Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Nie da się ukryć tego stale oby na wiosnę się nie ukazało że w Niemczech jest już ASF .

Oczywiście, że jest już w Niemczech, sam wet u nas ostatnio mówił, że znaleźli tam padłe dziki i wszem i wobec oznajmili, że wykluczyli ASF. To "mądry" naród i nie szczuje na swoich rolników, a i zieloni siedzą u nich w kieszeni. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, danielursus3p napisał:

Handlarz czy naganiacz jesteś, że tak się przejmujesz?

Wczoraj sasiad miał kontrolę z Inspekcji Weterynaryjnej,jedyny żywy inwentarz jaki posiada to 4 psy,i co sobie zażyczyli zeszyt z zabiegami dezynfekcji i dezysekcji magazynów[obowiązkowo coś takiego musi być] przyczep,papieru legalizacji wagi i co rozbiło system to że zboże może wywozić przewoźnik który jest zarejestrowany i ma nadany numer w IW i w dniu wywozu musi być zgłoszona sprzedaż i zarejestrowana w systemie Inspekcji Wet. spotkał się ktoś z Was z takimi przepisami,co do cen to wstępnie mam nagraną sprzedaż pszenica pasz 700-710 netto jeszcze muszę zrobić badania

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Netto oczywiście. 

720,- jęczmień.

Parcewo niepewny skup, chyba że na ryczalcie jesteś albo małe ilości.

To u kogo te ceny jeśli można wiedzieć?

• 0
Opublikowano
28 minut temu, ws71 napisał:

Wczoraj sasiad miał kontrolę z Inspekcji Weterynaryjnej,jedyny żywy inwentarz jaki posiada to 4 psy,i co sobie zażyczyli zeszyt z zabiegami dezynfekcji i dezysekcji magazynów[obowiązkowo coś takiego musi być] przyczep,papieru legalizacji wagi i co rozbiło system to że zboże może wywozić przewoźnik który jest zarejestrowany i ma nadany numer w IW i w dniu wywozu musi być zgłoszona sprzedaż i zarejestrowana w systemie Inspekcji Wet. spotkał się ktoś z Was z takimi przepisami,co do cen to wstępnie mam nagraną sprzedaż pszenica pasz 700-710 netto jeszcze muszę zrobić badania

Mieszalnia Złotów o czymś podobnym wspominała

• 0
Opublikowano
21 minut temu, ws71 napisał:

Z sąsiedniej wioski mundrol też coś takiego pierdaczył, ale ile w tym prawdy, a ile bujdy to nie wiem. 

• 0
Opublikowano
40 minut temu, danielursus3p napisał:

Z sąsiedniej wioski mundrol też coś takiego pierdaczył, ale ile w tym prawdy, a ile bujdy to nie wiem. 

I trzeba wychodzić na drogi ! tak nas załatwiają .

• 0
Opublikowano

Owszem można strajkować, tylko w Polsce nie ma osoby (tak mi się wydaje), która by ten strajk sensownie prowadziła, a na koniec nie kopnela rolników w dupe. Prowodyrom strajkowym chodzi o jedno - załapać się na stołek i grzać go do usranej śmierci.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Netto oczywiście. 

720,- jęczmień.

Parcewo niepewny skup, chyba że na ryczalcie jesteś albo małe ilości.

Dalej mają poślizg w płaceniu czy mówisz o badaniach parametrów? 700 netto? Co oni tak z ceną wyskoczyli? Jak u nich z badaniami? Kombinują?

