Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Partyzant85 napisał:

Ile sztuk około odstawiłeś przez te 10 lat ?

Miło mi że próbowałeś mnie zacytować ale to komentarz kolegi Mickas - a, pomimo omylki informuje że nie  zamierzam się tobie spowiadac, ale od początku mojej przygody z bydłem wyhodowalem i sprzedałem ich już setki, nadmieniam że popieram przywołany powyżej komentarz, prawdą jest jednak fakt że był jeden poważny spadek w czasach zakazu uboju rytualnego kilka lat temu

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A sorki @Berthold. Oczywiście że pytanie do @mickas092 tylko że jakoś na szybko z twojego postu zacytowałem zamiast od niego.

A spowiedz to u plebana  - ja koloratki nie noszę :D

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano
Rolnik7343 napisał:

Tylko w świniach są częste wąchania ;) dziś może być 3zl a za 2tygodnie 6zl za kilo a przy bydlę nie zapowiada się na razie na polepszenie, ale tak czy tak będzie się trzymać ... Bo pieniądze z mleka idą na "codzienne" wydatki a z opasów na jakieś inwestycje

czyli ojciec placi rachunki kupuje środki do produkcji a ty tylko inwestycje? wiele razy pisales ze krowy cie nie obchodzą

Opublikowano

a co ja inwestuje jak i za mleko i za opasy kasa idzie do niego na konto ? z mleka kasa idzie na opłaty typu prąd, woda, zakup paliwa, środki do codziennego życia a z opasów idzie na zakup maszyn i kredyty

Opublikowano

Tu to wielu pokazuje cuda wianki a rodzice dbają o rachunki i żywienie a młody ma zabawki żeby tego czasem nie rzucił...branża ciężka i często trzeba zaciskać pasa. Najlepiej dzieci wrzucają wysiłek rodziny w postaci nowych nabytków na youtubie...

• Like 1
Opublikowano

mów za siebie ;) przez wiele lat obrabiało sie 50ha 80tką i 60tką i nie narzekałem bo wiedziałem że na wygodę trzeba sobie zapracować ... jedynie ciągle narzekałem na kostkę dla tego teraz już wszystko co ja używam idzie w zwijki

• Sad 1
Opublikowano

w 2013 w lipcu hf sprzedawałem po 5.8...  ogólnie to od połowy 2013 i 2014 rok ceny były marne ale lepsze jak teraz.

zeby nie te zobowiazania z agencja to chyba opierdolił bym dzisiaj mniejsze byki innym desperatą ( takim jak ja na dzien dzisiejszy) reszte bym upasł i sprzedał za grosze a sianokiszonki kiszonki i zboże słome sprzedał krowiarzom. W dupe z taka robotą zadnej stabilizacji w tym kraju

• Like 1
Opublikowano

Teraz mam jednego HF na stanie  - żeby nie kupno w pakiecie z simentalem to w życiu bym tego nie kupił. Wysoki i chudy a żre za dwóch. Wcale się nie dziwię że handlarze nie chcą za to dać więcej jak 6 pln. 
A w temacie o cenach cieląt to 90% wyśmiewa tych co kupują 100kg sima po 1900 i więcej. Tylko tacy w większości taki towar później sprzedadzą po 8. 

Opublikowano
2 godziny temu, KarolGo napisał:

Skiba dziś byk O klasa 10,90zl,  na żywą HF 5,2 - 5,7 ale to już ładny musi być. no a w mediach ani słowa o tak niskich cenach. nic cisza. rozmawiałem z jednym handlarzem to wg niego zagrywka celowa żeby wytrzaskać produkcje byka tak jak było ze świnką ponad rok niskie ceny i udało się a z bydłem ma być podobnie. sam mam 11 byków i nie wiem co z fantem robić pchać za 6zł dwie sztuki limuzyna i 9 dużych hf czy kuwa czekać na zbawienie. do 30 miechów jeszcze 1,5miesiąca 

Przez 1,5 miesiąca chyba nic nie ruszy. Obym się mylił. Też mam 9 i w lipcu będą kończyć 24 i zastanawiam się czy nie wypchnąć jako młode. Pasza jest ale straszna susza i jeszcze nie wiadomo co będzie z kukurydzy. Zawsze by się coś zaoszczędziło

Opublikowano
4 minuty temu, mickas092 napisał:

Teraz mam jednego HF na stanie  - żeby nie kupno w pakiecie z simentalem to w życiu bym tego nie kupił. Wysoki i chudy a żre za dwóch. Wcale się nie dziwię że handlarze nie chcą za to dać więcej jak 6 pln. 
A w temacie o cenach cieląt to 90% wyśmiewa tych co kupują 100kg sima po 1900 i więcej. Tylko tacy w większości taki towar później sprzedadzą po 8. 

Ameryki nie odkryłes, przez HFa to zawsze wszystko przelatuje 

Opublikowano (edytowane)

Wrócę do świń są górki i dołki i tu tak samo teraz jest dołek,ASF też ma w tym udział bo ludzie się przerzucili na bydło bo weterynaria silnie nękała a przy bydle spokój.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Wcale nie ułamek ,w mojej okolicy wszyscy bo żeby trzymać świnie trzeba robić ogrodzenia, ściana obory nie może być na granicy tylko ściana i płot w odpowiedniej odległości,W sumie to tak dokładnie nie wiem tylko z opowiadań,  Jestem z terenu ASF i nigdy nie trzymałem świń ale nacisk jest na wschodzie ze ludzie odpuścili i przenienieśli się na bydło i pewnie z tąd te ceny.

Byk może stać na łańcuchu przy ścianie, bez stanowiska tylko aby poidło było i to starcza.

Do pół roku w kojcu z poidłem.

Tylko dziwi mnie to ze cielaków od Hf było i jest tyle samo czyżby ludzie kupowali sprowadzone z zagranicy ze jest nadmiar.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ale powiem ze bynajmniej u mnie na 10szt cielaka rodzi się 7,8 byczków i co 3,4 poród to bliźniaki i u inny może podobnie i z tond ta cena a jałówek brak.

Opublikowano
9 minut temu, Wiesi0 napisał:

Ale powiem ze bynajmniej u mnie na 10szt cielaka rodzi się 7,8 byczków i co 3,4 poród to bliźniaki i u inny może podobnie i z tond ta cena a jałówek brak.

U mnie w tym roku wysyp mięsnych jałówek. 

Opublikowano

jałowek brak bo sporo idzie na odmłodzenie stad przy brakowaniu na poziomie 25 % w niektórych oborach wszystkie jałoszki muszą zostać odchowane by zastąpić krowy , z 5% idzie na ubój , 

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

jałowek brak bo sporo idzie na odmłodzenie stad przy brakowaniu na poziomie 25 % w niektórych oborach wszystkie jałoszki muszą zostać odchowane by zastąpić krowy , z 5% idzie na ubój , 

Tak było od zawsze, i jakoś nie przeszkadzało to ubojniom skupowac jałówki za grosze... Zresztą jalowka teraz ostro spadła nawet pięćdziesiąt groszy na żywa niech ich Ch.j...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v