Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
46 minut temu, miwigos napisał:

Światełko jest mieszalni pasz z 650 na 670 netto,przy 100 tonach 680,jeszce 20 i sprzedaje troche

Na Zamojszczyźnie jak będą dawać ok. 700brutto serdecznie przeproszę się z szufla i żmijka i powspominamy słoneczne żniwa :)

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, jacek1296 napisał:

Biorąc pod uwagę ogólnodostępne dane statystyczne twierdzisz, że nakłady na inwestycje państwowe rosną. Uściślijmy: rosną nominalnie, co pokazuje tabela z jednego z twoich postów. Ale jako % pkb(które tak lubisz) maleją. Oto dowód: w zestawieniu masz kolejno rok, wartość pkb, wartość inwestycji, % pkb przeznaczone na inwestycje:

2013     1,635      231    14,12

2014     1,728      250     14,46

2016     1,851      244     13,18

2017     1,982      257     12,96.

Pod obecnymi rządami coraz mniejszą część przeznacza się na inwestycję. Żeby było obiektywnie w zestawieniu celowo pominąłem wyborczy rok 2015, który ty zapisałeś na konto pisu, bo cyferki pasowały, mimo iż wybory były 25.10.

Teraz sprawdź, jak wyglądamy pod tym względem w tej części europy, przecież lubisz porównywać, gdy ci to pasuje, jak w przypadku zadłużenia w stosunku do pkb; wartość nominalna ci nie pasuje tak jak rządowi to ją pomijasz; tymczasem wartość długu w 2014 wynosiła 827mld pln a w 2017 wynosiła 961mld pln. No to jak: wartość długu wzrosła o 150mld pln a zadłużenie zmalało? Cud? Teraz wiesz, czemu starczyło na 500+ i inne rozdawnictwo. Obecnie dług wynosi ponad 1bilion pln.

Prezentujesz dane w sposób korzystny dla rządzących, te same dane pokazane od drugiej strony pokazują nieco inny i to bardziej ponury obraz rzeczywistości. Gus jako instytucja państwowa zależna finansowo od rządu prezentuje dane w sposób przychylny rządowi. Ty powielasz ten schemat bez zastanowienia. Tymczasem wg gus za rok np.2017 plon pszenicy ok.4-5-5 t/ha, cena ok.670pln/t ( daje nam 3015-3350pln). Dochód 1ha przeliczeniowego 3399pln. Cud? To jest wiarygodność gusu.

Dalszą dyskusję uznaję za całkowicie bezzasadną.

Myślisz że jesteś w stanie mataczyć bez końca? Od samego początku próbuję dostosować odpowiedź do twoich pytań czy stwierdzeń ale gdy ta nie jest po twej myśli natychmiast zaczynasz lawirować między wartościami nominalnymi, udziałem procentowym względem wzrostu PKB, wzrostem procentowym samego wskaźnika i tak w koło.

Jacuś: 

,,Czy ktoś zwrócił uwagę o ile nominalnie wzrosło zadłużenie Polski...... Albo jak bardzo spadły inwestycje państwowe .,,

ja:

odpowiadam jak to wygląda nominalnie: ,,Czyli POpaprańcy raz dali 240 tys. zł raz 217 tys. zł na inwestycje i  w tym przedziale operowali. PIS na inwestycje przeznacza 270 tys - 230 tys. w tym przedziale.,,

ja:

wyjaśniam ci że: ,, wiesz że nie jest ważna wysokość zadłużenia w liczbie tylko znaczenie ma procentowy udział zadłużenia względem PKD ,,

Po głębszych przemyśleniach ponownie wkracza Jacuś:

,,więc jak z tymi inwestycjami w stosunku do pkb, wzrosły czy zmalały? Więcej nie odpiszę.,,

Lecz moja dokładna odpowiedź, na postawione pytanie ponownie sprowadziła go na ziemię, ja:

,,Nakłady na Inwestycje narodowe w latach 2015, 2017 i 2018 w stosunku do PKB procentowo więcej wzrosły.,,

co potwierdza tabela z rządowej str.

