Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Kobek napisał:

W głowę się puknij :) 

Dlatego napisałem że wielu by chciało tyle mieć. Jak ma się dobre ziemię i odpowiednio się umie zadbać i wiadomo jeszcze najważniejsze żeby pogoda była sprzyjająca to w moim regionie uzyskuje się wyniki do 10 ton pszenicy czy do 7 a nawet powyżej jęczmienia. I w sensie ZADBAĆ znaczy ponieść koszty., duże nawet także 7 ton i sprzedac przykładowo po 600 to rewelacji nie ma. 

Także jak ktoś uzyskał 5 ton z małym wkładem to wyjdzie jak 7 z dużym. 

Stąd mój opis że szału nie ma w tym roku. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, MarekUA napisał:

Każdy narzeka cena, opłacalność ale w głębi myśli zacisnę zęby ale sąsiada komornik sprzątnie i będę miał więcej.... Dlaczego Polacy byli pod zaborami ? kraj rozgrabiono wymordowano naszych dziadków.... Cały czas nas niszczą> zapytacie w czym problem ? Nie mamy żadnego LOBBY które by poszło do rządu i uderzyło w stół przecież tu nic nie oszukasz w polu ! A śrube nam podkręcają zresztą co wtym kraju jest polskiego ? Popatrzcie na to co was otacza, tylko 5% kapitału w bankach to polski kapitał reszta zachodni ...macie jakieś pytania jeszcze czy wychodzimy od jutra na  ulice....

trzeba było wychodzić jak rządził PSL i sprzedawał gospodarkę  ( likwidował )

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, andrzej123456k napisał:

galan99 gdzie 64 netto ?

Było w Grabowcu dziś rano jadę do Zamościa na Udryczach pszenica 620 brutto - wracam za 2 godziny już 600 zł brutto nie dowierzam staje pytam tanieje pszenica a niech to h*j z taka polityką .

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

Przestańcie wmawiać galanowi tą cenę 640 netto na jego lokalnym rynku, bo zaraz sam w to uwierzy :D

Kolego nikt mi nie wmawia bo wiem ile co kosztuje zaraz będzie po 55 zł brutto pszenica jak tak dalej ładnie tanieje .

• 0
Opublikowano
Dnia 6.09.2019 o 12:38, jahooo napisał:

Sprawa kontraktami wygląda tak, że jak cena wzrośnie ponad 10% to będą musieli dopłacac albo dostawcy opłaci się zerwać kontrakt, więc to takie pieprzenie. Tak jak z budową dróg, jak ceny wzrosły na rynku to wykonawcy zażądali większych stawek albo schodzą z budowy.

nie wiem czy podpisywałeś kiedykolwiek kontrakt ale tak różowo nie jest kary umowne są dużo wyższe niż 10 % i dopłat żydach nie ma - jak podpisałeś tak sprzedajesz albo płacisz

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
50 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

12.5 /77/250 w dobrym mieście 680 netto

Paszowa z dostawą do Olsztynka 660 netto

Za transport z Zamojskiego musiałbym zapłacić aktualnie kupę kasy, nawet nie wyceniam 

Tak wschodnia ściana ma marne ceny pszenicy skupy tanio skupują by mogli zawieść do kolegi co skupuje po 680 netto .

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Bardziej mi chodzi, że ludzie niby czytają co tu się pisze, a nikt nie zrozumiał o co Ci chodziło.

Co do kar, to zależy jak masz na kontrakcie - zazwyczaj jest to te 10 % 🙂

czasami jest to zakup zastępczy, gdzie cena może być różna i obarczyć mogą kosztami tego kto nie wykonał kontraktu.

Skup jest po to, żeby kupić i zarobić, a nie przysługę robić.

Ja za 80 km drogi nie mogę znaleźć przewoźnika co poniżej 30 zł/t by mi pszenicy przewiózł. Wszystkie takie chytre się zrobiły

• 0
Opublikowano

Troche podniosę wszystkim ciśnienie pszenica konsump. 730 netto, białko poniżej 12,5 , lokalny młyn z kapitałem zza Odry [300t] podpisany kontrakt,sąsiad zza miedzy

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Kolego ja tam ciesze sie szczesciem innych. 

Ja to nawet tyle pszenicy to nie mam. 

Moze 65-75 ton lezy I jesli cena pojdzie w gore to I ka bede sie cieszyl, a jesli nawet spadnie to i tak najpozniej keiecien maj sprzedam niezaleznie od ceny.

A zawiesc do zachodniej Polski z zamojskiego to roznice za wyzsza cene I tak pewnie wzialby przewoznik, jeszcze martwilbym sie aby starczylo. 

Innymi slowly trzeba na wschodzie budowac kurniki I sprzedawac przetworzone zboze 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v