Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, stasio32 napisał:

O już macie ceny ustalone na jesień. Widać na horyzoncie prognozowane 15 ton, to trzeba siać panikę. Z Ukrainy sucha prawie 700 zł. Największy producent świata w kukurydzy obetnie wnet swoje prognozy poniżej 300 mln, a może i więcej i coraz więcej słyszy się o suszy na Ukrainie, a dodatkowo Rosja ma się porozumieć z Chinami. Straszaków dla Polski już nie będzie. Koniunktura na rynku trzody postępuje. Na giełdach pod 180 euro i taniej się nie zapowiada. Koniec czerwca porozumienie Chin z USA. A wy już prognozujecie. Będziecie kupować polifoskę za 1800 zł przy cenie pszenicy 600 złotych? Po co te sianie paniki. Macie jakiś interes w tym czy co? Jedna chwila i wasze plony pójdą w pizdu podczas nawałnicy. Trzeba zmowę zrobić po żniwach tak jak nasi rodacy robią pod koniec i kropka

No popacz a u nas po 650 jeszcze trochę to jesienią zasypiemy kukurydzą ukrainę

13 minut temu, gomez181 napisał:

a tu deszczu brak,jest mega sucho plon szlak trafia

U mnie wczoraj i tydzień temu ładnie wlało więc o plony się nie martwię jak przygrzeje myślę 2-3 tyg jęczmień ciąć pięknie wygląda w tym roku

• 0
Opublikowano

A kto sprzedaje do wipaszu? Oni zawsze mają najniższe ceny na rynku.

• 0
Opublikowano

W ubiegłym roku o tej porze po 800 była i handlarze zarobili na głupich chłopach co im wcześniej za bezcen sprzedali  , za rok może znów będzie po 800 ale trzeba przetrzymać  do czerwca 2020 roku

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Ciekawe jest to, iż nie dość, że zboża w tym kukurydza tanieją, to nie wiem jak u Was, ale na ścianie zachodniej, podmioty handlujące nimi, w ogóle nie są zainteresowane ich zakupem, a ichnie floty ciężarowe, przez granicę z Niemcami ganiają ino trzeszczy. 

• 0
Opublikowano

Ja się pozbyłem w piz... u, ostatnie 5 ton po 680 brutto.

• 0
Opublikowano
51 minut temu, bezbarwny napisał:

Ciekawe jest to, iż nie dość, że zboża w tym kukurydza tanieją, to nie wiem jak u Was, ale na ścianie zachodniej, podmioty handlujące nimi, w ogóle nie są zainteresowane ich zakupem, a ichnie floty ciężarowe, przez granicę z Niemcami ganiają ino trzeszczy. 

Pewnie wożą od niemca tą pszenicę co to ją od nas po 1200 kupowali 🤔

2 godziny temu, Wicherek napisał:

W ubiegłym roku o tej porze po 800 była i handlarze zarobili na głupich chłopach co im wcześniej za bezcen sprzedali  , za rok może znów będzie po 800 ale trzeba przetrzymać  do czerwca 2020 roku

Uważaj bo jak Cię dorwą Ci co słuchali Twoich rad że będzie po 1000 to 2020 możesz nie dożyć 🤠

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

Po ch.. było trzymać jak cena długi czas była po 800 pare zł.Poczekasz na cenę przynajmniej do końca roku.Więcej niż 700 raczej nie będzie

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, robercikj100 napisał:

@Wicherek a skąd wiesz co będzie za rok ? Może będzie jeszcze taniej niż w żniwa w tym roku ? Skąd wiesz że ktoś jest głupi jak sprzedał w marcu w tamtym roku ? Czemu mu nie mówiłeś żeby trzymał do czerwca. Głupota to przemawia ale od ciebie .

Głupi jest ten kto sprzedaje w sierpniu ! w marcu zawsze jest jakiś zarobek

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, bezbarwny napisał:

Stasiek, a gdzie Twoja błyskotliwość analityczna?🤔

oni kontyngent bezcłowy od nas wywożą, coby rynek krajowy ratować

Od kilku lat w zachodniej Polsce praktycznie od stycznia pojawia się ,,niemieckie zboże" srednio ok 50zł tańsze jak nasze,głównie ściągają to duże fermy i paszarnie,minimalna ilość zakupu kilkaset ton w tym sezonie pierwszy pokazał się jęczmień locco ferma w cenie 800 zł [styczeń] okoliczni sprzedający wołali w tym czasie 900-950

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wpadłem poczytać komentarze. Widzę wszyscy zdrowi, Stasio też się udziela czyli po staremu ;)

Ktoś pisał o Hrubieszowie i 700 cena pszenicy. Nie ma co się dziwić, wystarczy rozejrzeć się w koło. W zamojskim szykuje się klęską. Jak nie będzie gradu lub nawałnic to będzie klęską urodzaju. 

Stawiam w żniwa w lokalnych skupach cena dla małorolnych 530-550. 

Koledzy z Zamojszczyzny a Wy jak obstawiacie? Będzie 4 z przodu?

Edytowane przez melon10641
  • 0
Opublikowano

Nie sprzedawajcie , to ze będziecie mieli klęskę urodzaju to nie znaczy że trzeba oddać za darmo  , w 8 województwach jest susza , u mnie na Podkarpaciu też sie zaczyna !    szykujcie stodoły i wszystko trzeba przechowywać

Widzieliście co grad zrobił u  "KULI "?  straty są wszędzie !

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Od kilku lat w zachodniej Polsce praktycznie od stycznia pojawia się ,,niemieckie zboże" srednio ok 50zł tańsze jak nasze,głównie ściągają to duże fermy i paszarnie,minimalna ilość zakupu kilkaset ton w tym sezonie pierwszy pokazał się jęczmień locco ferma w cenie 800 zł [styczeń] okoliczni sprzedający wołali w tym czasie 900-950

No popatrz jacy durni ci Niemcy, kupowali od nas jęczmień po 840-870, żeby za 800 odsprzedać, podobnie z pszenicą i kukurydzą. 

• 0
Opublikowano
Wicherek napisał:

Nie sprzedawajcie , to ze będziecie mieli klęskę urodzaju to nie znaczy że trzeba oddać za darmo  , w 8 województwach jest susza , u mnie na Podkarpaciu też sie zaczyna !    szykujcie stodoły i wszystko trzeba przechowywać

Widzieliście co grad zrobił u  "KULI "?  straty są wszędzie !

gdzie można zobaczyć ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v