Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dopłaty wysokie do bydła za granicą to były kiedys teraz sie zmieniło , kiedys holendrzy masowo kupowali cielak w polsce i odpajali troche na białą  cielencine troche na opas , z 10 lat temu to sie zmieniło dopłaty spadły a holandia i włochy mało w polsce kupują cieląt choc eksport do holandi jescze był mały 2 lata temu i to szły hf na białą cielecine  bo miesnych szkoda im zabijać w wadze 150 -200 kg 

Opublikowano
52 minuty temu, staszek131415 napisał:

Przed wejściem do ue można było kupić byczka za 250 zł a za jałówki 100 zł nie było komu dać

Może i   można było kupić  ale tak ze  30  lat przed wejściem  do  uni.

Opublikowano
25 minut temu, radekz200 napisał:

Ale TVN na ten temat nic nie mówi 😛 TVP trochę wspomniała dzisiaj w agrobiznesie 

A co będą reputacje swoim pracodawcom psuć

Opublikowano
Dnia 24.01.2019 o 11:24, Tomekzetor napisał:

Cielak  450zł

można ? można .... :D

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

Ja za taka cene bym nie kupił 3600 za 300 kg niech ktoś nawet zapłaci 8 zł( wątpliwe) to przy 600 kg byku daje 4800 zł wiec tzw. zysk 1200 zł!!!!!!!  i 800 zł za kazde  kolejne 100kg mięsa.

Ja od dawna powtarzam ze ceny cielaków(50-80kg)  przy cenie skupu powinny być po połowe mniejsze   do 500zł HF do 800 mieszaniec do 1000 SM za LM góra 1200 zł. Inaczej jest to taki sam gówniany interes jak kupowanie duńskiego prosiaka za 250 zł a sprzedawanie tucznika za 500 zł.

Tyran mało się pomyliłeś z cenami (hf 600) bo takie są  u mnie. blachy bsi 

Opublikowano
2 godziny temu, debrzyna napisał:

Jak będziesz miał takie za polowe ceny to dzwoń Wypieprzę mamki na bacutil i bede brał każda ilość 

debrzyna chyba mnie nie zrozumiałeś. powidziałem ze ceny powinny być o pół mniejsze niż są teraz. A potem podałem jakie powinny być. maksymalne za dane sztuki, a nie ze 500 i na pół czyli 250zł , hehhe. u nas w maju HF obsrane po 1000 zł chodzą a jakies kolory 1500-1800 a to jest paranoja przecież

Opublikowano
1 godzinę temu, Szymi40 napisał:

Może i   można było kupić  ale tak ze  30  lat przed wejściem  do  uni.

nO TO MAŁO WIESZ LUDZIE PROSILI ŻEBY KTO CIELAKA WZIĄŁ

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, ozzborn napisał:

na poczatku lat 90-tych krowa była warta tyle co 2-3 tuczniki

Ciekawe krowa była tania czy tucznik drogi😉

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

tucznik miał wiekszą wartosc, cos około 1 tony wegla sie kreciło

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano (edytowane)

chyba lepiej do czegos prównac niz rzucac kwotami ? ile było warte 100zł w 92 roku a ile w 95 ? :D

sory gimbaza nie moze wiedziec takich rzeczy :D

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

koledzy nie martwcie się rząd nas samych sobie nie zostawi. pamietacie szusze, rząd obiecał pomoc na wznowienie produkcji. Ja juz ciagnik szykuje jak tylko dostane pomoc natychmiast jade w pole zasiać oziminy bo już chyba wieliki czas??????? 

Teraz napewno tez nam pomogą przed wyborami napewno tyle  naobiecują  ze bedziemy podcierać sie dolarami ...... oczywiście wszystko dostaniemy zaraz po wygranych wyborach))))))

Opublikowano
1 minutę temu, ozzborn napisał:

chyba lepiej do czegos prównac niz rzucac kwotami ? ile było warte 100zł w 92 roku a ile w 95 ? :D

nie wiem za mlody jestem :D w 92 to może ktoś mi na chrzciny ofiarował 100 zł :D

Opublikowano (edytowane)

Niechce teraz sklamac, ale w rece mi sie rzucily jakies ala faktury z lat 90-tych ojca, to nie chce sklamac ale cena tucznika byla chyba 4.50 za kg. No to o czym tu rozmawiac, prawie 30 lat inflacji, a cena za kg nizsza

Edytowane przez asus921
  • Thanks 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v