Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Mieszkam 50km od Zamościa i takich parametrów nawet w młynie nie wymagają. Pewnie ktoś nakupił pośladu o słabych parametrach i teraz wszystko chce sprzedać jako konsumpcja, więc musi podnieść parametry żeby dobrze wyszło.

• 0
Opublikowano

Galan się rozpędził aż natto może ktoś wystawił taką gęstość bo wie że nikt tego nie ma i jednocześnie wystawił super cenę która ma być wabikiem a swoją drogą posty Galana wyglądają podejrzanie jego pesymizm jak zacznie się udzielać to ludzie będą sprzedawać hektary a kto je kupi może właśnie ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
21 godzin temu, damianzbr napisał:

Jak teraz nie oddał w dzierżawę ani nie sprzedał, to myślisz że później pozwoli aby ktoś na jego ojcowiźnie się dorabiał?

Oho, już to widzę, a raczej widzę tam brzózki. Pole stanieje, dzierżawy stanieją i właściciele gruntów ani będą myśleć półdarmo oddać rolnikowi z sąsiedztwa, lepiej niech brzózki rosną.

Zresztą Rysio już się zapowiedział, nawozu nie sypie czeka na suszowe. Jeszcze ze dwa lata to będzie siał lejkiem i chadzał do pracy. Plonu z tego nie będzie tak jak teraz ma wychuchane wygłaskane.  I dobrze, mniej towaru a rynku = cena lepsza.

nom to lepiej bedzie mniej ha obsiane to mniej towaru i lepsza cena bedzie i wszyscy zadowoleni beda 

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, lukaczmarek napisał:

Kupię pszenicę paszową po 640 netto z dostawą w okolice Łowicza albo moim odbiorem.

Do golpaszu odstawiasz? po ile się zakontraktowałeś że jako pośrednik po 640 netto dajesz? Bo nie wierzę że za 20zł/t się bawisz.

• 0
Opublikowano

Dwa tyg temu sprzedalem 24t do mlyna po 670netto cena u mnie, ich transport 70km. Wczoraj mieli od sasiada zabierac juz po 640 ale w koncu odpuscili bo nie mają miejsca. Ludzie robią miejsce na kukurydze itd. Myślę ze za 2 miechy cos drgnie ale jak 700netto dostane to pewnie bedzie max no ale to tylko moje gdybanie.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, waldii1 napisał:

Ale Ty się zrobiłeś jęczący. Komornik do drzwi puka czy jak? Jak nie odpowiada Ci gospodarka to rzuć to w cholere i jedź za granice. Tam o wiele lepiej zarabiasz.

Spokojnie tylko takie ceny piszą po tyle sprzedali a tu taka cena okolicy , co do marudzenia czemu marudzę tylko przedstawiłem jaka cena jest .

• 0
Opublikowano

W żniwa pisałeś że takie super plony masz, gdzieś niedawno że kukurydza rewelacyjna, kolb dużo itd. Więc plon rekompensuje Ci spadek ceny. Gorzej mają te osoby które miały po 3t a kukurydza po pas czy po kolona.

• 0
Opublikowano

O widzę że temat się rozkręca był plon do 7 ton a po drugie na drugi rok cena pszenicy może być po 500 netto tylko jak pogoda dopisze a po trzecie Skierbieszów koło szkoły skup cenna 58 netto , Udrycze 56 neto , Siennica 56 netto a ludzie wiozą przyczepami ruch jest dość duży .

• 0
Opublikowano

To duże wytwórnie pasz dyktują cenę, po co handlujecie z Januszami biznesu co żyją z tego a wożą też do nich..... U nas Cedrobu nikt nie przebije cenowo i nie kroją na parametrach . Podpisujesz kontrakt z ceną minimalną i śpisz spokojnie, prosty przykład kukurydza 450netto w tym roku a okoliczne Januszki 380-400 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, pawel885 napisał:

To duże wytwórnie pasz dyktują cenę, po co handlujecie z Januszami biznesu co żyją z tego a wożą też do nich..... U nas Cedrobu nikt nie przebije cenowo i nie kroją na parametrach . Podpisujesz kontrakt z ceną minimalną i śpisz spokojnie, prosty przykład kukurydza 450netto w tym roku a okoliczne Januszki 380-400 

Ta tyle że jak potrącą za wilgotność izanieczyszczenia to wyjdzie po 350 og0ólnie to kicha z cenami kukurydzy ciągnie je w dół tania pszenica

• 0
Opublikowano

Widzę że tu znowu jakieś wywody, spekulacje ogólnie jedna wielka sra..ka. Przecież to normalne zjawisko tak jest rok w rok dopiero wrzesień a wy chcecie pszenicę po 900 na słupach?Ludzie sprzedaję bo kasa potrzebna dużo poszło na rzepaki teraz pszenica siewy, zaraz zabiegi herbicydowe i skracanie rzepaku a kasa potrzebna więc sprzedają i Myślice że ktoś podniesie cenę?? Druga rzecz to taka że skupy namoczyły du..py w maju jak cena gwałtownie spadła z 800 na 700 zostali z zapchanymi magazynkami teraz trzeba odrobić straty. Więc jęczenie niema sensu, kto się zabezpieczył finansowo trzyma kto potrzebuje kase sprzedaje.

• 0
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, staszek131415 napisał:

Ta tyle że jak potrącą za wilgotność izanieczyszczenia to wyjdzie po 350 og0ólnie to kicha z cenami kukurydzy ciągnie je w dół tania pszenica

Czego cieszysz ryja stasiek? Powiedz mi która firma trzyma próbki x czasu ? Która firma dopłaci ci od ceny minimalnej do rynkowej? Rok temu szło zboże to kumpel pluł sobie w twarz że mógł łyżkę żwiru na samochód dosypać bo tak mało zanieczyszczeń wyszło . Ale co ty możesz wiedzieć jak u was pszenica po 500 i minimum 20% białka i gęstość 90 bo inaczej to 400 xD

Edytowane przez pawel885
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v