• 0
Opublikowano

Dziś ktoś pisał że obszarowcy mocno sprzedają zboże ja podejrzewam ze chodzi o zakup nawozów na sezon 2020 chodzą słuchy ze mają mocno pójść w górę i kasy trzeba

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, hardkor113 napisał:

Obszarowiec nie kupuje teraz nawozu tylko lipiec sierpien.U nas pojedyncze zestawy cos woza ale to niewielkie ilosci

Lipiec sierpień to rsm naj lepiej kupić a teraz to wieloskladnik duże promocje teraz są 

• 0
Opublikowano

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/rolnik-skazany-za-irytujacy-zapach-siana-i-krow-kara-34-tys-zl/?fbclid=IwAR2jABpI6QZ7Y6pzMaVI1fxD8ARM15HwD1j8lyLQwITageNiPcwtlB1dHEA

Tylko czekać kiedy u nas to zastosują takie kary dla rolnika .

O tych kontrolach pszenicy już dawno pisałem , bo są podejrzenia w ten sposób roznoszenia ASF i kontrola trzymania ziarna . czy jest zabezpieczone przed gryzoniami i ptakami .

• 0
Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/rolnik-skazany-za-irytujacy-zapach-siana-i-krow-kara-34-tys-zl/?fbclid=IwAR2jABpI6QZ7Y6pzMaVI1fxD8ARM15HwD1j8lyLQwITageNiPcwtlB1dHEA

Tylko czekać kiedy u nas to zastosują takie kary dla rolnika .

O tych kontrolach pszenicy już dawno pisałem , bo są podejrzenia w ten sposób roznoszenia ASF i kontrola trzymania ziarna . czy jest zabezpieczone przed gryzoniami i ptakami .

żeby tak zabezpieczyć to chyba tylko silos albo super szczelny magazyn, bo gryzoń to wszędzie wejdzie.

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Uziu92 napisał:

żeby tak zabezpieczyć to chyba tylko silos albo super szczelny magazyn, bo gryzoń to wszędzie wejdzie.

Poważnie o sposobie przechowywania ziarna już było mówione dawno że nie może być styczności z gryzoniami i ptakami , teraz mogą to bardzo rygorystycznie przestrzegać .

• 0
Opublikowano
35 minut temu, CASd napisał:

Dziś ktoś pisał że obszarowcy mocno sprzedają zboże ja podejrzewam ze chodzi o zakup nawozów na sezon 2020 chodzą słuchy ze mają mocno pójść w górę i kasy trzeba

Człowieku, nie powielaj takiej wrogiej propagandy. Nawozy ostro pójdą, ale w dół. Ja to wiem dzisiaj, Ty się dowiesz wkrótce na tym forum.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Ile może kosztować usługa załadunku auta ładowarkąteleskopową? Z godziny czy od tony?

3 godziny temu, jacek1296 napisał:

150 za auto.

3 godziny temu, miwigos napisał:

czyli 300 za godzine,drogo

Max 25 minut to ja ładuję ładowarką z łyżką 1150kg pojemności. Szwagier z łyżką ponad 2t to kierowca 2 papierosów nie spali i już plandekuje... 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Gdyby to była prawda, to 95 % rolników musiałoby przyczepami wywozić w żniwa. Słyszałem, że to niemiaszki tak mieszają na zachodzie PL, bo boją sie ASF u siebie

dokładnie, cios w małorolnych i nie tylko bo kto ma silosy ? 5% ? reszta musiałaby prosto z pola sprzedać albo stawiać silos albo w salonie w domu trzymać.

• 0
Opublikowano

@galan99 ja to mam wrażenie że Ty to tylko siedzisz na tym internecie wklepujac w Google frazy typu "jestem rolnikiem jak wszystkich zdołować" i czytasz te artykuły i śmiejesz paranoja na forum. Już tyle lat śledzę to forum. Mało co się uczęszczam tylko czerpie jakąś wiedzę bo nie jestem jakoś bardzo doświadczony. No ale kuźwa ile można czytać Twojego biadolenia pod każdym watkiem. Jak nie w ochronie pszenicy to w cenie pszenicy. Dobrze ze rzepaku nie siejesz i się tam nie udzielasz to chociaż tam nie ma dołujacych ciągłych Twoich wypowiedzi i można na spokojnie sobie czytać.

• Like 5
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v