Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Szkoda że błędne ja tam wcale nie zaglądam bo mnie nie intersuje cena w Paryżu tylko za miedzą w ooklicy

1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Giełdę sprawdzam 5 razy dziennie ,dużo czytam i wyciągam wnioski !

.

• 0
Opublikowano
19 godzin temu, melon10641 napisał:

Lubelszczyzna długa i szeroka, wszak północne lubelskie to już Podlasie. Nie wiem skąd Ty jesteś ale u mnie (zamojskie) wygląda wszystko bardzo dobrze, tak że nawet na najsłabszych stanowiskach jest ładne zboże.

A 12 ton to wchodzi na 4.5tonowke z zakładkami :P

Po tych upałach zaczynają robić się białe place na pszenicy 30 km od Zamościa mieszkał w stronę UK. A takie zjawisko nie jest ciekawe już.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, Wicherek napisał:

Ale Paryż patrzy na Ciebie !

Jak u nas zacznie drożeć a na giełdach tanieć to stasio wtedy napisze że co go obchodzi co u kogo za stodołą jak na giełdach tanio.... Już nie raz tak było

• 0
Opublikowano
5 minut temu, staszek131415 napisał:

No Ty tak właśnie piszesz tyle że u nas dalsze spadki

U kogo spadki, u ciebie na podwórku czy w jakimś konkretnym skupie? Zobaczysz jak będzie tanieć w żniwa jak nikt nie powiezie a na giełdach będzie 200 euro. Gradobicie we Francji nie spowoduje obniżek a do zbiorów daleko. Mam nadzieję ze ubezpieczyłeś uprawy bo dla zwierzaków może braknąć jak nawałnica natrafi na twoja miejscowosc. Prognozy okazały się tylko prognozami, nie bez powodu są drogie nawozy, bo wiedzą co się święci

• 0
Opublikowano

2 TYGODNIE i ruszą z jęczmieniem propozycja 590 netto drogie nawozy haha dobre

• 0
Opublikowano (edytowane)

Kupujesz po wsiach zboże bo co rok ci brak a masz propozycję sprzedaży hahaha napewno. I powiedz stasiu ile procentowo w skali krajowych zbóż masz jęczmienia ozimego? 2%-3%? 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
33 minuty temu, staszek131415 napisał:

Mam wrażenie petaku że ty nie jesteś za rolnikami tylko przeciwko więc co tutaj robisz? Wyjazd 

• 0
Opublikowano

Gdzie nie wejdziesz to Stanisław pszenica ,kukurydza, bydło, trzoda ochrona itd stanislaw wszędzie stanislaw a każdy post to docinki dogryzki ,żadnej merytorycznej informacji wszystko na przekór trudno zdiagnozować chorobe

• 0
Opublikowano

Ty tu nie siej zamentu zaraz skoczy na 1000 kupuj puki tanio 😛

41 minut temu, pawel885 napisał:

Kupujesz po wsiach zboże bo co rok ci brak a masz propozycję sprzedaży hahaha napewno. I powiedz stasiu ile procentowo w skali krajowych zbóż masz jęczmienia ozimego? 2%-3%? 

Nie ma znaczenia ile ale przy nadmiarze zboża nowe zbiory spowodują spadki Józek si ę nie udziela bo biny stawia bo wszystko zasypane ubiegłorocznym towarem i widzisz bEZ jÓZKOWEGO ZBOŻA SPADKI a pomyśl co by było gdyby zczął teraz na rynek swoje zboże pchać toż to było by totalne załamania cen😛

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

A co Stasiu u ciebie pewnie nawozu tańsze niż w tamtym roku ? Bo w reszcie kraju to wszędzie podwyżki na npk i azoty 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tadi77 napisał:

Gdzie nie wejdziesz to Stanisław pszenica ,kukurydza, bydło, trzoda ochrona itd stanislaw wszędzie stanislaw a każdy post to docinki dogryzki ,żadnej merytorycznej informacji wszystko na przekór trudno zdiagnozować chorobe

Stasiek choć kłamczuszek, to jednak pisanie na forum rozrywkowo traktuje, niech więc sobie pisze, skoro z różnych względów na inny relaks Go nie stać...w końcu forum dyskusyjny charakter ma mieć. 

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Ty tu nie siej zamentu zaraz skoczy na 1000 kupuj puki tanio 😛

Nie ma znaczenia ile ale przy nadmiarze zboża nowe zbiory spowodują spadki Józek si ę nie udziela bo biny stawia bo wszystko zasypane ubiegłorocznym towarem i widzisz bEZ jÓZKOWEGO ZBOŻA SPADKI a pomyśl co by było gdyby zczął teraz na rynek swoje zboże pchać toż to było by totalne załamania cen😛

Stasiek, Ty nie bądź taki do przodu i Józkowi nie wytykaj, bo wszystko wskazuje na to, że podobnie jak Ty, tak i On swoje „pięć minut” wkrótce może mieć😉

• 0
Opublikowano

każdy analizuje po swojemu, każdy ma w głowie swoje liczby, dziś już nic nie jest przewidywalne i trzeba starać się wyczuć sytuacje aczkolwiek w okresie dłuższym niż 2 miesiące to nikt niczego nie zapewni ani wzrostów ani spadków

• 0
Opublikowano

może ?  , ja wszystko magazynuję  !

40 minut temu, gomez181 napisał:

zboża coraz to gorsze,susza ciśnie.moze trzeba pszenicę zostawić na sprzedaż później bo rekordów w plonie nie będzie

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

Nie ma znaczenia ile ale przy nadmiarze zboża nowe zbiory spowodują spadki Józek si ę nie udziela bo biny stawia bo wszystko zasypane ubiegłorocznym towarem i widzisz bEZ jÓZKOWEGO ZBOŻA SPADKI a pomyśl co by było gdyby zczął teraz na rynek swoje zboże pchać toż to było by totalne załamania cen

Tak tak staszku a co do czego Józek jest sprzedawcą a ty jesteś Algida i wiesz co mu zrobisz żeby taniej sprzedał 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v