Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ale to nie pocztowy jest 😏

3 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Przedwczoraj jeszcze był. Zaczął gdzieś się chować, bo mniej widzę.

283f632d0b45a9f4med.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, kanalia36 napisał:

damian wiem ze kupne Cielaki to cuda na kółkach ale takie 100 kg  to masz jakiegoś wirusa  w oborze niestety taka biegunka trwa 7-10 dni i zadne środki nie pomagają, nawet leki  na 85 % ci ten cielak zdechnie. Miałem taki przypadek 9 cielaków jadły to samo a 2 zachorowały  lekarz był 2 razy dziennie  cały czas taka śraka jak lody włoskie  jeden zdechł w 7 dniu drugi w 9 nic nie pomagało  reszta do końca opasu zero chorób.

a swoją drogą chore cielaki a wy każecie mu po 3 litry płynu na raz dawać?????   oczywiście ze będzie miał srakę zoładek nic nie trawi, kosmki jelitowe zapewne już zanikły  im wiecej będzie pił tym szybciej zdechnie

Ku.... ze u ciebie nic nie pomoglo to mie znaczy ze u niego nie pomoze. Chlopak chce jakos ratowac to niech probuje mam nadzieje ze mu sie uda a ty go od razu zalamujesz!!!!

Moze kupowales jakies gowno i temu ci zdychaly!

Lepiej idz pilnuj swoich swinek czy nie masz ASF bo z bydlem niby konczysz.

Opublikowano
1 minutę temu, Thomas2135 napisał:

Dostaje do woli. 

Hehe. Tak przyglądam się ile tego latajacego towarzystwa stołuje się na kiszonce z kukurydzy to szok. Zieloni nie bedą w stanie sprawić że wróble i sikory nie poderwą się do lotu...

Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

Chłopy nie znacie mojej sytuacji ani zyciowej ani zdrowotnej ani finansowej a nie mowiac o tej w domu wiec nie mowcie ze jestem durny itd bo kazdy inaczej odbiera kazda sytuacje zaleznie w jakiej sytuacji sie znajduje

Dzieki za porady bede cos tam działał

A mnie nie pocociesza sytuacja ze komus zdechło iles sztuk itd nie porownujmy sytuacji i finansów kogos kogo stac na 80szt a kogos kto ma pare sztuk

Nie dramatyzuj, każdy niesie swoje ciężary na plecach a do przodu i tak trzeba iść.

Ja na biegunki nie wierzę ani w elektrolity ani w kroplówki, mam przez kilka lat wypróbowane 2 sprawdzone sposoby:

obcych do obory nie wpuszczam

daję im pectolit plus i przy silnej biegunce w dawce prawie 2 razy większej niż zalecane, od ponad roku nie mam padnięcia cielaków z powodu biegunki. Dodaję też preparat przy zmianie mleka i ok 5 dni od zakupu, a większość cielaków które kupuję ma ok tygodnia.

Ja go kupuję na allegro, tylko sprawdź czy to jest to co ma być.

Jeśli zaś nie masz możliwości dostać tego jutro to do spożywczego, kup len, zaparz wrzątkiem i daj mu wypić bądź wlewkę zrób, 3-4 razy na dzień po 1 kg i powinien się nie odwodnić. Najważniejsze by zatrzymać "mokre" w jelitach, a tego elektrolity nie robią i po nich biegunka była coraz większa.

Opublikowano

jak cena przez aferę spadła to pamiętam że kilka osób tutaj składało do UOKiK wniosek że ubojnie specjalnie obniżają cenę wykorzystując sytuację...czy coś w związku z tym  się stało?

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, damianos95 napisał:

cielak jak ma od soboty po południu biegunke taka srednia pozniej w niedziele juz przyslowiowo lał dostawał pasze wode i siano jadł potem dostałem jakies proszki od weta i dostawał 2 dni enroxil pozniej inny wet kazał mu dawac pasze siano i wode z siemeniem leki podał loxicom i  3 dawki synergal dzis dawałem mu pasze to niezbyt chetnie jadł a pic pije siemie z woda wieczoem teraz dosypałem mu ten antilaxan

Jeżeli chodzi o leki to enroxil nie jest najlepszym wyborem, jest tani ale może uszkadzać chrząstki. "Jakieś proszki" to doksycyklina? W przypadku biegunek ja polecam potencil, lub advocin 180.

Można ewentualnie podać 3 ml Draxxxin.

Te proszki były podawane w tym samym czasie co enroxil?

Karmisz go preparatem mlekozastępczym, lub mlekiem.

Moim zdaniem powinieneś CJ odstawić już w sobote. 

Kora dębu działa ściągająco przeciwzapalnie. 2-3 łyżki zaparz na 200 ml wody. Podziel to na trzy odpoje.

Węgiel podziała absorbująco. Do 10 tabletek 3 razy na dzień. Robisz papke i do pyska.

Mielone siemię lniane  podziała absorbująco, jest dobrym składnikiem odżywczym. Możesz je zmielić i zaparzyć, lub zagotować całe ziarna. Odradzam poekstrakcyjne.

