Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

Opublikowano

na świniach, drobiu jest dużo szybsza rotacja, obrót gotówki jak trafisz na dołek to za jakiś czas możesz trafić na górkę i odbić sobie stratę, z bydłem jest ten problem że łazisz koło dziada 2 lata i trafisz na taką dekoniunkturę jak obecnie i się okazuje że przez dwa lata byłeś parobkiem i nie zarobiłeś nic.

• Like 1
Opublikowano

To ja tydzień temu  do wielu się nie dodzwonilem 

1 godzinę temu, Berthold napisał:

Dzisiaj obdzwoniłem tak dla orjentacji około 20 ubojni, z "ceny rolnicze" szkoda gadać... Reklamują się że skup na żywą... Pan informuje że tylko Wbc. Tam gdzie była gotówka lub przedpłata pozostał " szybki przelew" skitka 7, 8 % terminy, zapisy koleiki a jak się nie podoba to wypad. Szkoda gadać... 

• Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, thefarmer napisał:

na świniach, drobiu jest dużo szybsza rotacja, obrót gotówki jak trafisz na dołek to za jakiś czas możesz trafić na górkę i odbić sobie stratę, z bydłem jest ten problem że łazisz koło dziada 2 lata i trafisz na taką dekoniunkturę jak obecnie i się okazuje że przez dwa lata byłeś parobkiem i nie zarobiłeś nic.

dokładnie,ale na drob tez kiedyś zrobi się krach bo za dużo ludzi w to idzie

Opublikowano

dino sa brata tego co ma ubojnie. 

Btw mieszkam niedaleko jednego i drugiego i tych dino w kolo jest jak nasr..ne i w mojej wiosne niespelna 1 tys mieszk. tez niby chce postawic a obok maly sklepik i lewiatan....

Opublikowano
23 godziny temu, lukaszwlkp napisał:

Przez 1,5 miesiąca chyba nic nie ruszy. Obym się mylił. Też mam 9 i w lipcu będą kończyć 24 i zastanawiam się czy nie wypchnąć jako młode. Pasza jest ale straszna susza i jeszcze nie wiadomo co będzie z kukurydzy. Zawsze by się coś zaoszczędziło

Po nazwie użytkownika domyślam się że z wielkopolski jesteś. słyszałem że za Gnieznem od Bydgoszczy jadąc jest susza burak nie przykrywa ziemi kukurydza do kolan u mnie jeszcze nie jest źle kukurydza ma ponad 1,5m  buraki u sąsiada na 4b ładne braków nie ma. ale już zapasy wody na piachu się skończyły kuku zwinięta. co do byków dziś miał antocel przyjechać i nie dotarł. 

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie kuku w najlepszych miejscach metr. Opadów nie widać. Kukurydza pozwijana od kilku dni, całe pole. Jęczmień skoszony, będę sial kukurydze jakby miało się trochę zmienić w pogodzie

Opublikowano

z tech nowej odchowalni bietnackiego mam jalowki od miesiaca. Nawet ladne przynajmniej nie taka zbieranina jak poprzedni wsad co wet mial co robic. Na razie maja 4500 cielakow hehe a gdzies jeszcze kupil budynki i trzyma do duzej wagi

Opublikowano

Ja nie hoduje byków tylko sprzedaje cielaki i teraz poszedł 2 tyg po 12 zł 660 wyszło po dobrej krowie i byku ale nie był duży :)  A u nas w okolicy HF po 6.2 zł i mieszaniec angus/hf po 7.3 to was dymają na tych cenach.

Opublikowano
4 godziny temu, kali2107 napisał:

rzetelne info że w kuj pom markety dino rosną w oczach i nawet po 2 w małych miastach gdzie jest biedronka. tak mi się nasunęło bo kiedyś tu czytałem że to Biernackiego. co do tematu to zgłosiłem do odbioru 11 szt mieszańców. czekam na propozycje ceny od ubojni.

Gdzie zgłosiłes? Na cenyrolnicze? Kiedyś zgłaszałem i zero odzewu. 

Opublikowano
3 minuty temu, -Sebastian- napisał:

Ja nie hoduje byków tylko sprzedaje cielaki i teraz poszedł 2 tyg po 12 zł 660 wyszło po dobrej krowie i byku ale nie był duży :)  A u nas w okolicy HF po 6.2 zł i mieszaniec angus/hf po 7.3 to was dymają na tych cenach.

U was to znaczy gdzie

Opublikowano

Gadalem ze znajomym co wozi bydlo i ma byc jeszcze gorzej. Bydla jest mnóstwo. Ludzie przetrzymuja bydlaki od tej afery z krowami liczac ze cena podskoczy a to powoduje jeszcze wieksze spadki. Zamiast sztuk 22- 24 miechy woza prawie 30. A zbyt za granice oplakany. Biora o polowe mniej. 

8 godzin temu, slawekz1975 napisał:

dzis znajomy był po cielaki w lokalnej firmie jaloweczki mm miesieczne 1150zł kolejka rolników paru pusto odjechalo 

I dobrze. Pochowaja 2 lata i wezma z 2.5tys

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v