Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

połowa pensji od rolników połowa od ubojni  i po problemie jakby hf miał 70% to by ubojnia klasyfikatora wywaliła, a jak SM by miały 50% wywalili by rolnicy. Klasyfikatorami powinni być przeszkoleni ludzie z państwową licencja tak jak rzeczoznawca majątkowy. 

Umowy kontrakcyjne z widełkami cen która ubojnia jej niema podatek obrotowy na fundusz stabilizacji cen.  

rząd ma tyle mozliwosci uregulowania tylko tego nie robi  

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@kanalia36 - popieram w opór za te słowa.

Czekam aż NIK, UOKIK lub inny organ wezmie się za ten cały syf na rynku bydła

Opublikowano

A ja się pytam gdzie są k**wa izby rolnicze w tej sytuacji

Opublikowano

h*j go wie dzie są, ale pensi za to nie biorą, a na wybory trzeba iść bo jak nie pójdziesz to narzekać już wtedy nie wolno.

Opublikowano

A chyba niedawno wybory były  to jeśli są nowi to kombinują coby dla siebie korzyść ogarnąć :D a jeśli są starzy to nic się nie zmieni :D

Opublikowano
9 godzin temu, kanalia36 napisał:

świnie i mleko też tanieje 

Brawo Pis!!!!! zadzieram kiece i na wybory tegoroczne na pewno lecę 

Ta,, bo to PIS zrobił afere z mięsem...PIS wywołał ASF i PIS doprowadził do zmowy cenowej na nabiał...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Bercik92 napisał:

Ta,, bo to PIS zrobił afere z mięsem...PIS wywołał ASF i PIS doprowadził do zmowy cenowej na nabiał...

Wyjaśni nam dokładnie bo chyba ja nie tak jakoś myślę.😀

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

połowa pensji od rolników połowa od ubojni  i po problemie jakby hf miał 70% to by ubojnia klasyfikatora wywaliła, a jak SM by miały 50% wywalili by rolnicy. Klasyfikatorami powinni być przeszkoleni ludzie z państwową licencja tak jak rzeczoznawca majątkowy. 

Umowy kontrakcyjne z widełkami cen która ubojnia jej niema podatek obrotowy na fundusz stabilizacji cen.  

rząd ma tyle mozliwosci uregulowania tylko tego nie robi  

Klasyfikatorami są przeszkolenie ludzie, zdają egzaminy państwowe, bardzo trudne egzaminy i dostają odpowiednie certyfikaty. Problem w tym że w zasadzie są to pracownicy ubojni. 

Problem klasyfikacji był zgłoszony do MR chyba za Jurgiela, ministerstwo nie widziało sensu powoływać kolejną służbę. 

Klasyfikatorzy są "kontrolowani" przez IJRHARS i za machlojki mogą zostać pozbawieni uprawnień.

Edytowane przez AdamRo
Opublikowano

Kiedyś dawno temu miałem świnie jak zajechałem na skup a miałem małe sztuki po 100kg bo cena spadała to klasyfikator orznął wcześniej ludzi na wadze i wiecie co.

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

gdzieś na forum czytałem ze za 100 tys. można kupić jedynke na liscie u Kołodziejczaka  a to lepszy byłby biznes , ktoś napisał ze rolnik sprzedał las i kupił odsadki wzamian , to moż sprzedać bydło i troche ha . i wykupić miejsce na liscie ?

Kołodziejczak to karierowicz, przecież chwilę temu nikt w ogóle o nim nie słyszał a teraz nagle gwiazda. Ktoś go forsuje bo chce mieć swoją świnie przy korycie ale on i tak nie ma szans no chyba, że rolnicy faktycznie sa debilami i na niego zagłosuja.

• Like 4
Opublikowano
2 godziny temu, kr9292 napisał:

A jak by te cielaki kupił Niemiec, Czech albo inny Rumun to też była by górka? A może nie tu leży problem? Ile byków masz na stanie?

to byłaby górka ale nie u nas tylko u niemca czecha czy rumuna.ile mam byków..odpowiednią ilość i ani jednego z importu