Na elektrolitach z apteki długo nie pojedziesz. Weterynaryjne będą tańsze i bardziej dopasowane do cielaka niż ludzkie.

Powinieneś go odpajać co najmniej 6 razy dziennie. (Saszetkę ludzkiego i siemie na 1 litr wody)

Owsa CJ nie dawaj. Ja cielakom siana nie daje, tylko słomę owsianą i z przenżyta.  

Opublikowano

Hej handlarze paskudne jak się ma teraz stosunek ceny świń do bydła? Pamiętam jak miałem partię byków do sprzedania i do którego nie zadzwoniłem to rozmowa się zaczynała :widzisz pan co się dzieje ze swiniami już po 3 zł są: 

Opublikowano
29 minut temu, hobbysta82 napisał:

Jeżeli chodzi o leki to enroxil nie jest najlepszym wyborem, jest tani ale może uszkadzać chrząstki. "Jakieś proszki" to doksycyklina? W przypadku biegunek ja polecam potencil, lub advocin 180.

Kora dębu działa ściągająco przeciwzapalnie. 2-3 łyżki zaparz na 200 ml wody. Podziel to na trzy odpoje.

Węgiel podziała absorbująco. Do 10 tabletek 3 razy na dzień. Robisz papke i do pyska.

Mielone siemię lniane  podziała absorbująco, jest dobrym składnikiem odżywczym. Możesz je zmielić i zaparzyć, lub zagotować całe ziarna. Odradzam poekstrakcyjne.

Na elektrolitach z apteki długo nie pojedziesz. Weterynaryjne będą tańsze i bardziej dopasowane do cielaka niż ludzkie.

Powinieneś go odpajać co najmniej 6 razy dziennie. (Saszetkę ludzkiego i siemie na 1 litr wody)

Owsa CJ nie dawaj. Ja cielakom siana nie daje, tylko słomę owsianą i z przenżyta.  

Wiem o enroxilu juz to słyszałem wiem ze pisało na nichdodatki paszowe w czasie biegunek i poprawiajace trawienie to były saszetki pomaranczowe i 1 zielona tak w tym samym czasie proszki i enroxil a pozniej same proszki i jeszcze kazał dawac tramizeran

dostawał mleko zastepcze ale teraz juz praktycznie mleka nie dosypywałem tylko sama woda

200ml podzielic na 3 odpojenia ?

siemie dotaje od wczoraj 2 razy i dzis 2 razy

a moge dac otreby pszenne ?

teraz zauwazyłem ze jak se ucisnie uszczypnie na szyjigo to wolno skóra wraca to jakby odwodniony był jak go nawodnic ?

I nie wiem czy mam zwidy czy juz przewrazliwiony ale jakby miał oczy lekko zapadniete no i co ciekawe jak włoze mu do pyska siano toje a sam nie chce brac

Opublikowano
41 minut temu, hobbysta82 napisał:

Daxxxin.. powiedz coś więcej o tym słyszałem że pomaga nawet na zaatakowane płuca ale jak jakieś leczenie później wyskoczy to jak wspinaczka po firance na Giewont. 

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Nieraz to się może na samochodzie rozjechać i już leżak 

ZDROWA krowa w zyciu mi sie na samochodzie nie rozdarla. Co innego pojedynczy przypadek ale wtedy to sie tego spodziewalem. W transporcie na zaklad takie rzeczy sie dzieja, ale to nawet w obecnych czasach i tak przejdzie na zakladzie. Lekarz bez problemu dojdzie jak dawno krowa sie rozjechala, jak na swiezo 2-3h przed zakladem to sciagna, ubija, zaplaca bez jeczenia.

Opublikowano
23 minuty temu, damianos95 napisał:

I nie wiem czy mam zwidy czy juz przewrazliwiony ale jakby miał oczy lekko zapadniete no i co ciekawe jak włoze mu do pyska siano toje a sam nie chce brac

Jest bardzo odwodniony, raczej bez kroplówki się nie obejdzie. Spróbuj dać mu te saszetki elektrolitu i litr wody. Rano powinieneś zadzwonić jak najwcześniej do weta.

Jak był u ciebie weterynarz to nie patrzył, czy gałka oczna jest zapadnięta?

24 minuty temu, damianos95 napisał:

200ml podzielic na 3 odpojenia

tak 

Otrąb nie dawaj.

Daj mu słomy. Wymieniałeś mu ściólke?

Opublikowano (edytowane)

Ja stosuje sirmie i wegiel kilka tabletek na raz, po dwóch dniach jest dobrze ale trzeba go rozpedzic do zarcia mlekiem w proszku bo boi sie jesc. Wet jak przyjechal to sie ze mnie smial ze to zabobony takie ratowanie cielaka, dal leki wzial kase i jego leczenie nie przynioslo skutkow. 

Edytowane przez gustaww
Opublikowano

Co dadzą leki i elektrolity skoro chłopak podaję siemię lniane a to działa przeczyszczajaco na jelita..... 

Po tylu lekach i kuracjach następnie trzeba podać żelazo najlepiej doczaszkowo..... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v