Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomtom83 napisał:

Witam  jestem krótko na tym forum  ale wydaje jakby  każdy  forumowiczów  pisał że omłucił 4 tony z hektara to by nie napędzał rynku  bo handlarze by się bali że zboża zabraknie  i wtedy ceny by szły  w górę  z korzyścią  dla  wszystkich  sami sramy   we wlasne  gniazdo  

Handlarze mają lepsze źródła informacji niż to forum. Trochę muszą dać chłopom po uszach za to, że w zeszłym roku zimą nie chcieli sprzedawać, tylko czekali na tysiaka, ale wygląda na to, że w końcu zaczyna drożeć. Zresztą teraz rolnicy będą przy kasie, bo zaliczki dopłat i suszowe  wpływają więc przez jakiś czas dadzą sobie spokój z ofertami życia typu pszenica za 650 zł. ;) 

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, Piegus napisał:

Handlarze mają lepsze źródła informacji niż to forum. Trochę muszą dać chłopom po uszach za to, że w zeszłym roku zimą nie chcieli sprzedawać, tylko czekali na tysiaka, ale wygląda na to, że w końcu zaczyna drożeć. Zresztą teraz rolnicy będą przy kasie, bo zaliczki dopłat i suszowe  wpływają więc przez jakiś czas dadzą sobie spokój z ofertami życia typu pszenica za 650 zł. ;) 

Ja mam takie  podejście  i nie każdy musi  się  ze  mną  zgadzać  czym mniej wie handlarz  o rolniku tym lepiej   

• Like 1
  • 0
Opublikowano

to forum dyskusji od kilku lat słuzy do tego zeby kazdy sie pochwalił ze u mnie to sypneło 5 ton a drugi juz pisze ze 8ton taka to glupia dyskusja i niszczenie siebie nawzajem. BAWCIE SIE DOBRZE

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

Ja zostawiam wolne przyczepy ale do żniw kukurydzianych nie potrzebne. Nawozy i materiał siewny przyjeżdża na podwórko a kamieni mało;P

ale materiałsiewny na poel trzeba czyms zawiesc 

13 godzin temu, 20CBR12 napisał:

Serio zbieracie kamienie na przyczepy nie w tura podczas uprawy? Serio nie przywożą wam materiałów siewnych na na podwórko w cenie, chemii i nawozu??? 😕

kamienie u nas jak sie zbiera to zazwyczaj na przyczepe , ewentualnie na tura ale tura mam przy c 330 to za duzo nie poszaleje z nim i wtedy tylko te wieksze na tura , a tur wiekszy mi raczej nie potrzebny bo hodowli nie ma a do nawozow w big bagu mam widlaka na tył podpinany do ciagnika albo jeszcze wrazie co jest cyklop , 

a podczas uprayw zbieranie kamieni to do d*py jest bo musisz co chwile wysiadac , 

ps u nas tak wszyscy zbieraja kamienie na przyczepy itd bo u nas kamieniste ziemie rzadko sie trafia poel bez kamieni 

12 godzin temu, Kobek napisał:

Do mnie akurat przywożą wszystko na podwórko, ewentualnie jak coś mniejszego i potrzebuję na szybko to podjeżdżam sobie do sklepu ale słyszałem o firmach w których jak sam sobie przywieziesz to jest taniej tylko kwestia ile i czy się w ogóle opłaca.  

u nas nie przywoza bo jak chca nawozy to wszyscy naraz i trzabybylo dlug oczekac , na wiosne nawozy co sie kupuje to zimowa pora przywoza na miejsce juz w cenie 

7 godzin temu, packo napisał:

Kurnik Złote Jajko w Bonisławiu, mazowieckie, na granicy powiatu płockiego i sierpeckiego, pszenica paszowa 670 netto , dwie podwyżki po 20 zeta w tym tygodniu:) Powód - zapasów pszenicy brak i sprzedających tez brak :)

Pszenżyto 570 netto.

a kukurydza sucha ? 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Czemu bo ten rok tak nauczył dużo ludzi  liczyło na ten rok że będzie cena 800 a niema a zeszłym była i susza teraz też była i jak to się  ma nie jak lepiej liczyć mniej niż się przeliczyć . Sąsiedzi moi inwestowali na potęgę ceny brak koszta poniesione strata 1000 zł  na 1 ha pięknie .

