Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Nintendo napisał:

Co do rozdawnictwa... 

https://www.newsweek.pl/swiat/polityka/wenezuela-najbogatszy-bankrut-swiata-ropa-i-populizm/0lfrsgd

```
Rozdali pieniądze, pobudowali mieszkania i znacjonalizowali przedsiębiorstwa. Potem zabrali się do konstytucji i sądów. Rządzący Wenezuelą populiści w dwie dekady zrujnowali kraj z największymi na świecie złożami ropy.
```

```
 W czerwcu – jak wynika z obliczeń niezależnych ośrodków – roczny wzrost cen wyniósł aż 41 tys. proc. To tak jakby filiżanka kawy w barze podrożała w ciągu roku z 10 zł do 4,1 tys. zł. A na tym nie koniec, bo MFW prognozuje, że tegoroczna wenezuelska inflacja może osiągnąć niedorzeczny poziom miliona procent.
```

Coś komuś to przypomina? 

Jak już coś to nie rozdali ludowi zwykłemu szarakowi  tylko ci co żądzą to oni rozdali pomiędzy sobą majątek państwa , tak jak u nas w latach 1990 wszystko sprywatyzowano za 1 zł , jak ursus , zakład włókienniczy w łodzi , stocznie , huty , przetwórstwo , itp dużo wymieniać  tak się robi Wenezuela .  A na lud nakłada się podatki coraz to większe .

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, zetorki12 napisał:

@beata , nie każdy chce żyć głównie z socjalu . Są tacy co liczą że rząd zajmie się poważnie rolnictwem . Fajnie jak ktoś coś da . No ale ciekawe jaki średni bilans wychodzi . Nie każdy łapie się na socjal . A naprawdę żeby dać , to trzeba wziąć z innego miejsca .

zobacz kiedy były najdrozsze ceny nawozu , w którym roku  , a było to za czasów PO gdy za polifoske 6 chcieli po 2100 .o mam listopad 2012 r mocznik 1700 zł za tone polifoska 6 -2160 zł za tone .a paliwo  płaciłem tez już poi 6 zł za litr i to też za czasów PO .   sorka ale chyba zapomielisci po ile były nawozy i to niewina ni PO , ani PIS tylko spekulantów na rynkach swiatowych .        a i jeszcze zwiekszono zwrot akcyzy co zrównało opłate paliwową .

Edytowane przez jarecki
  • Like 2
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, MaciejTamiski napisał:

MODERATOR zrob porzadek bo pieprzenie o d*pie marynie a nie o cenie pszenicy

Spokojnie nie trzeba wzywać pomocy każdy nabiera jadu za 2 tygodnie będą pszenice zaczynać kosić i okaże się ze trzeba będzie dołożyć do zysku ? 

Skup jeden szykuje promocje w skupie pszenicy 620 zł brutto na wymianę na węgiel w cenie 850 zł jak tu żyć albo na nawóz polifoska 8 w cenie 1800 zł trzy tony pszenicy na 1 tonę nawozu .

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Jakbyś zbierał po 12-14 ton tak jak spora część AF to byś tak żałośnie nie gdakał :D

A kto w Polsce zbiera po tyle pszenicy chyba z 3 ha 😂😄😂 .

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Nintendo napisał:

Co do rozdawnictwa... 

https://www.newsweek.pl/swiat/polityka/wenezuela-najbogatszy-bankrut-swiata-ropa-i-populizm/0lfrsgd

```
Rozdali pieniądze, pobudowali mieszkania i znacjonalizowali przedsiębiorstwa. Potem zabrali się do konstytucji i sądów. Rządzący Wenezuelą populiści w dwie dekady zrujnowali kraj z największymi na świecie złożami ropy.
```

```
 W czerwcu – jak wynika z obliczeń niezależnych ośrodków – roczny wzrost cen wyniósł aż 41 tys. proc. To tak jakby filiżanka kawy w barze podrożała w ciągu roku z 10 zł do 4,1 tys. zł. A na tym nie koniec, bo MFW prognozuje, że tegoroczna wenezuelska inflacja może osiągnąć niedorzeczny poziom miliona procent.
```

Coś komuś to przypomina? 

zapisz się do po i zacznij zmieniać POLSKĘ😉

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, rodman napisał:

zapisz się do po i zacznij zmieniać POLSKĘ😉

Nie jestem za PO. Nigdy na nich nie głosowałem i nie zagłosuje. Niestety większość osób patrzy zbyt wąsko, są też inne partie poza po i PiS. 

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

zobacz kiedy były najdrozsze ceny nawozu , w którym roku  , a było to za czasów PO gdy za polifoske 6 chcieli po 2100 .o mam listopad 2012 r mocznik 1700 zł za tone polifoska 6 -2160 zł za tone .a paliwo  płaciłem tez już poi 6 zł za litr i to też za czasów PO .   sorka ale chyba zapomielisci po ile były nawozy i to niewina ni PO , ani PIS tylko spekulantów na rynkach swiatowych .        a i jeszcze zwiekszono zwrot akcyzy co zrównało opłate paliwową .

