Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bekba napisał:

13 minut temu, bobienko napisał:

Dużo osób z forum ma podpisane umowy z gwarantowaną ceną minimalną.nikt się z nich nie wypowie ile ma za byka a ile za jałówkę gwarantowane, k**wa jak i kowiarzy zaczyna się robić

A co jest u krowiarzy? Sokołów kontaktował po 12.8 czy po 12.6 jak cena była 13.3 za o klasę. 

sokolow juz od 2 lat nie ma ceny gwarantowanej, przedstawiciel mówił że za bardzo przejechali się na trzodzie to z bydła też zrezygnowali

Opublikowano
5 godzin temu, nexeqadore napisał:

Wala z nazwiska tylko znam A dodam że towar tylko sprzedają na kraj

Jacek Walo, to on jeszcze funkcjonuje? Z 10 lat już nie kupuje u nas w okolicy, a był dobrym i rzetelnym kupcem. Z żoną przyjeżdżał

Opublikowano
juzek89 napisał:

5 godzin temu, nexeqadore napisał:

Wala z nazwiska tylko znam A dodam że towar tylko sprzedają na kraj

Jacek Walo, to on jeszcze funkcjonuje? Z 10 lat już nie kupuje u nas w okolicy, a był dobrym i rzetelnym kupcem. Z żoną przyjeżdżał

Nadal kupuje i nic się nie zmieniło dobry i rzetelny kupiec

Opublikowano
3 godziny temu, juzek89 napisał:

Właśnie o niej i dalej funkcjonują

Opublikowano

Zgłaszał ktoś do UOKiK możliwość wystąpienia zmowy cenowej ubojni? 

Opublikowano

Od tego sa zbadaja sprawe a jak z cenami na swiecie tez tak poleciały czy tylko u nas? Miałem ograniczyc krowy mleczne a nawet zredukowac stado bo nogi w dupe właza ale patrze ze trzeba doic :/

Opublikowano (edytowane)

Jałówka drobnej budowy sprzedana za 6,1+VAT .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Od:

Ja (michal41414@wp.pl)

Do:

sygnalista sygnalista@uokik.gov.pl

Temat:

Cena wołowiny

Witam.

Proszę o zwrócenie uwagi na sytuację rynku bydła rzeżnego. Obecne ceny proponowane przez ubojnie nie pokrywają kosztów produkcji. Cena aktualnie proponowana przez zakłady mięsne oscyluje na poziomie według rozliczeń WBC za podstawową klasę O wynosi 10,80 za kilogram, względem początku roku była to cena 13,20 za kilogram tej samej klasy a więc jest to różnica prawie 2,5 zł!!!. Na jednej sztuce bydła przy wydajności średniej około 400 kg mięsa z każdej sztuki są ogromne straty. Według mojej wiedzy zaciągniętej w internecie i wśród osób zajmujących się hodowlą ceny wołowiny na świecie owszem spadły około 3 do 4 % ale nie tak rażąco jak w Polsce. Proszę o zbadanie tej sprawy i sprawdzenie czy nie ma żadnej zmowy cenowej wśród ubojni, po jakiej cenie one zbywają swoje produkty, czy ich zarobki też spadły o tyle co nam. Dla potwierdzenia rozliczenia z ubojni z początku roku i z tego miesiąca.

Z góry dziękuję w imieniu wszystkim producentów wołowiny.

• Like 6
  • Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano

Pojechała tylko krowa 728kg brutto po 5.5 brutto, ale była mega ulana. Jałówki +/- 650kg wzwyż ładne 6.7 brutto max, zostały bo młode. Byki mieszańce 750kg wzwyż 6zl brutto też zostały 20msc więc nie ma spiny. Ale jest źle, gadaliśmy ponad 2 godziny. Zawsze wakacje do żniw był dołek, ale teraz jest przegięcie, a jeszcze jak nam taniego mięska dowalą... Po 6zl to nawet gnój nie zostanie przy cenie zboża z mijającego sezonu...  

Opublikowano

Dawno tu nie zaglądałem ale słyszałem, że bydło mocno w dół. Ceny 6 zł albo 5,5 zł to trzeba liczyć, że minimum 500 zł ktoś dołoży do tego byka. Na szczęście zlikwidowałem bydło w październiku 2018 jak cena jeszcze była 7,5-8 zł gdzie i z tego dużo nie zostawało. Najpierw świnie potem bydło rzeźne tylko czekać jak wezmą się za mleko i będzie po Polskim rolnictwie. Taki kraj. 

Opublikowano
9 minut temu, ubogiwladek napisał:

No 5 gr w dół od lipca :d nie bedzie z czego dokladac do byków:d

Śmiej się,  żebyś się nie zdziwił jak coś wymyślą i na mleko za chwilę

Opublikowano
12 minut temu, ubogiwladek napisał:

No 5 gr w dół od lipca :d nie bedzie z czego dokladac do byków:d

Władek w lipcu 5 groszy w sierpniu 5 groszy, we wrzesniu.........

I w grudniu władek stanie się ubogi))))

p.s świnie też podobno 30 groszy w dół. Tak wiec jest coraz lepiej w rolnictwie

Opublikowano

A ja chciałem dzis sprzedac jednego pierdolca hf-a , ale jak ciezarowka podjechała to szału dostał , oczy czerwone sie zrobiły i ch*ja wyszedł z obory, rury powyginał , deski połamał i został, pewno na ciemną strone mocy przeszedł 

Ale juz kupiłem mu głupiego jasia i wypierdole tego skurwato*a z obory 😁

• Like 1
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v