Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Akurat ojciec ma w kwestii sprzedaży najmniej do powiedzenia, gospodarstwo prowadzę sam i sam decyduję o sprzedaży

1 minutę temu, ab23 napisał:

haha wiedziałem że cię wkręce :D

Poczekamy i sie odgryziemy;)

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, zkordalski napisał:

Ja  już dostawiam na Cielaki dwa kolejce luzem w sumie dojdzie mi z 15 sztuk da mi to wydłużenie okrese na manewrację cenowe do 2 mc :D  a to już bardzo dużo  nie jak teraz że się coś ocieli i trzeba sprzedać byka bo nie ma miejsca . Siara jest bardzo ważna ale nie wyobrażam sobie sondować cielę posiadam i z drwa razy to robiłem i nigdy wiecej wystarczy podać magnez i żelazo a odruch ssania sam jest od bardzo dawana nie nie mam z tym problemu cielaki praktycznie po 15 minutach są gotowe wychlać z 2-3 litry siary na raz  chyba że ktoś stosuje metodę SANO siary na raz nawet od 4już do 5 litró podają a wtedy faktycznie trzeba na chama lać 

Ja też nigdy sondy nie robiłem i nigdy nie było problemu z odruchem ssania, a zawsze te max pół godziny po urodzeniu zdajam do wiaderka i pije. Ostatnio byczek 55kg wychlał 5litrow,  ogólnie to staram się nie przeginać i 3 litry max, ale temu nic nie było to będę próbował dawać jak najwięcej. Kolega kupił sondę bo miał straszne problemy i nie próbuje nawet smoka, każdemu po kolei po urodzeniu pcha... 

Opublikowano (edytowane)

Aja szczepię krowy od biegunki i cielaki nie mają biegunki takiej żeby jej nie przeżyli, i je prawie wszystkie sprzedaje a ogólnie twierdze nie przekarmiać "CIELAK GŁODNY,CIELAK ŻYWY A NIE NAJEDZONY I TRUP" Zawsze lepiej dać mniej niż za dużo.

Najpierw cielak musi wstać i odpocząć po porodzie w zależności jaki był poród ,i wielkości cielak i wtedy poje ale nie dużo bo jak dasz za dużo siary to cielak 2 dni będzie najedzony ale w sumie nie zaszkodzi.

Tylko i wyłącznie smoczek taki bezbarwny do wiaderka i sanie a nie wiaderko i picie, to nie naturalne i cielak się zalewa i zdycha.

Cielak będzie żył jak przeżyje 2 tyg od urodzenia bo do tego czasu mogą go zabić wirusy jak od handlarzy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
11 godzin temu, Moraw napisał:

Witam, czy może ktoś wypowiedzieć się na temat firmy Tadex z Turzyna. W tej chwili 'oferuja' 6zł jałówki, 7zł byki ceny z VAT. 

to super cena a może z DURZYNA

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, soltys48 napisał:

Która część wpz jesteś?

pogranicze wpz i wos

6 godzin temu, ab23 napisał:

już sprzedane                                              

zgadza się, ogłoszenie dwie godziny wisiało :D to nie wiem jak z tym wkręceniem sołtysa :D haha

Edytowane przez gregor1284
zmieniłem nastawienie do świata i ludzi :D
Opublikowano
Dnia 13.03.2019 o 18:22, michalcium napisał:

Dziś na podsumowaniu roku z pfhbipm w powiecie byłem to był prezes spółki agraimpex spółka matka ecobeef powiedział rolnikom że ubija w węgrzynowie 6 tys szt nie określił w jakim okresie Ale stwierdził że ma marzenie ubijać 12 tys i żeby mleczarze zacielali mięsnymi swoje krowy 😀

Był przedwczoraj znajomy co czasem podsyłał im klientów, ale naganiaczem nie był i nie jest. Coś kręci prezes. Kiedyś bili codziennie bydło a teraz w wyznaczone dni. Mocno im skup zmalał. 

Dnia 13.03.2019 o 22:26, huliszek1990 napisał:

Wlasnie eco beef płaci za u 14,30 r+ 13,80 r 12,80 oddawał ktoś ? 