Ale pojechales z tym przykladem.... A pszenica w te z zniwa 2012 po ile byla? A rzepak i kukurydza sucha po i ile byly? Odpowiednio 2100, 900, 900 netto. Relacja ceny plodow do nawozow byla o niebo lepsza niz teraz.

Edytowane przez Albercik99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał:

A kto w Polsce zbiera po tyle pszenicy chyba z 3 ha 😂😄😂 .

Dostaw jedynke z przodu i niech ci ktoś udowodni że nie było Tu wielu zbiera ilości przy których cena nawet 500 za tone jest dobrze opłacalna

• 0
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Albercik99 napisał:

Ale pojechales z tym przykladem.... A pszenica w te z zniwa 2012 po ile byla? A rzepak i kukurydza sucha po i ile byly? Odpowiednio 2100, 900, 900 netto. Relacja ceny plodow do nawozow byla o niebo lepsza niz teraz.

z moich obserwacji wynika ze cena nawozu reaguje z opuznieniem co do ceny pszenicy ,np . za ubiegły sezon ceny zboża były na poziomie powyżej sredniej ale za to nawozy pod te zasiewy  były relatywnie tanie , a w tym roku zboża jak narazie ponizej sredniej za to nawozy drogie .   ceny nawozów nie ustala sie w polsce a kilkla osób z finansjery swiatowej  , polska jest znaczącym producentem mocznika na swiecie i swoje ceny firmy dostosowują do cen swiatowych .                                                             nawozy jesienią 2012 r kupowane były pod zbiory w roku 2013 , acena pszenicy była Według wstępnych danych średnia krajowa cena skupu pszenicy w II półroczu 2013 r. wyniosła 71,22 zł za 1 dt.

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Propozycja na dziś  za jęczmień ozimy -ilość cało samochodowa 600 brutto, sami dzwonili ,na razie ziarno w  silosie i czekamy . U mnie susza bardziej zaszkodziła zbożom  w tym roku niż w tamtym i na pewno będzie mniejszy plon.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Cena na dziś pszenica konsumpcyjna pow 14% b 690 netto, 200 km do portu, przymiarka do skupu żyta 450-500 w zależności od ceny w porcie,co niektórzy nawołują aby nie sprzedawać zboża, na Pomorzu też wszystkim wydawało się że 900-950 za jęczmień,pszenicę to było mało ,duże fermy,zakłady przetwórcze zorganizowały towar ze świata i obecnie nie są nawet zbytnio zainteresowane zakupem ,ciekawe skąd wzięły towar jak większość na tym forum twierdziła o suszy panującej w całej Europie i zboże o tej porze roku będzie na wagę złota , ten rynek zrobił się tak nieprzewidywalny jak rynek trzody chlewnej .

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, ws71 napisał:

Cena na dziś pszenica konsumpcyjna pow 14% b 690 netto, 200 km do portu, przymiarka do skupu żyta 450-500 w zależności od ceny w porcie,co niektórzy nawołują aby nie sprzedawać zboża, na Pomorzu też wszystkim wydawało się że 900-950 za jęczmień,pszenicę to było mało ,duże fermy,zakłady przetwórcze zorganizowały towar ze świata i obecnie nie są nawet zbytnio zainteresowane zakupem ,ciekawe skąd wzięły towar jak większość na tym forum twierdziła o suszy panującej w całej Europie i zboże o tej porze roku będzie na wagę złota , ten rynek zrobił się tak nieprzewidywalny jak rynek trzody chlewnej .

Tak organizują albo z prognoz albo wydaje im się że pokontraktowane z nimi skupy im dowiozą po złodziejskiej cenie. Jeszcze 2 miesiące poczekają a potem zobaczymy jak u nas w kraju sobie będą radzić z przywozem z zagranicy. Pewnie im po cenie 100-150 zł niższą od matifowskiej przywiozą. NA MIEJSCE. Nikt nie będzie naszym kochanym młynom sprzedawał poniżej ceny rynkowej. A kukurydzą też się obkupili czy nie będzie gdzie nawet mokrej sprzedać? Pewnie rekordowe prognozy nadal podtrzymują. Rzepak to tragedia, mniej obsiane mniejszy plon a chcą po 1490 kupować. Jak Ci się wydaje, uczciwa to cena?

• 0
Opublikowano

Chciałbym Was poinformować, że cena była w granicach tysiąca ale było to w Rosji cena w basenie Morza Czarnego na przełomie roku było 250$ tona x 3,8 zł czyli 950zł 

Tymczasem widzę że jedna z Paszarń podniosła cenę na jeczmień o 30zł , czyli 600 netto 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v