Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

mam porównanie krów od biernackich i osi

Ja też takie mam , różnica taka że w OSi pieniądze po 3 dniach.  Mam też wybicia z ABP , powiem że podobne ale kasa najszybciej z OSI.

Opublikowano
5 godzin temu, PanPancio napisał:

Połowa to są takie męczenniki ze czas jest ich wykończyć . Jedziesz do niego on pijany wyciągasz jałówki po gnoju miedzy drzewami przy bronach pugach.

wciągasz padlinę na wagę waga oczywiście na styk wybicia 480-500 kilo

Zagryzasz wargę i mówisz h*j może nie napasione złapią 240 mięsa.

Piszesz fakturę kończysz pisać po czym chłopek vel roztropek mówi odpisz mi 100 i daj gotówka. nie odpisujesz nie che się pisać jeszcze raz dajesz mu 100 do ręki.

Chłopek daje CI paszporty. jałówki maja ponad 30 msc .. chłop mówi ze to nie jego wina ze wolno rosły. faktura już napisana jałówki na samochodzie 100 już dana.

chłopek oczywiście płacze wyjmij laptopa i zrób mu już przelew bo za dwa dni rata.

dajesz je na zakład gdzie raz takie numery przechodzą raz nie. czkasz na rozliczenie z zakładu przyszło numer nie przeszedł obcięli z nich po 1.5 zł na mięsie za wiek. jedna nie złapała kilogramów.

Efekt dołożyłeś do chłopka roztropka 800 pln do 3 jałówek i wyjebałeś kasę na która będziesz czekał 14 dni.

To jest oczywiście skrajny przypadek. ale tak wygląda handel ze jak ktoś ma dobry towar to i rolnik zarobi i handlarz coś skubnie. a handel z miecznikami którzy gówno maja jest zazwyczaj tam samo gówniany dla handlarza jak i dla chłopka męczennika

Przepraszam za banalne pytanie😏 ,czy uważa się pan za profesjonaliste w tym co robi ??? Bo odpowiedź nasuwa się sama

Opublikowano
37 minut temu, Ursus932 napisał:

Przepraszam za banalne pytanie😏 ,czy uważa się pan za profesjonaliste w tym co robi ??? Bo odpowiedź nasuwa się sama

W tym że nie rozladowalem tych jałówek?  To nie takie proste jak jak się wydaje. Po 1 były już zgłoszone na zakład ja nie mogę robić ścierki z gęby jak zakład daje mi solówkę po 12 sztuk to 12 a nie 9.

Poza tym ładowanie było na środku wsi samochód stał na drodze.

Myślisz że chłop powiedział by somsiadom że jałówki były stare? Było by że chciałem obciąć cenę dać za duży brud lub nie chciałem od razu zrobić  przelewu.

Opublikowano

Nie myślałem, że doczekam czasów kiedy na rolniczym forum będę oglądał wypociny handlarzy, jaki to ciężki kawałek chleba ten handel. Koło mnie też jeden handlarz zawsze płakał jaki to ciężki zawód i jak to on do interesu zawsze doklada. Oczy mi się otworzyły w momencie gdy kupiłem wagę i zacząłem sam przed sprzedażą ważyć sztuki.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Kentar napisał:

Ale o co wy placzecie? Bedzie wam pasowalo jak sie handlarz bedzie spoznial 3-4h za kazdym razem bo sie zakopal u tych samych osob? :)

Jakby stało u chłopa za każdym odstawieniem 10 byków BBB każdy po 900 kg i okrągły to i kilometr bys jechał po bagnie albo odrazu byś rezerwowal traktory z wyprzedzeniem 😂

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
4 godziny temu, Yoda napisał:

Nie myślałem, że doczekam czasów kiedy na rolniczym forum będę oglądał wypociny handlarzy, jaki to ciężki kawałek chleba ten handel. Koło mnie też jeden handlarz zawsze płakał jaki to ciężki zawód i jak to on do interesu zawsze doklada. Oczy mi się otworzyły w momencie gdy kupiłem wagę i zacząłem sam przed sprzedażą ważyć sztuki.

