Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
51 minut temu, karol napisał:

Pszenica paszowa Cargil Krzemieniewo 675 netto ferma Jantex Środa Wlkp 680 netto 

Wszędzie w Cargilu będzie ta sama cena?

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Jurek87 napisał:

Dzis oferta z młynu Jelonki 690 u mnie w gosp. oddalonym o 60km czyli u nich 710netto , marzy mi się 750 netto w pierwszym tyg grudnia :)

Kolego Jurek87 masz jakieś doświadczenie z Jelonkami że z 690 wchodzi na 710. Chodzi o ilość? Jakość? Normalnie to + 10 zł za 300 ton+ i koniec

Edytowane przez Laurusia88
  • 0
Opublikowano
26 minut temu, Laurusia88 napisał:

Kolego Jurek87 masz jakieś doświadczenie z Jelonkami że z 690 wchodzi na 710. Chodzi o ilość? Jakość? Normalnie to + 10 zł za 300 ton+ i koniec

Chodzilo mi o to ze 690 to ich propozycja ceny i transport ich. Zawsze mi mowia ze 20zl/t to ich kosz transportu ode mnie. Takze cena na bramie bedzie kolo 710. Ja mam co roku kolo 100t -120t to kropla w morzu ich potrzeb :) A jak masz duze partie jednolitego towaru to juz jestes dla nich dobrym partnerem. Ogolnie to polecam wspolprace kasa na czas ,raz mi za parametry ucieli a pare razy dolozyli .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
15 godzin temu, miwigos napisał:

Sprzedawal ktoś na mieszalnie do Stoklosy w PILE jak z platnościa niby 30 dni ,ale czy terminowo płacą ,

Stokłosa to raczej pewny płatnik i  w okolicy też nie słychać aby ktoś narzekał

• 0
Opublikowano
Dnia 13.11.2019 o 20:21, RU68 napisał:

Nie zachęcić a wywołać panikę zalecam obniżenie do 550 a później lekką korektę w górę i wszyscy będą zachwyceni  .Dla niedowiarków -przykręcić palec do imadła dokręcić do granicy wytrzymałości bólu a następnie popuścić pół obrotu będzie lepiej zapewniam

👍

• 0
Opublikowano

Nic ciekawego się nie dzieje ludzie wiozą ale cena od 600 zł do 620 zł brutto Zamojskie Cena na zachodzie jest po 700 zł jak piszecie netto ale 400 kilometrów transport więcej wyniesie jak się zyska .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Na północnym zachodzie może i tak ,ale na południowym zachodzie Wrocław -Legnica to 640-670max przy ilości 300 ton .A z tego co widze to jedne z lepszych cen ma zezpół młynów Jelonki a to ewidentnie na wschodzie .

Edytowane przez PABLO555
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, PABLO555 napisał:

Na północnym zachodzie może i tak ,ale na południowym zachodzie Wrocław -Legnica to 640-670max przy ilości 300 ton .

To szału niema i nie będzie przecie pier**lą cały czas że pszenicy jest o 4 % więcej w tym roku jak było w poprzednim a jeszcze zaniżają parametry szczególnie gęstość opadanie .

• 0
Opublikowano

W ubiegłym roku południowy wschód cena o tej porze 800 brutto . Skoro jest o 4 % więcej to od razu prawie 200zł taniej....  Kogo oni oszukują? Firmy skupujące zdzierają z nas ostatnią koszulę..   Spekulacja chora doprowadza nas do ruiny ...

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Bo w ubiegłym roku ceny były sztuczniezawyżone straszono niskimi zbiorami  co spowodowało nieuzasadniony wzrost cen i wiosną nastąpiła korekta

Teraz bym powiedział ceny się ustabilizowały i oby tak było jak najdłużej

• 0
Opublikowano
5 minut temu, staszek131415 napisał:

Bo w ubiegłym roku ceny były sztuczniezawyżone straszono niskimi zbiorami  co spowodowało nieuzasadniony wzrost cen i wiosną nastąpiła korekta

Zgadzam się żeby były ceny ustabilizowane niech będzie na tym poziomie pszenica co jest , nawozy tanieją 200 kg pszenicy 100 kg saletry . 

A;e pod względem rosnących  cen za śmieci , żywności , i innych opłat by dużo wyliczać to już skromnie ta cena pszenicy jest , cofnąć się 20 - 25 lat cena była podobna pszenicy tylko inny wartość ,

Martwi mnie tylko jedno spadająca produkcja zwierzęca w Polsce , jak ten rok będzie ciut lepszy z opadami i będą lepsze zbiory u nas i na świecie pszenicy i innych zburz , to po ile może być cena pszenicy jak mamy takie ceny jak w tym roku przy suszy ? .

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Jak ceny spadną to zboże wykosze gruber siew poplonu, na wiosne to samo lubin w siewnik na gruberka i poszedł ,zero koszenia zbiorow opryskow dopłata do kieszeni i nie mam zamiaru dokładać 👋 niech ściągają dalej z Ukrainy ekologiczne ziarenko.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Patrząc na moją okolice czyli na wschód od Zamościa to ten rok jest dużo lepszy niż rok wcześniej. Można powiedzieć że u najgorszych dziadów pszenica sypała. I dla przykładu 850brutto rok temu przy 4.5t/ha = 3825. A teraz to podzielić przez obecna cenę w Animexie czyli 680 przy 50 tonach daje nam wydajność: 5.6t z ha. A racze napewno jest więcej bo 6 z przodu powinno być. 

• 0
Opublikowano
50 minut temu, staszek131415 napisał:

w ubiegłym roku ceny były takie jak powinny być zawsze. przy wzroście kosztów te ceny co mamy w tym roku to śmiech. były dobre ale 15 lat temu.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v