Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
26 minut temu, XTRO napisał:

Zrobił u Kuli starty ale nie tylko u niego. Pozatym pokazał jedno pole pszenicy 

Grad to zjawisko bardzo lokalne bez znaczenia na plony w skali kraju

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Nie sprzedawajcie , to ze będziecie mieli klęskę urodzaju to nie znaczy że trzeba oddać za darmo  , w 8 województwach jest susza , u mnie na Podkarpaciu też sie zaczyna !    szykujcie stodoły i wszystko trzeba przechowywać

Widzieliście co grad zrobił u  "KULI "?  straty są wszędzie !

W ruch poszedł młot i mlotudarowy i zasiek ok 70 ton w przygotowaniu.

• 0
Opublikowano

wym roku pszenica bardzo ładnie wygląda i zapowiadają się rekordowe plony ,  po 10 - 12 ton z hektara i dlatego już teraz ceny spadają , a w żniwa  to napenno pszenica nie będzie droższa niż 50zł

• Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

No popatrz jacy durni ci Niemcy, kupowali od nas jęczmień po 840-870, żeby za 800 odsprzedać, podobnie z pszenicą i kukurydzą. 

Oni po prostu są tacy dobrzy dla nas no wybawiciele Polski

Trzeba być debilem żeby prognozować teraz zbiory a co dopiero w lutym jakcto robią co niektórzy 

Edytowane przez tommy66692
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, staszek131415 napisał:

Grad to zjawisko bardzo lokalne bez znaczenia na plony w skali kraju

Tak jak i cena 650 to zjawisko lokalne u ciebie i nie ma wpływu na ceny w kraju. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, piotrdd napisał:

Ale ty durny 

Raczej Wy będzie 600 za pszenicę w lutym jak nic

50 minut temu, pawel885 napisał:

Tak jak i cena 650 to zjawisko lokalne u ciebie i nie ma wpływu na ceny w kraju. 

Masz rację po żniwach lokalnie będzie znacznie taniej

• 0
Opublikowano

Stasiu przestań gadać głupoty. Chociaż daj pożniwować i dojrzeć na spokojnie pszenicom. Nie to że pszenicę wiedną na polach to nie jest wróżba dobrych plonów.

• 0
Opublikowano

Wszystko pali jeszcze 10-14 dni nie popada i na III kl z 10 ton się zrobią 4 tony pośladu

• 0
Opublikowano

Stasio rzeknie zaraz że to lokalnie przysmaża a wszędzie ładnie pada i rekordowe plony się szykują . A jak się sprawdzi Twoja prognoza i będzie 3-4 tony drobnicy to stasio rzeknie że nikt normalny nie da 600zł za poślad i tak wkoło co by się nie działo. Nawet jak nic nie urośnie to napisze że pszenica tania bo nie urosła i ludzie hodowlę polikwidowali więc niepotrzebna a młyny zapasy mają na 2 lata więc na mąkę wystarczy 

• 0
Opublikowano

Jeszcze 2 tygodnie temu pszenice faktycznie wyglądały na 8-9 ton, ale jak wczoraj pryskałem od robactwa to już nie wygląda tak kolorowo.. Gleba strasznie sucha, flaga poskręcana, ziarno kijowo się nalewa, po sąsiedzku buraki też już leżą plackiem.. Jak pryskałem T2/3 to było mokro i protektor się ładnie odbił, a teraz jedzie się po tych śladach jak żelaźniakiem po kocich łbach :D
W krasnostawskim w żniwa ma być podobno koło 590-620 netto. Przynajmniej na razie są takie przymiarki. Jeszcze miesiąc do żniw i wszystko może się zmienić.