Opublikowano

Witam od dłuższego czasu przeglądam to forum ale nie dodawałem postów aczkolwiek moja czara goryczy się dzisiaj przelała i nie chce mi się słuchać dłużej o tym iż polityka nie ma wpływu na ceny płodów rolnych i tak począwszy od tego żebyście sobie przypomnieli kto najbardziej głosował dwoma rękoma przeciw ubojowi rytualnemu(pis)  i gdyby nie fakt ze w tamtym czasie rządziła partia która nie była dobra ale jako jedyna  opowiedziała się chociaż trochę  za i gdyby nie fakt iż orzekał poprzedni nie prawicowy jeszcze podporządkowany partii Pi.., to by było g... a nie ubój rytualny a ta cała nagonka naszego kochanego państwa na Żydów i na Izrael  myślicie ze kto zapłacił  za te wszystkie kwiatki za przez ostatnie cztery lata kto wspomniał o rolniku w TVP w sejmie wszyscy po kolei  dostają po d*pie bo przecież zachód jest be wschód to już w ogóle... kraje które mogłyby być  potencjalnymi odbiorcami naszych płodów są złe natomiast Węgry Ukraina no i USA które licząc na nasze załamanie tylko czekają żeby nas wydymać do zera i tak teraz zdejmijmy sobie tą otoczkę 500+ to co poza zajeb... inflacją podatkiem w paliwie z zeszłego roku którego mieliśmy niby nie odczuć co po nich zostało poza biedą którą pewnie nie tylko ja odczuwam mając na stanie 100 sztuk opasów i bredząc w gnoju za który też muszę zapłacić  bo nawet on przy tej cenie nie zostaje...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Rolnik7343 napisał:

A dzwoniłeś? Tam najmniejsze 2300 plus vat, 8msc. Też o nich myślałem,ale prócz paszportów nie ma żadnego potwierdzenia tego 100% angus. Bo tak to niezłe na mamki by były. Ale jeśli to krzyżówki to lepiej odpuścić

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
8 godzin temu, kjak napisał:

Witam od dłuższego czasu przeglądam to forum ale nie dodawałem postów aczkolwiek moja czara goryczy się dzisiaj przelała i nie chce mi się słuchać dłużej o tym iż polityka nie ma wpływu na ceny płodów rolnych i tak począwszy od tego żebyście sobie przypomnieli kto najbardziej głosował dwoma rękoma przeciw ubojowi rytualnemu(pis)  i gdyby nie fakt ze w tamtym czasie rządziła partia która nie była dobra ale jako jedyna  opowiedziała się chociaż trochę  za i gdyby nie fakt iż orzekał poprzedni nie prawicowy jeszcze podporządkowany partii Pi.., to by było g... a nie ubój rytualny a ta cała nagonka naszego kochanego państwa na Żydów i na Izrael  myślicie ze kto zapłacił  za te wszystkie kwiatki za przez ostatnie cztery lata kto wspomniał o rolniku w TVP w sejmie wszyscy po kolei  dostają po d*pie bo przecież zachód jest be wschód to już w ogóle... kraje które mogłyby być  potencjalnymi odbiorcami naszych płodów są złe natomiast Węgry Ukraina no i USA które licząc na nasze załamanie tylko czekają żeby nas wydymać do zera i tak teraz zdejmijmy sobie tą otoczkę 500+ to co poza zajeb... inflacją podatkiem w paliwie z zeszłego roku którego mieliśmy niby nie odczuć co po nich zostało poza biedą którą pewnie nie tylko ja odczuwam mając na stanie 100 sztuk opasów i bredząc w gnoju za który też muszę zapłacić  bo nawet on przy tej cenie nie zostaje...

z faktami sie nie dyskusuje tylko zapytam , czy rząd jaki by nie był sam bez UE moze cokolwiek zrobić ,na tyle aby ustabilizować ceny ? rynek wołowiny jest oparty o eksport , jak nie znajdziemy odbiorcy to tak jest , sporo brała turcja duży kraj , a sytuacja tam cieżka spadek PKB  . nawet teraz kiebaba z wołowiny nie moge zjesc bo najebali w to mieso  chemi  . izrael to mały kraj ale brał najlepsze mieso i płacił chyba nie zle , na dłuzszą mete chiny ,ale i oni nie są smakoszami wołowiny a swiń . 

• Like 2
Opublikowano

Cena do d*py i w łódzkim brak chętnych na byki 😏 nawet handlarze już nie chcą . dopóki nie spadnie pogłowie albo znajdzie konkretny rynek zbytu to czarno widać hodowle

Opublikowano

bekba napisał: Kołodziejczak to karierowicz, przecież chwilę temu nikt w ogóle o nim nie słyszał a teraz nagle gwiazda. Ktoś go forsuje bo chce mieć swoją świnie przy korycie ale on i tak nie ma szans no chyba, że rolnicy faktycznie sa debilami i na niego zagłosuja. Nie koniecznie popieram działalność tego pana, ale czy Ty go znasz, że go tu wyzywasz od karierowiczów? Każdy kiedyś z czymś zaczyna. Nieliczni rodzą się politykami. Przy okazji prośba o nie obrażanie rolników, którzy może i pójdą za postulatami tego pana.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v