Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
28 minut temu, jahooo napisał:

Jak byś do dyrekcji wysłał nagranie z opisem co się działo, to uwierz mi, coś by to dało

bez tego nic się nie zmieni, najlepiej jeszcze mieć kogoś zaufanego za świadka

w Animexie lepsze wałki kręcili, bo na spód patelni pod zboże sypali kilka ton piachu i ktoś to w końcu nagrał i ujawnił, spora części kierownictwa pożegnała się z firmą z wilczym biletem kilka lat temu, bo przeciez sam magazynier takich wałków nie dał by rady kręcić

świadek nic nie da jeśli nie było umowy.

A jeśli była umowa to było też w niej wyszczególnione jakie parametry miał spełniać towar. I jeśli takie spełniał a kierownik nie przyjął wtedy, reklamacja i nota obciążeniowa z obliczonym kosztem transportu, załadunku. Jeśli nie zapłacą, przedsądowe wezwanie do zapłaty, a później pewnie sąd.

Tylko jaką masz pewność że spełniał normy jego towar?

Coś ma chęć cena rosnąć, każą się wstrzymać ze sprzedażą od 2 tyg. takie napięcie.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

nawet po 600 $ by spoko było :D

a co do dzisiejszej ceny to za 700 to ojciec 15 lat temu pszenicę sprzedawał gdzie paliwo było po 2,5zł a tona saletry po 600 zł nie wspominając  o cenie oprysków i ogólnie wszystko było tańsze. Także kiedy szło lepiej zarobić ? dziś czy kiedyś ? A tu taki staszek pisze że  600 zł za tonę pszenicy to normalna cena ? dla kogo ? nie dla nas rolników. Dziękuję za uwagę.

Widocznie cena dobra ,nikt nie protestuje,nie strajkuje,pole w dzierżawę by brali- więc sie opłaca.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, Uziu92 napisał:

też biorę ale nie na takich warunkach jak tu piszą że oddają dopłatę, podatek płacą i jeszcze czynsz :D to nie biznes.

308 EUR/ha domaga się Polska w nowym rozdaniu to dzierżawy będą coraz drożej kosztować .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, Uziu92 napisał:

też biorę ale nie na takich warunkach jak tu piszą że oddają dopłatę, podatek płacą i jeszcze czynsz :D to nie biznes.

Ja to dopłaty nie bardzo chce oddać nawet, a gdzie tu jeszcze dopłacać do dopłaty, to nawet dla krowiarzy/trzodziarzy taniej wyjdzie dokupić paszy.

• 0
Opublikowano

można wziąć taką co się bierze dopłatę dla siebie i podatek płaci i ten co oddaje zadowolony bo nie ma problemu, kolejna kwestia to jakość pola, u nas super gleb nie ma, wszystko od 3 klasy do góry, ale co z tego jak może 90% nigdy wapna nie widziała i zakwaszenie takie że ziele nie chche rosnąć, takie pole doporwadzić to kilka lat i jeszcze oddaj dopłatę, podatek, czynsz to robisz za darmo bo zboża czy rzepaku to tam nie nakosi. Wielu już się takim polem zachłysnęło, a ten co oddaje myśli że ktoś za pański wuj będzie takie dziadostwo przewalać i dokładać a jemu kasę nieść.

6 minut temu, galan99 napisał:

308 EUR/ha domaga się Polska w nowym rozdaniu to dzierżawy będą coraz drożej kosztować .

wiesz co to zmieni ? nic, bo środki do produkcji, nawozy i wszystko inne pójdzie do góry, zyska tylko właśnie taki co oddaje w dzierżawę bo będzie chciał całą kwotę, rolnik na tym nie zyska.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, galan99 napisał:

Twoje wpisy wywołają w końcu falę samobójstw Nie pmiętam kiedy wlałeś w serca użytkowników AF  choć odrobinę  nadziei i pozytywnych emocji:D

• Like 2
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, danielursus3p napisał:

Ja to dopłaty nie bardzo chce oddać nawet, a gdzie tu jeszcze dopłacać do dopłaty, to nawet dla krowiarzy/trzodziarzy taniej wyjdzie dokupić paszy.

Wpadnie jeden czy dwóch większych będzie brać wszystko za doplaty i podatak to szybko zmienisz zdanie - chyba ze nic nie inwestyujesz tylko wszystko chomikujesz.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Chyba za 5,6 klasę bo coś lepszego to dopłatą i podatek to minimum. Więksi u mnie  to dają już do tego tonę zboża, a zdążają się pojedyncze przypadki że i 1,5 t . Także jak ktoś nawet dopłat niechce oddać to albo bardzo kiepskie ziemię albo nie ma obszarników w okolicy .

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Wpadnie jeden czy dwóch większych będzie brać wszystko za doplaty i podatak to szybko zmienisz zdanie - chyba ze nic nie inwestyujesz tylko wszystko chomikujesz.

A niech wpadają jak chcą za darmo robić.. Ja nikomu nie żałuję. Na tych moich mozaikach to nie dość że zachwaszczone fest, składników brak, o próchnicy nie wspominam. Ze 3 lata żeby zacząć godziwie zarabiać. Oddać dopłatę na moich glebach to jest ostatecznie najwyższy czynsz na jaki można się zgodzić.

Inwestować się coś tam inwestuje, tyle na ile budżet pozwala w danym roku. 

• 0
Opublikowano

Oddanie doplaty to za dużo, tylko czynsz wchodzi w grę i ewentualnie umowa dzierżawy. Siejesz wtedy co chcesz, dodatkowe doplaty sie należą tobie do straczkowych, pastewnych, do wapna itp a także suszowe. Bez dopłat nie ma nic oprócz satysfakcji, że komuś pole obrabiasz

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ewentualnie? Bez umowy ani rusz. Bardziej mi chodziło o to że czynsz o równowartości dopłaty do zbóż. 

• 0
Opublikowano

Panowie przeciez to jest od groma czynników , klasa ziemi , drenacja , jak utrzymana , odelgłość od gosp. , wielkość działki czy jest foremna  itd  , miałem ostatnio do wziecia 5 ha piachu za podatek ale 15km niechce mi się jeżdzić i dałem sobie spokój  :)

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Widze ,ze wszedzie nie brakuje desperatów czyli takich co to za hektar oddaja dopłaty i czynsz płaca bo myslalem ze tylko u mnie to jest, a czynsz 300 zł i wiecej pojeb......i ale z innej beczki''',, czy juz zaczynacie sprzedawac pszenice?? czy jeszcze bedziecie czekac ? ja wiem ze kazdy ma jakies zobowiązania finansowe i tez bym chciał czekac mam nadzieje , ze cena jeszcze pójdzie do góry.?

a paliwo zaczyna drozec i bedzie i prad a jak prad to reszta, jak napisał Uziu92 ( masz racje) socjal i obietnice wyborcze kosztują nas podatników.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v