No trzeba współczuć handlarzom. Ja znam takiego jednego to wokół siebie nakupił 120ha ziemi, piękne gospodarstwo, mała stadnina koni dla wnuków. Ale jeszcze byka nie widział a juz wie ze dołożył na nim😂. Nie handluje już z nim bo głowa mnie bolała od jego krzywdy.

Opublikowano

Panowie teraz popadacie że skrajności w skrajność....

W swoim życiu miałem styczność z kilkudziesięcioma ludźmi zajmującymi się obrotem zwierząt i powiem Wam tyle,że jest w gronie bardzo dużo osób którym się OPŁACA  i oni handlują dalej tym którym się nie opłacało przeszło na inną gałąź gospodarki. Piszecie,że ten czy tamten ma to czy tamto. Zgadzam się, ale od razu pytam kiedy zaczęli się w to bawić?

Z moich spostrzeżeń osoby które zajęły się handlem kilka kilkanaście lat temu miały swoje 5 minut przy kupnie - BRAK WAG W GOSPODARSTWIE ,OGRANICZONY DOSTEP DO INTERNETU NA WSI A CO ZA TYM IDZIE SLABY PRZEPLYW INFORMACJI O CENACH,

Te osoby mogły i najczęściej dorobiły się sporych majątków. Teraz zaczynać jest o wiele trudniej.

Dobrym przykładem jest taki okoliczny naganiacz Mieciu. 

Mieciu od upadku komuny organizował spedy na świnie i bydło dla różnej maści zakładów i pośredników,przez jakiś czas był punktem pod patronatem H.Stokłosy,kasa była z tego niezła to co jakiś czas nowe autko to mieszkanko kolejne.....  To było do czasu.... Kilka lat temu jak HS.  zaprzestał uboju świniorów interes Miecia jebnął . Teraz mieciu jeździ za byle popierdółkami i nadskakuje im u chłopa za 50 od szt...

Ale czego się dorobił nikt mu nie zabierze

Moje słowa możecie traktować jak Wam pasuje. Dla jednych jestem HANDLARZEM  dla innych zwykłym rolnikiem jak jest? Wiedzą to ludzie którzy znają mnie osobiście.  Na koniec dodam,że nie jestem tu anonimowy i zna mnie osobiście bardzo duża grupa użytkowników 

Od tak zebrało mi się na przemyślenia 🤔🤔🤔🤔🤔

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, zkordalski napisał:

Mierzejewski co do mnie nie przyjedzie to nówka funkel sztuka Scania . Chyba będę tym handlarzom dawał czekoladę na osłodę bo tyle tracą na tych bykach ja pier**le. Wełbach się chyba poprzewracało

Czarna Scania na NNI xxxx to jego samochód?

12 godzin temu, soltys48 napisał:

2 tyś? stoją dwie wagi po 1400 za szt i brak chętnych

Ok

to wytłumaczcie mi Panowie różnicę między biernackim a resztą-nie jest to 20gr

Długo jeszcze postoją? Sprawne?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Oni mają niebieskie z takim dużym białym bykiem na całych bokach takie logo . Ja nie wiem czy oszukują czy nie mnie bynajmniej nie nikogo nie polecam sam szukam cały czas odbiorcy takiego jak kiedyś był URbanek bo teraz jak waga się zgadza to cena nie super a jak się zgadza waga i cena to czas czekania za kasą bardzo długi także wiecie nie dopasuje się idealnie nigdy

13 godzin temu, PanPancio napisał:

Ma. Mierzejewski jebie na wadze równo ale nie jego jak wie że ma wagę. Jemu płaci tak żeby za dużo nie dołożyć. Lub od biedy dołoży po 100. A potem pojedzie do jego sąsiadów i zrobi po 120 kilo na krowie i odbije straty. Bo sąsiad będzie przekonany że on nie kradnie skoro biedę od sonsiada z wagą

I cyk kolejny handlarz się ujawnij piszesz swoje sposoby dobrze wiedzieć hahah

Opublikowano

Jeżeli chodzi o moje spostrzeżenia, to rolnicy często wstydzą się, że zostali oszukani (nie pisze tylko o sprzedaży bydła), jak by to była ich wina. Prawda wychodzi na jaw dopiero, kiedy stają na granicy bankructwa.