WYSZCZEGÓLNIENIE

2015

2016

2017

2018

AKUMULACJA BRUTTO

104,9

98,0

106,2

109,2

PRODUKT KRAJOWY BRUTTO

103,8

103,1

104,8

105,1

względem poprzedniego roku

zmiana PKB do poprzedniego roku                             zmiana nakładów na  inwestycje do poprzedniego roku (ceny stałe)

w 2015 r             3,8%                                                                                                    7,1%

w 2016 r.             3,1%                                                                                                  - 11,2 %

w 2017 r.             4,8%                                                                                                   6,5%

w 2018 r.              5,1%          

Więc w 2015r wzrost nakładów o 7,1 % to jest większy wzrost względem wzrostu PKD o 3,8%

tak samo w 2017 6,5%  więcej na nakłady to większy wzrost niż wzrost PKB który wynosił 4,8%

w 2016 r. już pisałem że było inaczej. Ale jak widać to wyjątek.

Nagle Jacuś dostaje olśnienia i domaga się aby porównywać nominały. Po czym mozolnie przystępuje do nakreślenia niezbyt zrozumiałych obliczeń a co gorsza nie popartych żadnymi odnośnikami do źródeł. Lecz chyba to nie jest efekt roztargnienia a wręcz zamierzone działanie, aby pokrętne tłumaczenie było nie jasne i mgliste co ułatwi utrzymać w tajemnicy malwersacje na jakie się Jacuś zdobywa. A na zakończenie wybiera uznanie dalszej dyskusji za bezzasadną i zważając na jego sytuację wcale mu się nie dziwię.

Ot taki to nasz Jacuś pusty jak ta tabelka poniżej co jej usunąć nie mogę. :D

bez urazy Jacuś za ta tabelkę się nie pogniewaj tylko.

image.png

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano
WOJTUNIO napisał:

2 godziny temu, MarekUA napisał:

Ja pier. panowie znowu to samo kłótnie, przeciąganie liny wszyscy sobie nawzajem skaczecie do gardeł. A wziąć widły i pojechać na wiejską to nie ma komu , albo zaorać john deerami wszystkie biedstonki, lidleje, czy inne dobrodziejstwa z zachodu psujące nasz rynek swoim towarem z zagranicy. Tak panowie inaczej nikt nam nie pomoże jeśli sami sprawy w swoje ręce nie weźmiemy.  Pszenica średnio 640zł powiat hrubieszów Cena brutto. Niezły progres co nie ? Zacznę jeździć tirem to się odkuje tam dniówka wychodzi 380zł tak,,, na msc 12000zł i nic nie inwestuje... poza mandatem czasami,,,,Sąsiadowi przy 20 bykach dniówka wyszła 25zł.. Róbta tak dalej tzn nie róbcie nic dalej...

To chyba u niemca taka dniowka na duzym wyjdzie i to jezdzac caly miesiac.

rolnicy sami na siebie tymi cenami bata kręcą, duże gospodarstwo mówi że 3 tony ekologicznej soi z ha zbierają. A jak się rozmawia z operatorem kombajnu to jak dojdzie do 800 kg to jest dobrze 😁

• 0
Opublikowano (edytowane)

błąd serwera. usuwam zdublowaną treść.

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, jacek1296 napisał:

Teraz sprawdź, jak wyglądamy pod tym względem w tej części europy, przecież lubisz porównywać, gdy ci to pasuje, jak w przypadku zadłużenia w stosunku do pkb; wartość nominalna ci nie pasuje tak jak rządowi to ją pomijasz; tymczasem wartość długu w 2014 wynosiła 827mld pln a w 2017 wynosiła 961mld pln. No to jak: wartość długu wzrosła o 150mld pln a zadłużenie zmalało? Cud? Teraz wiesz, czemu starczyło na 500+ i inne rozdawnictwo. Obecnie dług wynosi ponad 1bilion pln.

Dobrze się zastanów jak mam ci odpowiedzieć. abym nie musiał się powtarzać/

Chcesz informacji o zmianie długu podane w kwocie, o w zmianie podanej w % rok do roku, czy podanej jako korelacja zmiany % PKB względem  zmiany % zadłużenia?

