Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

PAnowie, tak rózowo to nie jest jednak.

Ja wymiekam i wyprzedaje zapasy, póki cena dobra, bo światowa giełda nie napawa optymizmem.

Dzis cena pszenicy pierwszy raz od września (!) spadła ponizej 200 euro/t, Praktycznie od konca stycznia codzienny spadek notowan i nie wiadomo kiedy to sie skonczy.

https://www.barchart.com/futures/quotes/MLH19/interactive-chart

Edytowane przez nunu85
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, KupiecPL napisał:

dobre i 10 osób... TY jak widze po nicku z pozycji skupującego zboże więc nie możesz napisac nic innego. Brak podaży Ci nie na rękę i ja to rozumiem.

Akurat On póki  co zachowuje się fair.

Kilka lat wstecz, jeszcze przed przystąpieniem do UE grupą dyskutowaliśmy nad konsekwencjami, jedni oczywiscie za, drudzy mocno przeciw, aż  dużo starszy dobry gospodarz ,słowami ,,a uj wie jak to bedzie" zakonczyl zbędne rozważania.  W tym temacie jest podobnie.

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, marks50 napisał:

Jeszcze nigdy na tym forum nie było takiej zmasowanej nagonki by sprzedawać , ale fakt jest taki że zawsze po takim fermencie zboże drożało (można sprawdzić we wcześniejszych stronach forum) . Trochę to jest jak z Kubusiem Puchatkiem "Im bardziej zaglądał do środka tym bardziej prosiaczka nie było " :)  . Tak teraz im bardziej zaklinają że nie podrożej tym bardziej jestem przekonany że podrożeje :) . Wystarczy poczekać .

Ludzie masowo rezygnują z hodowli na wiosnę drobiarze będą mniej wstawiać zobaczysz jaka wtedy jazda się zcznie sądzę że cena utrzyma się do końca marca potem tylko spadki

Myślę że cena ustabilizuje się na poziomię 700-750 zł

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, valadin1 napisał:

Damian mam do Ciebie ważną sprawę usuń wiadomości ze skrzynki lub się odezwij do mnie na pw 😉

1 godzinę temu, wiko napisał:

Poszło do jakpol? Bo takie ceny wtedy miał 

@damianzbr wyczyść skrzynkę 

Skrzynka wolna

3 godziny temu, paweljrfarmer napisał:

@damianzbr napisz mi, która to paszarnia z Golubia tak słabo płaci, bo wiem o dwóch z czego jedną znam i ma w cenniku zupełnie inne stawki (cennik w necie jest).

doczytałem, że qq, ale i tak możesz napisać która to.

Poszło na PW

• 0
Opublikowano

Uważam, że jak duże firmy zaczną opróżniać elewatory i zapchną paszarnie, a port nie będzie pracował to o tej cenie, którą teraz mamy będzie można pomarzyć

ale w którym momencie może to się stać to ciężko mi określić :)

teraz trochę euro pomaga exportowi dlatego ładują jakieś statki,

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Ludzie masowo rezygnują z hodowli na wiosnę drobiarze będą mniej wstawiać zobaczysz jaka wtedy jazda się zcznie sądzę że cena utrzyma się do końca marca potem tylko spadki

Myślę że cena ustabilizuje się na poziomię 700-750 zł

Zobaczysz zobaczysz zobaczysz.... od lat piszesz zobaczysz i jeszcze nikt nie zobaczył.... Jak napisałem we wrześniu że pszenica po nowym roku będzie po 900 to się śmiałeś że zaraz po 1000 a świnie po 10zł za kg żywca.... Ludzie rezygnują z hodowli ale to w większości hobbyści . Zamiast nich powstanie kolejny kurnik co przerobi nie tyle zboża . Ludzie płaczą że nadprodukcja i brak cen a jak chcieli w okolicy  biogazownię wybudować to rolnicy protestowali że to Czarnobyl będzie  😂

• 0
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, pawel885 napisał:

Zobaczysz zobaczysz zobaczysz.... od lat piszesz zobaczysz i jeszcze nikt nie zobaczył.... Jak napisałem we wrześniu że pszenica po nowym roku będzie po 900 to się śmiałeś że zaraz po 1000 a świnie po 10zł za kg żywca.... Ludzie rezygnują z hodowli ale to w większości hobbyści . Zamiast nich powstanie kolejny kurnik co przerobi nie tyle zboża . Ludzie płaczą że nadprodukcja i brak cen a jak chcieli w okolicy  biogazownię wybudować to rolnicy protestowali że to Czarnobyl będzie  😂

Można precyzyjniej gdzie jest po 900 ,bo w okolicy to max 885 netto przy 300 tonach - 15 zł transport i odbiór do maja[pólnocny-zachód kuj-pom],co do hobbystów , u mnie zaczyna ograniczać ferma mająca 13 tyś szt na stanie tucznika a kurniki też za ciekawie na obecną chwilę nie stoją

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano

Dzis znowu matif na czerwono dzis zamkniecie 198e  jedynie kurs euro troszke ratuje sytuacje ale zaraz spodziewam sie kolejnych obnizek bo to dziła tak ze jak matif spada to nasi szybko opuszczaja jak rosnie to zwlekaja. Tak tanio to było ostatnio we wrzesniu wiec albo to korekta  albo bedzie obnizka cen. z Rzepakiem to samo od klku dni ciagle dół a u mnie całość na magazynie :( 

pszenica:

https://www.barchart.com/futures/markets/ML*0/all-futures

rzepak:

https://www.barchart.com/futures/markets/XR*0/all-futures

• 0
Opublikowano

O ile pamiętam to kolega w żniwa  rzepak po 1670 sprzedał.

• 0
Opublikowano

Ja auto w żniwa też sprzedałem w takiej cenie czyli 1550netto, a ostatnie 10t z pod lasu, z racji że miał chyba prawie 11% wyszedł z 1470netto chyba.. wcześniej dwa lata moje pierwsze przetrzymania rzepaku robilem, szkoda że w 16r miałem słaby plon bo wtedy jakbym miał więcej to bym dłużej przytrzymał a tak wtedy sprzedałem pod koniec listopada +170zl/t w porównaniu do żniw, ale później był już tylko droższy...

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, ws71 napisał:

Można precyzyjniej gdzie jest po 900 ,bo w okolicy to max 885 netto

Mowa o cenie brutto, a skoro piszesz o netto to policz różnice w zakupie nawozów , ŚOR, paliwa i innych rzeczy i będziesz miał ponad 900. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v