bo ludzie jacys niedoswiadczeni itd , w pole co roku tzn w uprawe trzeba inwestowac z umiarem , jak niektorzy keidys gadali takie glupoty co teraz juz ledwo przeda ze jak np pszenica tania to niewarto nawozow duzo walic bo nie oplaca  sie a jak pszenica byla droga to walic mozna a to tak  nie dziala co roku trzeba tak samo ewentualnie jak rok podpasuje i kasa jest to mozna troszke wiecej dolozyc ale z umiarem typu jak np dawalismy 2 dawki azotu mozna i dolozyc 3 jak jest kasa albo z 3 razy od grzyba itp , ale u nas przyjelismy system taki ekonomiczno oplacalny ze nie za duzo nei za malo ida 2 dawki azotu czasem i 3 ale nie co roku itd i sie wychodzi na tym 

to na sucha cvena tragiczna jak tak na chwile obecna nie oplaca sie suszyc kuk 

• 0
Opublikowano

Ciekawe jaki wpływ na notowania będzie mieć nagły atak zimy na pograniczu usa i Kanady ???W południowej Kanadzie podobno zebrali tylko 40% pszenicy. Soja i  qq pewnie do częściowego zniszczenia skoro napadało na nią pół metra śniegu...

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Dużym zaskoczeniem dla USA było to że zima dotarła aż do Iowa i Kansas , tak jak ktoś kiedyś napisał nie wiedzą czy im heder przez zaspy przejdzie dlatego na giełdach wzrost :) . Nie ciekawie się u nich robi bo nie dość że zasieli mało i lekko mówiąc późno to teraz nałożyła im się epoczka lodowcowa na zbiory , kukurydza  nie zebrana w 70 % ale właściwym problemem jest właśnie to że praktycznie  było jeszcze wszystko niedojrzałe . Sprawdza się stare porzekadło że nieszczęścia chodzą parami .

• 0
Opublikowano

myślę ze kto będzie miało wpływ ale nie odrazu tylko ,za kilka miesięcy, bo te cwele z giełd muszą najpierw swoje zarobić, do tego zapasy duże póki co hamują wzrost cen ale pożyjemy zobaczymy.

• 0
Opublikowano

Różniste klęski dotykają światowe zasiewy w znacznym stopniu od tamtego roku z eksportu wypadła Australia i stała się importerem . Ameryka Płd tamten sezon bez rewelacji ale już w tym sezonie Argentyna ma problemy z suszą . O USA i Kanadzie mówiliśmy powyżej . Europa boryka się z suszą już w sumie od trzech lat . Tylko na papierze jest 1 mln ton więc ? tylko skąd ? jak we Francji i Hiszpanii plony zniszczyły powodzie i burze a w Polsce i Niemczech susza ale jak to podają na Cyprze będą lepsze plony :). Jedynym optymistą jest Azja bo ruskie mają mieć przeciętne plony , chociaż duży eksporter Kazachstan 2 mln w plecy . Ukraina rozwozi swoimi samochodami po całym świecie :)  a tak realnie to Chińczyk pozamiata od nich każdą plewę . Gdzieś ostatnio nawet czytałem że USA ma problem z wypełnieniem kontraktu dla arabów na 600 tyś ton ale to może być powiązanie z pogodą i ich transportem rzecznym . Zapasy naskrobane sztucznie na papierze a jak tylko są okrojone to od razu sztucznie obniżają popyt , ja wiem że jest presja na depopulacje ale przyrost ludzi postępuje i zmniejszenie o 2 mln popytu z dnia na dzień nie jest poważne i realne przy ciągłym wzroście popytu w takich krajach jak Indie i Chiny , tylko papier wszystko przyjmie  . Jak w USA naprawdę nie zrobią żniw to może ktoś krzyknąć sprawdzam i dawać te sławetne zapasy i co w tedy ? nasz Ellewar zasypany po dach :) na 600 tysięcy ton to nie wiem czy wykorzystał w tym roku chociaż 10 % powierzchni .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Nawet nie napisałem słowa ile eksportujemy a  ws17  już twierdzi że 'fantazjuje' na temat eksportu :)  . Zobacz kto się pod spodem podpisał pod przytoczonym linkiem , następnie przeanalizuj co ten pan mówił rok temu i jak się sprawdziły jego prognozy to nigdy więcej go nie przytoczysz jego wywodów . Twierdził że pszenica nie podrożeje a w styczniu i lutym podkulił ogon .