• 0
Opublikowano

Im więcej ludzi w żniwa sprzeda po 600  tym lepiej dla reszty 😄 oby jak najwiecej osob w zniwa sprzedawało pszeniczke 

• 0
Opublikowano

Oby bo jak nie to w styczniu będzie po 500

34 minuty temu, miwigos napisał:

Wszystko pali jeszcze 10-14 dni nie popada i na III kl z 10 ton się zrobią 4 tony pośladu

Tak słabo u Ciebie z deszczem ? Jechałem tam w zeszłym tygodniu (Żnin ) to zboża piękne suszy nie widać

1 godzinę temu, Sumik napisał:

Stasiu przestań gadać głupoty. Chociaż daj pożniwować i dojrzeć na spokojnie pszenicom. Nie to że pszenicę wiedną na polach to nie jest wróżba dobrych plonów.

Na  dobrych ziemiach nie więdną jak ktoś na piachu sieje to niech się nie dziwi tam gdzie nie ma hodowli nie będzie ceny

• 0
Opublikowano (edytowane)

Właśnie wracam z pola i powiem wam że nie ciekawie się robi, u nas na dobrych ziemiach gdzie susza była zawsze ostatnim zagrożeniem wszystko już siada więc jak nie popada w ciągu kilku dni będzie nie ciekawie

Tasiu robisz się sławny już ludzie o tobie mówią na wsiach że jakiś głąb na forum sieje propagandę także gratuluję sławy 

Edytowane przez tommy66692
  • 0
Opublikowano
38 minut temu, staszek131415 napisał:

Na  dobrych ziemiach nie więdną jak ktoś na piachu sieje to niech się nie dziwi tam gdzie nie ma hodowli nie będzie ceny

Stasiu co znaczy dobra ziemia ?  Bo według mnie  ziemia z której w dobrych warunkach zebrać ponad 7 ton pszenicy Ozimej a i 7 jarej da się osiągnąć to raczej piach nie jest . Bo piaski to od kwietnia suche stoją 

• 0
Opublikowano

Jak tu czytam o wysokości plonów ,to mam poważne wątpliwości w jakiej ja Polsce żyje średnia regionu coś między 5-6 t/ha  rekordowy 2017 ,średnia krajowa coś ok 4t , a tym forum to 7 najmniej i jeszcze ma być wysoka cena ,co do gradu to faktycznie zjawisko nie ma żadnego wpływu na ogólny plon w kraju, jedynie może załatwić komuś plon w obrębie danego gospodarstwa,co najwyżej kilku.Przy naszej klasie ziemi 3b-5 max co można wyciągnąć to 6t przy sprzyjających warunkach i ekonomicznie uzasadnionych kosztach.

• 0
Opublikowano

Masz racje tylko twoja najlepsza to moja prawie najgorsza ,więć robi sie różnica wplonowaniu,według mnie na V powinien być las

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Oby bo jak nie to w styczniu będzie po 500 

Jak by u nas po 500 to wszystko by wywiezli bo na giełdach po 800. Żyjemy w globalnym świecie i jak u nas tanio to expotr pełną parą A jak u nas drogo to import . To nie średniowiecze że nie ma czym przewieźć.  Wystarczy że będzie 100zl różnicy i statki będą ładować że na Bałtyku korki się zrobią  😄

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, jonatansad napisał:

wym roku pszenica bardzo ładnie wygląda i zapowiadają się rekordowe plony ,  po 10 - 12 ton z hektara i dlatego już teraz ceny spadają , a w żniwa  to napenno pszenica nie będzie droższa niż 50zł

Tu widziałeś chłopak kiedyś pszenicę 10 tonowa? No chyba że że słoma😂😂

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jesli bedzie co wywozic bo gradobicia szaleja wlasnie znajomy dzwonił okolice wrocławia potężne gradobicie 

• 0
Opublikowano

co z tego ze pszenica ładnie wyglada jak wczesniejsza susza zrobiła swoje i max 8 pięterek do tego teraz ziarko sie nalewa i nie ma z czego bo wody brak... bardzo dużo osób do tego popryskało t3 w te upały i popalili

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v