Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Niskie ceny nie były do przewidzenia bo jeszcze w czerwcu prognozowali dużo mniejsze zbiory na świecie i była susza w naszym regionie europy a na zachodzie powodzie.

A brak w PL świń to akurat najmniejszy problem, bo gdzieś one muszą się tuczyć jak nie u nas to w D  i wtedy tam trzeba zawieźć zboże.

Sokołów od dawna jest obcym kapitałem żadna nowość.

Po nowym roku bańka spekulacyjna pęknie i wyjdzie że zboża na świcie mało, wtedy ceny ruszą do góry.

• 0
Opublikowano

Umiejętność nadstawiania drugiego policzka uczy jednej z podstawowych zasad rozsądnego człowieka - pokory. 

Przez Ciebie widać, że pycha bije. Nie będę z Tobą dyskutował, bo jesteśmy na innym poziomie. 

A, 

Jeżeli ktoś ma problem ze sprzedażą zboża niejakościowego też pomogę, nie bój się o to :)

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, damianzbr napisał:

Niskie ceny nie były do przewidzenia bo jeszcze w czerwcu prognozowali dużo mniejsze zbiory na świecie i była susza w naszym regionie europy a na zachodzie powodzie.

A brak w PL świń to akurat najmniejszy problem, bo gdzieś one muszą się tuczyć jak nie u nas to w D  i wtedy tam trzeba zawieźć zboże.

Po nowym roku bańka spekulacyjna pęknie i wyjdzie że zboża na świcie mało, wtedy ceny ruszą do góry.

Twierdzisz,ze zboza malo jest z tegorocznych zbiorow?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ostatni bilans zbożowy wskazuje w tym roku (oficjalnie) spadek zapasów zbóż na świecie o 6%. To tyle o oficjalnych komunikatach.

Np USA ma zapasy zbóż na 70% produkcji, ale są kraje, gdzie co roku kupuje się ogromne ilości zboża, bo krajowa produkcja nie pokrywa nawet 10% zapotrzebowania.  Słabe zbiory będą na przykład w Australii i Nowej Zelandii. Tak że to, co widzisz u siebie na  podwórku ma się nijak do rzeczywistości.

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano
24 minuty temu, jahooo napisał:

Ostatni bilans zbożowy wskazuje w tym roku (oficjalnie) spadek zapasów zbóż na świecie o 6%. To tyle o oficjalnych komunikatach.

Np USA ma zapasy zbóż na 70% produkcji, ale są kraje, gdzie co roku kupuje się ogromne ilości zboża, bo krajowa produkcja nie pokrywa nawet 10% zapotrzebowania.  Słabe zbiory będą na przykład w Australii i Nowej Zelandii. Tak że to, co widzisz u siebie na  podwórku ma się nijak do rzeczywistości.

Do grudnia jak cena pszenicy się nie zmieni to w styczniu zaczną wywozić to tym bardziej się nie zmieni na lepsza przynajmniej w naszym rejonie taka jest rzeczywistość .

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, damianzbr napisał:

Co do świń jesteś w błędzie, w Danii  się nie tuczy,warchlak idzie na Niemcy,Polskę,jednak praktycznie po rewolcie na Ukrainie ,Niemcy i Duńczycy stawiają tam fermy po 100 tyś szt i powoli mają gdzieś tucz w PL,do tego dochodzi jeszcze podobna sytuacja z drobiem i faktycznie robi się problem z cena zbóż , jedna z ferm należących do Sokołowa [100 tys] znajduje się wlaśnie za Bugiem 100km od zakładu, w Danii zboże w dawce żywieniowej tucznika stanowi max 30%

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, Piegus napisał:

Liczę na bardzo konkretną zimę w tym roku w świecie, bo inaczej będzie trzeba oddać zboże za pół darmo. Musi być mocny bodziec do wzrostów...

Zawsze jeszcze pozostaje opcja trzymania na następny rok choć moim zdaniem ceny są ok

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jak ta zima ma być ciepła nawet na wschodzie Polski .

Ceny są nie do końca wymierne do kosztów produkcji - tylko problem leży uzyskaniu dobrego plonu jak by był na poziomie 8 ton stale jest super ale pogoda krzyżuje  plany i plon może być do 5 ton to już katastrofa .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
Dnia 24.06.2019 o 20:36, bizon1 napisał:

Dziś podsłuchałem niechcący rozmowę dwóch skupników  i wynika z tego że plony na zachodzie są niskie chyba chodziło o jęczmień i cyt. „ ciężko będzie znaleźdź idiotów co oddadzą po 700 pszenicę”

Widzisz nie trzeba było posłuchiwać to byś teraz nie był w plecy

• 0
Opublikowano

Jak zima będzie ciepła bez opadów to zapomnijmy o jakichkolwiek plonach , nawet IUNG podaje że woda dopiero zaczyna się metr pod ziemią , rezerwy wody do podsiąkania kapilarnego kończą się jak ,nie będzie zimy z opadami to poprzednią suchą wiosnę będziemy wspominali z utęsknieniem .

Tak jest bizon ceny powinny chociaż zbliżać się do giełdowych , nawet na ukrainie w porcie płacą cenę giełdową a u nas w porcie 700 . Wcześniejsi importerzy zbóż z ukrainy obecnie szukają kukurydzy w kraju bo jest tańsza tylko problem bo jest dużo mniej w tym roku kukurydzy i zapowiada się tak że w kraju będą płacić 600 za suchą a importować po 700 z ukrainy  byle co .

