Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

 

i jeszcze najlepsze że nic im nie pasuje ;) a to za gruby, a to za chudy, a to za mało kości, a to za dużo kości
kiedyś ktoś tu napisał że handlarz nie kupił od niego bydła bo stwierdził że ma zboczone byki.... no k**wa to jest handlarz ? mógł każdego byka z osobna spytać o orientacje ...

a duże uczciwe firmy biorą wszystko i zawsze zapłacą

To jak wygląda kooperacja z osi? Jak wybicia klasy i kasa? 

Ostatnio miałem pana co kazał mi z krowy odjąć 8 procent i dopiero wybicie liczyć. Z biznesu nici 🤣 

 

Opublikowano
1 godzinę temu, damian007 napisał:

To jak wygląda kooperacja z osi? Jak wybicia klasy i kasa? 

Ostatnio miałem pana co kazał mi z krowy odjąć 8 procent i dopiero wybicie liczyć. Z biznesu nici 🤣 

 

A co nie Wiedziałeś że tak się robi?

To z tu była o to wojna wnet ma siekiery🤣

Opublikowano

A jakie wybicia potem wychodzą))))))) HF na 60% ))))))) jak można zaszpanować sąsiadowi))))) a jaka cena na kg żywej wychodzi))))))))  normalnie aż spodnie z tyłka z wrażenia jadą, hehehe

Opublikowano

Jaja sobie robisz? Krowa zwazona na aucie w momencie załadunku, z ubojni waga tuszy i obliczylem sobie wybicie 52%. Gdybym miał od wagi na aucie odjąć 8% to co? Krowa z wybiciem prawie 60%? Chyba że każdy rolnik wężem krowę „tankuje„ przed sprzedażą żeby była cięższa.

Opublikowano

Co z tego ze wybicie bedzie 60% jak oddajesz na wbc to placone za mieso  czy odejmiesz sobie skitke czy nie jedej uj wychodzi kasowo za byka.... No chyba ze komus sie bardziej podoba 7.40 netto za kg niz po faktycznym przeliczeniu 6.70. Kasa jest za miecho na haku. U mnie pojechaly hfy w pazdzierniku i niektore byly renifery fest i z 15 szt srednia byla 52% na wbc bez odejmowania skitki itp i wazone w domu a i tak w uj wyszedlem lepiej jak kazdy placil za żywą i wszystkie poszly w O klasie. 

Teraz mam miesne jalowki Lm An i hfxbb i jestem ciekaw w jakiej klasie sie moze takie cos wybic.

Opublikowano

Dokładnie. Ja mam zawsze wagę tuszy na fakturze a wybicie licze sam. Skoro na żywo mam potracane tyle samo co taki co napycha krowę przed sprzedażą to taki handel mam gdzieś.

Opublikowano

no pewnie ze robie sobie jaja hehehe, pisze po prostu jak handlarzyki kiwaja rolnika  jak mu na fakturze odliczą 8% skity to zaś kosmos wychodzi po przeliczeniu na zywą.

Są dwie metody liczenia wybicia WBC 

prawidłowa  tak jak piszecie

handlarza 8% skity i dopiero liczenie))))  

Opublikowano

Haha, moje obliczenia sa podobne, jak na moim zakladzie bedzie 12zl a u nich 13 to wezme pod uwage dopiero cos tam oddac.

Wybicia tragedia.

Byki gubia po 80-100kg zywej wagi i dopiero potem % wybicia sie W MIARE zgadza.

O utylizacje bardzo latwo.

Kierowcy czekajacy z wyciagnieta reka za krzywe rogi.

Opublikowano
5 minut temu, Kentar napisał:

Haha, moje obliczenia sa podobne, jak na moim zakladzie bedzie 12zl a u nich 13 to wezme pod uwage dopiero cos tam oddac.

Wybicia tragedia.

Byki gubia po 80-100kg zywej wagi i dopiero potem % wybicia sie W MIARE zgadza.

O utylizacje bardzo latwo.

Kierowcy czekajacy z wyciagnieta reka za krzywe rogi.