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, wojak1986 napisał:

Wysokie wymagania mają tutaj skupujacy. Obciążenia finansowe na rolniku, utwardzony teren i najlepiej żeby byki samemu wprowadzać. Widzę że za mało konkurencji jeszcze na rynku bo w przewraca sie w... ciągle zapominamy kto tu odwala czarną robotę w tej branży. Moim zdaniem bardzo dobrze że zrobi sie przesiew  z hodowlą mniej towaru i wypisywanie glupot się skończy

W Złotnikach jest firmą która każe sobie płacić za to że ludzie z firmy pomogą rolnikowi wprowadzić bydło na samochód a jak nie to niech sam się szarpie a oni siedzą w samochodzie 

Opublikowano
6 godzin temu, soltys48 napisał:

Panowie teraz popadacie że skrajności w skrajność....

W swoim życiu miałem styczność z kilkudziesięcioma ludźmi zajmującymi się obrotem zwierząt i powiem Wam tyle,że jest w gronie bardzo dużo osób którym się OPŁACA  i oni handlują dalej tym którym się nie opłacało przeszło na inną gałąź gospodarki. Piszecie,że ten czy tamten ma to czy tamto. Zgadzam się, ale od razu pytam kiedy zaczęli się w to bawić?

Z moich spostrzeżeń osoby które zajęły się handlem kilka kilkanaście lat temu miały swoje 5 minut przy kupnie - BRAK WAG W GOSPODARSTWIE ,OGRANICZONY DOSTEP DO INTERNETU NA WSI A CO ZA TYM IDZIE SLABY PRZEPLYW INFORMACJI O CENACH,

Te osoby mogły i najczęściej dorobiły się sporych majątków. Teraz zaczynać jest o wiele trudniej.

Dobrym przykładem jest taki okoliczny naganiacz Mieciu. 

Mieciu od upadku komuny organizował spedy na świnie i bydło dla różnej maści zakładów i pośredników,przez jakiś czas był punktem pod patronatem H.Stokłosy,kasa była z tego niezła to co jakiś czas nowe autko to mieszkanko kolejne.....  To było do czasu.... Kilka lat temu jak HS.  zaprzestał uboju świniorów interes Miecia jebnął . Teraz mieciu jeździ za byle popierdółkami i nadskakuje im u chłopa za 50 od szt...

Ale czego się dorobił nikt mu nie zabierze

Moje słowa możecie traktować jak Wam pasuje. Dla jednych jestem HANDLARZEM  dla innych zwykłym rolnikiem jak jest? Wiedzą to ludzie którzy znają mnie osobiście.  Na koniec dodam,że nie jestem tu anonimowy i zna mnie osobiście bardzo duża grupa użytkowników 

Od tak zebrało mi się na przemyślenia 🤔🤔🤔🤔🤔

ja niestety miałem do czynienia z bezczelnym oszukiwaniem rolników. Ucinanie na wadze po 50-80kg, zmienianie ceny w trakcie sprzedaży na zasadzie takiej że jak byk na aucie to wtedy gadka że cena spadła i cyk 30gr na dół albo byka z auta wypuszcza na podwórko. Raz był hit jak koleś fakture wypisywał i od razu -7% na kalkulatorze za okarmienie jako waga brutto i potem drugi raz -7% na okarmienie. Szybko policzyłem w pamieci i to wyłapałem to facet z tekstem, że dzisiaj mróz i kalkulator mu wariuje. Myślał że na debila trafił? A ilu wcześniej na ten numer okradł? Możliwe że 1 na 100 jest uczciwy ale niestety większość to skurwysy,,,y którzy żerują na tym że sporo rolników nie jest zbyt bystrych i wykształconych i można ich łatwo oszukać.

Opublikowano

Nie boj sie, rolnicy wyksztalceni nie sa ale jesli chodzi o pieniadze to kazdy sie dobrze pilnuje. :) No a zmiana ceny towaru jak juz sztuka zwazona na samochodzie to ostatnie dziadostwo, przeciez drugi raz juz sie towaru nie dostanie robiac takie cuda.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v