• 0
Opublikowano
39 minut temu, galan99 napisał:

Jak ta zima ma być ciepła nawet na wschodzie Polski .

Ceny są nie do końca wymierne do kosztów produkcji - tylko problem leży uzyskaniu dobrego plonu jak by był na poziomie 8 ton stale jest super ale pogoda krzyżuje  plany i plon może być do 5 ton to już katastrofa .

Przyjmij do wiadomosci że średnia z tego roku to ok. 4 ton i to nie dlatego że nic nie sypią i nie stosują ochrony

• 0
Opublikowano

Jeśli nic się nie zmieni co do cen pszenicy  do marca jeśli faktycznie tak mało pszenicy to się dopiero ukaże jak będzie zobaczymy bo jeśli nie wzrośnie to na drugi rok będzie to samo niskie a koszta wysokie do produkcji .

3 minuty temu, wiesiek63zmc napisał:

Przyjmij do wiadomosci że średnia z tego roku to ok. 4 ton i to nie dlatego że nic nie sypią i nie stosują ochrony

4 tony to my mamy zapisane jak w przystąpiliśmy do UNI taki plon pszenicy .

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, wiko napisał:

Twierdzisz,ze zboza malo jest z tegorocznych zbiorow?

Jeśli chodzi o świat to tak podają raporty.

Jeśli chodzi o moją stodołę, to plon miałem poniżej średniej kilkuletniej.

A kukurydzy jeszcze nie kosiłem ale widzę że rekordów nie będzie.

1 godzinę temu, ws71 napisał:

Co do świń jesteś w błędzie, w Danii  się nie tuczy,warchlak idzie na Niemcy,Polskę,jednak praktycznie po rewolcie na Ukrainie ,Niemcy i Duńczycy stawiają tam fermy po 100 tyś szt i powoli mają gdzieś tucz w PL,do tego dochodzi jeszcze podobna sytuacja z drobiem i faktycznie robi się problem z cena zbóż , jedna z ferm należących do Sokołowa [100 tys] znajduje się wlaśnie za Bugiem 100km od zakładu, w Danii zboże w dawce żywieniowej tucznika stanowi max 30%

Czemu jestem w błędzie. Przecież świnie coś muszą jeść. Bez znaczenia czy będą hodowane w PL, D, UA, czy Hiszpani?

Jeśli powstaną fermy w UA to zboże zamiast do egiptu / D zostanie u nich na miejscu. Wtedy PL zboże trafi do Egiptu czy D.

Identyczna sytuacja z drobiem, przeniosą fermy na UA wtedy PL zboże wypełni lukę po ukraińskim na świecie.

W czym się mylę?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Tak było jest i będzie zawsze tego już nikt nie zmieni miedzy zachodem a wschodem jest różnica nieraz 15 zł na 100 kg ale koszta dowozu z Zamojskiego do lepszej ceny by zawieść 500 kilometrów zyski maleją .

Jest Polska AI B .

B - to wschód ale budują piękne drogi do granic z Ukrainą i Białorusią by lepiej szły transporty .

Bo inaczej tak sobie by nie budowali drug na wschodzie .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Umiejętność nadstawiania drugiego policzka uczy jednej z podstawowych zasad rozsądnego człowieka - pokory. 

Przez Ciebie widać, że pycha bije. Nie będę z Tobą dyskutował, bo jesteśmy na innym poziomie. 

A, 

Jeżeli ktoś ma problem ze sprzedażą zboża niejakościowego też pomogę, nie bój się o to :)

Jestem tylko ciekaw, gdzie ty wywozisz panie pokorny to swoje porośnięte zboże i inny trefny towar. Tobie i kolegom po fachu pozostaje się tylko cieszyć, że w tym kraju nie ma  praktycznie żadnego zewnętrznego nadzoru nad paszarniami i innymi podmiotami skupującymi od was handlarzyn zboże, bo inaczej te wasze skupiki byłyby najprawdopodobniej zamknięte. Swoją drogą co Cię tak zabolało w tym, że chciałbym porządnej zimy na Ukrainie? Jak nie ma chłopków do ogolenia to jeździsz na ukraińską granicę po zboże i mieszasz z tym, które kupujesz od polskich rolników za grosze? Handlarz uczy pokory, świat się kończy. Może jeszcze jakiś wykład o moralności? xD

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano

Stasiek mam komu dać zboże bo jeszcze mam świnki i sprzedaję tylko nadwyżkę a na skup to czasami zajadę z próbką żeby zbadać białko

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Widzisz nie trzeba było posłuchiwać to byś teraz nie był w plecy

• 0
Opublikowano

@Piegus gniesz pałkę nie znasz człowieka a wystawiasz mu laurkę moralną ja też go nie znam osobiście więc daleki byłbym od daleko idących opinii A skupy muszą istnieć jako miejsca zbiorcze bo nie każdy chce lub może sprzedawać ilości samochodowe a duże firmy nie chcą się wiązać z kimś kto oferuje 50 czy 70 ton

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

Jeśli chodzi o świat to tak podają raporty.

Jeśli chodzi o moją stodołę, to plon miałem poniżej średniej kilkuletniej.

A kukurydzy jeszcze nie kosiłem ale widzę że rekordów nie będzie.

W cenach kukurydzy piszesz że skosiłeś juz 17 parcele i sypie 15 ton,nie mowiąc po ile sprzedajesz ,twoja wiarygodność jest poniżej zera

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v