Masz rację, czas najwyższy aby Polak nie musiał liczyć tylko na swój rząd i jego rozdawnictwo, czas najwyższy podnieść ustawowo minimalną niech Polakowi do 500+ dorzucą się w przymuszonej wyższej pensji zagraniczne firmy stacjonujące na PL ziemi i wykorzystujące Polaków do pracy za marne grosze.

Widzę głos rozsądku wreszcie tobą przemawia. Aby tak dalej. 👍

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, Mich9 napisał:

rolnicy sami na siebie tymi cenami bata kręcą, duże gospodarstwo mówi że 3 tony ekologicznej soi z ha zbierają. A jak się rozmawia z operatorem kombajnu to jak dojdzie do 800 kg to jest dobrze 😁

Gospodarstwo Pana O.  z okolic Świdnicy  ?

• 0
Opublikowano

Damian podziwiam cię że chce ci się te dane szukać i tłumaczyć,ja to czytam po lepkach ,bo to nudne

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, miwigos napisał:

Damian podziwiam cię że chce ci się te dane szukać i tłumaczyć,ja to czytam po lepkach ,bo to nudne

no ja też przewijam i szukam czegoś na temat cen :D

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał:

netto czy brutto ?

Od lat dają brutto lepiej wygląda

tylko czy biorą na gestość czy na wyrównanie bo  różnie bywało Na wyrównanie u mnie by przeszło ale gęstość  74 -75  i kicha

• 0
Opublikowano

Pewnie ja spaliło w czerwcu . Na Zamojszczyźnie było parę tygodni z upałami po 30 stopni. U mnie dodatkowo na początku czerwca przeszła 15 minutowa nawałnica i 70 procent zboża poległo . No i w efekcie gęstość tylko 72.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, wiesiek63zmc napisał:

Od lat dają brutto lepiej wygląda

tylko czy biorą na gestość czy na wyrównanie bo  różnie bywało Na wyrównanie u mnie by przeszło ale gęstość  74 -75  i kicha

Pszenica konsumpcyjna:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 684,80 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 672,00 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 640,00 zł/t

Pszenica zwyczajna:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 663,40zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 651,00 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 620,00 zł/t

Pszenica paszowa:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 642,00 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 630,00 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 600,00 zł/t

Pszenica wysokoglutenowa:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 695,50 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 682,50 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 650,00 zł/t
  • Termin płatności: 30 dni
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

W końcu ceny a nie pier**le.....

CEFETRA 5/11/2019
EUR = 4,26 PLN

Zbiór 2020

Pszenica  12,5/77/250

735 zł/t DAP Port G/G, Sierpień-Wrzesień

690-705 zł/t FCA (odbiory z GR) Pomorskie, Kuj-Pom, Sierpień-Wrzesień

Pszenica  14/30/78/280

750 zł/t DAP Port G/G, Sierpień-Wrzesień

705-720 zł/t FCA (odbiory z GR) Pomorskie, Kuj-Pom, Sierpień-Wrzesień

Kukurydza (DON 2000, towar zrównoważony)

635 zł/t DAP Port G/G, Październik-Listopad

585-605 zł/t FCA Pomorskie, Kuj-Pom (odbiory z GR) Październik-Listopad

Zbiór 2019

Pszenica  12,5/77/250

750 zł/t DAP Port G/G, 20 Grudzień

705-720 zł/t FCA (odbiory z GR) Pomorskie, Kuj-Pom, 20 Grudzień

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, rafal3939 napisał:

Pszenica konsumpcyjna:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 684,80 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 672,00 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 640,00 zł/t

Pszenica zwyczajna:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 663,40zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 651,00 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 620,00 zł/t

Pszenica paszowa:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 642,00 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 630,00 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 600,00 zł/t

Pszenica wysokoglutenowa:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 695,50 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 682,50 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 650,00 zł/t
  • Termin płatności: 30 dni

To i tak lepiej niż w Grabowcu czy Hrubieszowie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v