Nawet analizując to co przytoczyłeś to daje to zrozumienia i analizy że Francja eksportuje i to po cenach giełdowych czyli dużo większych niż w Polsce i znajdują zbyt większy niż rok wcześniej to niby dlaczego Polska nie sprzedaje skoro ma mniejsze ceny ????  Bo producenci nie akceptują takich cen i porty nie mają co eksportować , bariery cenowej w Polsce nie ma tylko brak podaży , brak eksportu czy ściślej mówiąc mniejszy eksport . To właśnie powinno dać do zrozumienia pośrednikom że kończy się eldorado kupowania po 500 -600 a muszą urynkowić ceny wtedy handel ruszy i eksport ruszy normalne zasady a nie twój wywód że znaczących podwyżek nie będzie bo tak mówię i już . Ukraina zwiększyła wywóz o 50 %  jak podajesz UE też o 48 % oznacza to że wyprzedaż idzie szybciej niż rok wcześniej na logikę to im szybciej się wyprzedadzą tym nie będą stanowić dla nas konkurencji .Jak widać popyt jest duży skoro eksport większy czym się martwić ? Że francuz mniej zarobił bo wcześniej na giełdzie było taniej , teraz drożeje na giełdzie to i u nas z opóźnieniem to dotrze . To zawsze się mściło na pośrednikach nie raz chcieli po pincet a potem musieli płacić powyżej giełdy bo kontrakt trzeba wypełnić .

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, marks50 napisał:

Różniste klęski dotykają światowe zasiewy w znacznym stopniu od tamtego roku z eksportu wypadła Australia i stała się importerem . Ameryka Płd tamten sezon bez rewelacji ale już w tym sezonie Argentyna ma problemy z suszą . O USA i Kanadzie mówiliśmy powyżej . Europa boryka się z suszą już w sumie od trzech lat . Tylko na papierze jest 1 mln ton więc ? tylko skąd ? jak we Francji i Hiszpanii plony zniszczyły powodzie i burze a w Polsce i Niemczech susza ale jak to podają na Cyprze będą lepsze plony :). Jedynym optymistą jest Azja bo ruskie mają mieć przeciętne plony , chociaż duży eksporter Kazachstan 2 mln w plecy . Ukraina rozwozi swoimi samochodami po całym świecie :)  a tak realnie to Chińczyk pozamiata od nich każdą plewę . Gdzieś ostatnio nawet czytałem że USA ma problem z wypełnieniem kontraktu dla arabów na 600 tyś ton ale to może być powiązanie z pogodą i ich transportem rzecznym . Zapasy naskrobane sztucznie na papierze a jak tylko są okrojone to od razu sztucznie obniżają popyt , ja wiem że jest presja na depopulacje ale przyrost ludzi postępuje i zmniejszenie o 2 mln popytu z dnia na dzień nie jest poważne i realne przy ciągłym wzroście popytu w takich krajach jak Indie i Chiny , tylko papier wszystko przyjmie  . Jak w USA naprawdę nie zrobią żniw to może ktoś krzyknąć sprawdzam i dawać te sławetne zapasy i co w tedy ? nasz Ellewar zasypany po dach :) na 600 tysięcy ton to nie wiem czy wykorzystał w tym roku chociaż 10 % powierzchni .

Co Ty za farmazony opowiadasz to głowa mała

• 0
Opublikowano
20 godzin temu, warchest napisał:

ale materiałsiewny na poel trzeba czyms zawiesc 

kamienie u nas jak sie zbiera to zazwyczaj na przyczepe , ewentualnie na tura ale tura mam przy c 330 to za duzo nie poszaleje z nim i wtedy tylko te wieksze na tura , a tur wiekszy mi raczej nie potrzebny bo hodowli nie ma a do nawozow w big bagu mam widlaka na tył podpinany do ciagnika albo jeszcze wrazie co jest cyklop , 

a podczas uprayw zbieranie kamieni to do d*py jest bo musisz co chwile wysiadac , 

ps u nas tak wszyscy zbieraja kamienie na przyczepy itd bo u nas kamieniste ziemie rzadko sie trafia poel bez kamieni 

u nas nie przywoza bo jak chca nawozy to wszyscy naraz i trzabybylo dlug oczekac , na wiosne nawozy co sie kupuje to zimowa pora przywoza na miejsce juz w cenie 

a kukurydza sucha ? 

Ni przyszło mi to do głowy bo mam wszystkie pola w koło domu;)

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, 90210grzesiu napisał:

Ni przyszło mi to do głowy bo mam wszystkie pola w koło domu;)

Masz tak mało hekterów czy aż tylu sąsiadów wykupiłeś?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v