawki tak że odechciewa się biznesu  

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ukraina wcale nie musi oficjalnie wstąpić do UN bo co ziemię tam uprawiają to Unia jest tylko sami wprowadzą dopłaty dla siebie a po drugie na Ukrainie wszystko jest na sprzedasz zakłady , jak u nas w latach 90 za Blcerka .

• Like 2
  • 0
Opublikowano

jak zwał tak zwał na razie nie mogą załadować pociągu czy samochodu i z dnia na dzień przywieźć to na teren UE  bo albo cło albo kontyngent ogranicza takie działania

• 0
Opublikowano

Tłumacz tak ws71 twierdzi że ukraincy przywożą bezpośrednio zboże za granicy bo widział "ukraińskie blachy " :)  bardzo lakoniczne rozumowanie ale co tam jak zobaczy lecący ukraiński samolot to pomyśli "ot transport zboża leci" przecież widzi ,nazwy firm zna :) ale nadal nie zna recepty jak przez granice się ten towar przedostaje w tysiącach ton . ale blachy widział :)

Wicherek ty chyba mieszkasz niedaleko trasy S 17 czy widujesz "łódki " na ukraińskich blachach ? jakoś przecież muszą przejechać do ws71 a tym bardziej w tysiącach ton tu musiał by ktoś zauważyć , agencje celne to by musiały być rozmieszczone do samego Lublina by sprawdzać taką ilość towaru .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

https://www.agrofakt.pl/rosnie-unijny-import-zboz-z-ukrainy/

Nikt łódkami nie wozi po drodze S -  17 .

Ministerstwo Rolnictwa twierdzi, że na bieżąco monitoruje ilość i jakość zboża przywożonego do Polski, w tym również z Ukrainy. Importu tego ograniczyć nie może, choć jego wpływ na opłacalność produkcji roślinnej w kraju może być niekorzystny.

Jak tak będzie dalej to na drugi rok pszenica będzie po 500 zł brutto .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

I niech ktoś teraz wytłumaczy taki paradoks że do UE przywożą 4,5 mln ton zbóż w większości z Brazylii , praktycznie większość idzie na zachód UE a tam ceny są dużo wyższe niż w Polsce . Na dodatek Polska wysyła po przez porty od 4,5 mln do 6 mln ton rocznie zbóż  . Do polski wjechało 129 tyś ton kukurydzy , ktoś powie łał  jaka ilość ale jak to się ma do polskiej produkcji , gdy w tym roku zamiast wyprodukować 4 mln ton kukurydzy optymiści mówią o 3 mln a jak będzie dowiemy się po żniwach . Jeśli nawet spadek produkcji kuku będzie o 1 mln to ten ukraiński import wyniesie tylko 13 % naszego spadku plonu  przy założeniu że będzie import , przy naszej średniej produkcji 4 mln to ten import stanowi 2,6 % to nie są liczby które trzęsą rynkiem przy suszy jaka była w Europie . Ukraina chwali się że wyeksportowała dotychczas w tym sezonie 13 mln ton zbóż i to jest dużo ale z tych 13 mln nawet nie trafi nawet 10 % do UE , za tamten sezon trafiło 1,52 mln ton z ukrainy do UE  to nawet nie wykorzystali 2 mln bezcłowego kontyngentu to i tak myślę że był to dobry wynik bo w tym sezonie Chińczycy myślę że sprzątną spod nosa UE część z tych 1,52 mln . Wojna  handlowa Trampka z Chinami paradoksalnie pomoże europejskim producentom  wykupując ukraine przez kitajców . Ja bym raczej  RU68 Trampkowi dziękował nie putkowi /

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v