Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wiekszość która tu teraz pisze o spadkach powiązana jest z hodowlą. Powiedzcie Panowie jak jest u Was z zapasami. Macie podobnie jak paszarnie pełne magazyny czy będziecie jeszcze czekać na obniżki?

U mnie na długoterminowej  tygodnie deszczu, dzień w dzień praktycznie. Ładnie ta nasza pogoda się zmienia, podobnie zresztą jak zachowanie naszej gawiedzi skupowej. Ciekawe czy zapotrzebowanie w kraju spadło, czy to tylko efekt jednodniowej obniżki na giełdach

Jak uważacie, co spowodowało taką nagłą obniżkę? 

Edytowane przez JozB
  • 0
Opublikowano

@JozB jak to co wywołało takie spadki? brak surowca, już sie wszyscy nauczyli, że tylko obniżka spowoduje pojawienie się większej ilości towaru na rynku i tak jest i tym razem. Mieszalnie chcą wyrwać resztki towaru z rynku, moim zdaniem ziarna jest już niewiele i może się powtórzyć sytuacja z przed dwóch lat, gdzie tuż przed żniwami brakło ziarna na krajowe potrzeby i w czerwcu była najlepsza cena.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, JozB napisał:

Wiekszość która tu teraz pisze o spadkach powiązana jest z hodowlą. Powiedzcie Panowie jak jest u Was z zapasami. Macie podobnie jak paszarnie pełne magazyny czy będziecie jeszcze czekać na obniżki?

U mnie na długoterminowej  tygodnie deszczu, dzień w dzień praktycznie. Ładnie ta nasza pogoda się zmienia, podobnie zresztą jak zachowanie naszej gawiedzi skupowej. Ciekawe czy zapotrzebowanie w kraju spadło, czy to tylko efekt jednodniowej obniżki na giełdach

Jak uważacie, co spowodowało taką nagłą obniżkę? 

Zasada u nas w okolicy jest taka  że 90 % potrzebnego zboża ma się zorganizowane do końca kwietnia,pózniej to już zastój w interesie ,obecnie cena jęczmienia to 800 zł i bardzo małe zainteresowanie ,co mnie bardzo dziwi  elewator Koronowo wyskoczył z cena 690 netto za jęczmień,więc co kolego tu wyjeżdżasz z tekstem że hodowcy zaniżają cenę, jak na danym terenie brak rodzimych hodowli to jest denna cena

• 0
Opublikowano

w tamtym roku wykosiliśmy jęczmień ozimy 20 czerwca , pszenica była koszona od 4 lipca . W tym roku prawdopodobnie żniwa będą o 3-4 tygodnie później względem zeszłego roku . Tak więc w czerwcu może być jeszcze mocno poszukiwane zboże .

• 0
Opublikowano

Dokładnie ceny trzymają się tam gdzie jest hodowla transport kosztuje i nikt nir będzie wiózł zboża przez pół Polski za 100zł

Kolego zboża już wykłoszone to ile do żniw zostało?

• 0
Opublikowano
16 minut temu, staszek131415 napisał:

Dokładnie ceny trzymają się tam gdzie jest hodowla transport kosztuje i nikt nir będzie wiózł zboża przez pół Polski za 100zł

Wożą wożą za tyle stasiu. U ciebie jest hodowla a ceny i tak nie ma, kto napisze że coś sprzedał to zaraz jape cieszysz że kupiłeś 100zł taniej i to czyszczony xD 

• 0
Opublikowano

Jak ceny nie ma 700 zł za tonę zboża to nie jest dobra cena? ludzie się o ziemię zabijają toznak że mają spore rezerwy

• 0
Opublikowano

sraszek wiesz że wcześniej kłoszą sie licho nawożone więc  czego pape cieszysz utracjuszu.... sprzedana ostatnia partia pszenżyta 750 netto poszło odrazu na śrute świnkom.... pszeniczke potrzymam jeszcze bo cena w miare stabilna . będzie trzeba kasy to się sprzeda

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Gdzie wykloszone u nas jeszcze pełnego liscia flagowego nie ma

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Gdzie wykloszone u nas jeszcze pełnego liscia flagowego nie ma

Jęczmień jeszcze nie wykłoszony? 6 tygodni i żniwa no i spadki cen bywały lata że ozimy był w cenie ale w tym roku raczej tak nie będzie skoro jary tanszy jak w styczniu

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Jak ceny nie ma 700 zł za tonę zboża to nie jest dobra cena? ludzie się o ziemię zabijają toznak że mają spore rezerwy

Jak ktoś ma rezerwy zboża to dokupuje ziemi żeby mieć jeszcze większe rezerwy czy jak? twoje myślenie i logika to słabo się znają widzę 

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, staszek131415 napisał:

Jęczmień jeszcze nie wykłoszony? 6 tygodni i żniwa no i spadki cen bywały lata że ozimy był w cenie ale w tym roku raczej tak nie będzie skoro jary tanszy jak w styczniu

No właśnie ozimy mam jeszcze nie wykloszony

• 0
Opublikowano

Może u Ciebie ale dla wielu gospodarstw jest to piersza pasza lub zastrzyk gotówki gdy cena wysoka chć jest niechętnie kupowany bo ma grubą łuske co obniża strawność paszy

• 0
Opublikowano

Sieją jak i karmią zgadzam się ja wolę przyczepę kupić jak siać ozimy

Słabo to plonuje w moich stronach często wymarza

• 0
Opublikowano

Ja zimowy siałem Sandre to żaden jary nie ma polotu w jakości ziarna, a plon koło 10 ton to żaden problem. Jak ceny w płd wlkp powiat Krotoszyn, Pleszew, Jarocin. Została mi pszenica i chyba będzie taniej sprzedana jak pszenżyto.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Sieją jak i karmią zgadzam się ja wolę przyczepę kupić jak siać ozimy

Słabo to plonuje w moich stronach często wymarza

Siał byś jak byś miał gdzie , ale jak się ma morge ziemi w trzech kawałkach to później trzeba zboże kupowac . Sraszek świnie drogie to kup ziemię A nie pieniądze na piwo tracisz  😄 inna sprawa ze z tych paru świń trzymanych w szopie to bedziesz musiał dlugo odkladac by kupic drugą morgę  😄 pr,ejebane masz niestety  😄

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, piotreku1 napisał:

Siał byś jak byś miał gdzie , ale jak się ma morge ziemi w trzech kawałkach to później trzeba zboże kupowac . Sraszek świnie drogie to kup ziemię A nie pieniądze na piwo tracisz  😄 inna sprawa ze z tych paru świń trzymanych w szopie to bedziesz musiał dlugo odkladac by kupic drugą morgę  😄 pr,ejebane masz niestety  😄

Pisałem już po co mi ziemia , żeby potem płakać że zboże po 700 i ze to jet zmowa bo przy tych cenach to powinno być po 1200 .Jakbyś miał pieniądze to bym Ci jeszcze sprzedał to o mam i jeszcze byśprzyszedł bym gnojowicy Ci przywiózł bo na nawozy nie masz bo zboże za tanie ten rok należy do producentów trzody teraz trzeba nadrobic straty bo świnie wiecznie drogie nie będą myślę że w żniwa spokojnie 2 tony zboża za tucznika dostanę cczyli następne 5lat będzie można życ spokojnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v