Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

To kurnik jakiś? Czy handlarz który ma swoje silosy i skup?

• 0
Opublikowano
31 minut temu, 79damian napisał:

Południe mazowieckiego: - jęczmień jary - 500 zł/tona + Vat, - pszenica ozima - 500 zł/tona brutto 😔😔😔

Tam gdzie rządzi PSL (Struzik )

• 0
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, damianzbr napisał:

To kurnik jakiś? Czy handlarz który ma swoje silosy i skup?

Rolnik otworzył dodatkową działalność z synem i kupuję czyli handlarz.

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano
33 minuty temu, galan99 napisał:

k**wa co się robi chcą wydoić do cna to czekamy na 400 zł a może i 300 się znajdą tacy .

przecież to jest nic przy tym co rok temu zrobił vipasz na Podkarpaciu z qq mokrą 

• 0
Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, Wicherek napisał:
2 godziny temu, 79damian napisał:

Południe mazowieckiego: - jęczmień jary - 500 zł/tona + Vat, - pszenica ozima - 500 zł/tona brutto 😔😔😔

Tam gdzie rządzi PSL (Struzik )

Struzik jest z ok Plocka, wiec polnoc mazowieckiego, nie poludnie.

Na poludniu mazowickiego 80% Pis'u.

Jasionka 600 brutto za pszenice

Edytowane przez ahten
  • 0
Opublikowano

będą tacy że i niżej 500 oddadzą a są tacy że po 700 będą trzymać czas  wyborów   bezkrólewie nikt się niczym nie interesuje w rządzie przekszykują się kto da więcej żeby zyskać wyborców a skupy testują ile to jeszcze uj***ć  żeby więcej zarobić 

ot takie tanie państwo

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Dzis wpadlem w pszenzyto. Wilgotnosc 12.8- 13.5. Sypnelo 6.2t z hektara a wygladalo ze troche lepiej posypie. Ale jak na taka szusze zle nie jest. Centealne mazowsze.

• 0
Opublikowano
21 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

zanosiło się ze na wschodzie będą najniższe ceny a tu proszę centralna polska jeszcze mniej    pszenica  MIRCZE  600 do 650 brutto

U Fabrowskiego?

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, GRZES1545 napisał:

@szaman1 I właśnie tacy powinni liczyć zyski bo to nieliczni  jeszcze nie trują tak mocno społeczeństwa pier**loną wszechobecną chemią jak niektórzy . A na Ukrainie jak możesz mieć pewność co do nas trafia jak nie ma nad tym żadnej kontroli, używają środków które już dawno w Polsce były wycofane. Druga sprawa bardzo dużo ziemi lub gospodarstw jest już w rękach Niemca tylko Ukrainec parobkuje.

Raz wycofują za chwilę znowu są w obrocie. Kto ma liczyć zyski ten co pracuje czy ten co zbiera po 2 t żytka na gorzałę 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Dzis wpadlem w pszenzyto. Wilgotnosc 12.8- 13.5. Sypnelo 6.2t z hektara a wygladalo ze troche lepiej posypie. Ale jak na taka szusze zle nie jest. Centealne mazowsze.

Też dziś wjechałem w najsłabsze kawałki pszenżyta. Nawożenie na 6 ton ,wilgotność średnio 13.2 a plon 4 do 5,5 ton  - łódzkie. Masakra z tymi cenami .

• 0
Opublikowano

Ogólnie zboża drobne są, mało gdzie ziarno będzie grube. Ale patrząc na ubywający sprzęt w miaczynie, to i przy tych cenach stać ludzi na zakup takich maszyn. Wniosek tragedii jeszcze nie ma.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Przeciesz Tam nie kupują tacy co mają po 15 czy 20 ha tylko ci co mają minimum 10 razy więcej. A u takich jak mają już swoją ziemię spłacona albo kupili jak ha był po 5 czy 10 tys. bidy nie ma i nie będzie 

Edytowane przez robercikj100
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v