Sama prawda o tym zakładzie:) Jeszcze jak zapraszaja na ubój wiadomo że nie wejdziesz bo powiedzą że mają awarie i bedziesz czekac aż Ci sie znudzi:) A ubój i tak idzie bo naprawde żadnej awarii nie ma... 

Opublikowano

Pytanie do fachowców czy ogon należy do półtuszy bo kiedyś miałem taką gadkę że Pniewy wycinają a Biernanki podobno nie. Yoda byłeś to powiedz mi jak tam jest bo ja nie zwróciłem uwagi?

Opublikowano
2 godziny temu, ab23 napisał:

Pytanie do fachowców czy ogon należy do półtuszy bo kiedyś miałem taką gadkę że Pniewy wycinają a Biernanki podobno nie. Yoda byłeś to powiedz mi jak tam jest bo ja nie zwróciłem uwagi?

Nie jestem fachowcem,ale ogon należy do cwierctuszy tylnej i nie powinien byc odcinany.A jak jest w rzeczywistości?Sam chyba odpowiedziałeś. ..

  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Mikruss napisał:

Co z tego ze wybicie bedzie 60% jak oddajesz na wbc to placone za mieso  czy odejmiesz sobie skitke czy nie jedej uj wychodzi kasowo za byka.... No chyba ze komus sie bardziej podoba 7.40 netto za kg niz po faktycznym przeliczeniu 6.70. Kasa jest za miecho na haku. U mnie pojechaly hfy w pazdzierniku i niektore byly renifery fest i z 15 szt srednia byla 52% na wbc bez odejmowania skitki itp i wazone w domu a i tak w uj wyszedlem lepiej jak kazdy placil za żywą i wszystkie poszly w O klasie. 

Teraz mam miesne jalowki Lm An i hfxbb i jestem ciekaw w jakiej klasie sie moze takie cos wybic.

Ode mnie w Październiku też pojechały hfy też typowe renifery wszystkie wybiły się w  O klasie na wbc, wybicie średnie od wagi żywej jaką miały na rzeźni wyszło mi 47% a względem wagi mojej jaką miały przy załadunku wyszło 45%, straciłem jakieś 40gr względem propozycji za żywą wagę

  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, daanny napisał:

Ode mnie w Październiku też pojechały hfy też typowe renifery wszystkie wybiły się w  O klasie na wbc, wybicie średnie od wagi żywej jaką miały na rzeźni wyszło mi 47% a względem wagi mojej jaką miały przy załadunku wyszło 45%, straciłem jakieś 40gr względem propozycji za żywą wagę

dany czy napewno straciłeś????? handlarz opierdzielił by cię 8 % na skicie na dzisiejsze ceny jakies 50 gr na kg by wyszło

Opublikowano
5 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Sama prawda o tym zakładzie:) Jeszcze jak zapraszaja na ubój wiadomo że nie wejdziesz bo powiedzą że mają awarie i bedziesz czekac aż Ci sie znudzi:) A ubój i tak idzie bo naprawde żadnej awarii nie ma... 

Nawet jakbys poszedl na uboj to co to da? Ich waga do tusz, tez moze byc ustawiona. Jak zakwestionujesz klase to Ci powiedza, ze nie masz uprawnien do wystawienia klasyfikacji a od biedy jak sie wk***ia to zaproponuja zebys zabieral mieso i za uboj i transport dorzucil po 600 do sztuki. :) Gora 400-500 sztuk aby im sprzedalem ale wiecej tego bledu raczej nie zrobie.

Opublikowano
3 godziny temu, daanny napisał:

Ode mnie w Październiku też pojechały hfy też typowe renifery wszystkie wybiły się w  O klasie na wbc, wybicie średnie od wagi żywej jaką miały na rzeźni wyszło mi 47% a względem wagi mojej jaką miały przy załadunku wyszło 45%, straciłem jakieś 40gr względem propozycji za żywą wagę

A podziel się wiedzą gdzie tak dobrze bydlaki się biją 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048



    • Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v