Oddawałem pierwszy raz krowy i dobrze zapłacili. Drugi raz miałem takie nieciekawe krowy, gorsze trochę to P klasę dostały a mówili, że do kotła by się nadawały. To był ostatni raz kiedy im oddałem. Znajomy mówił, że kolega im byki sprzedał to dobrze mu zapłacili, potem sprzedał drugi raz i już go wydymali. To spory dostawca, zaczęli go przepraszać, mówić żeby znów zaczął oddawać to dostanie lepszą cenę, ale ma ich w d..e. Co do podmiany kolczyków to reż krąży taka historia, że jak jakiś znajomy szefa odaje bydło i ma gorsze od kogoś w skupie to potrafią podmienić, żeby mu lepiej wyszło. 

Opublikowano

Mam pytanie trochę z innej beczki.Kolega chce pożyczyć byka na parę miesięcy żeby jałówki z nim pokryć i nie wiem ile go za to skasować.Byk przeznaczony na ubój a nie na rozród to pewnie jak będzie widział panienki przestanie rzreć więcej będzie skakał i pewnie zlichnie.No i gdy wróci będzie musiał iść na łańcuch bo kolodzy z boksu mogą go już nie przyjąć.To ile myślisie wziąść za rekompensate?

Opublikowano

Sprzedane we wtorek 16 sztuk z luzu. Sztuki dość słabe, nie mogły nabrać miesa w większości. Średnia waga 741 brutto, średnia waga wbc 397kg. Odbiorca Waleński. Cena za O klase 13zl i za R 13,4 netto. 

Opublikowano
55 minut temu, zecik3011 napisał:

Mam pytanie trochę z innej beczki.Kolega chce pożyczyć byka na parę miesięcy żeby jałówki z nim pokryć i nie wiem ile go za to skasować.Byk przeznaczony na ubój a nie na rozród to pewnie jak będzie widział panienki przestanie rzreć więcej będzie skakał i pewnie zlichnie.No i gdy wróci będzie musiał iść na łańcuch bo kolodzy z boksu mogą go już nie przyjąć.To ile myślisie wziąść za rekompensate?

Poprostu sprzedaj mu tego byka w dobrej cenie, bo na takiej przysludze to marnie wyjdziesz.

Opublikowano
1 godzinę temu, zecik3011 napisał:

1000 za miesiąc 

Opublikowano
9 godzin temu, dan89 napisał:

Skąd ten Podyma? 

Zapytaj @Bartek933 co to za element

1 godzinę temu, zecik3011 napisał:

Daj sobie spokój byk po powrocie z dymania minimum 2-3miesiace zanim dojdzie do siebie mało tego na 100%poziom agresji wzrośnie co przy tym jak będzie na łańcuchu może się źle skończyć-wiem bo przerabiałem to nie raz że swoimi bykami 

@bobienko wagi szybko nie poznamy bo planuje je puścić w dużej partii ok czerwca. Są to pierwsze byki w gospodarstwie które nigdy w swoim życiu nie czuły nic na szyi. Dodam tylko że 2 lata kończy końcem kwietnia i paszport nie oszukany 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, zecik3011 napisał:

Sprzedaj za odpowiednie pieniądze najlepsze rozwiązanie i weź z 2tyś więcej niż na ubój a jakby złamał nogę,różne rzeczy mogą się stać bo przez takie wypożyczenie nawet za kasę lub na dzień za darmo, tylko pokłócisz się z kolegą.

Nie raz na początku kupowałem krowy mleczne i są takie ludzie ze chcą kasę najpierw zanim spuścisz z łańcucha bo w czasie wprowadzania na lawetę mogło by się coś stać.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Zapytaj @Bartek933 co to za element

Daj sobie spokój byk po powrocie z dymania minimum 2-3miesiace zanim dojdzie do siebie mało tego na 100%poziom agresji wzrośnie co przy tym jak będzie na łańcuchu może się źle skończyć-wiem bo przerabiałem to nie raz że swoimi bykami 

@bobienko wagi szybko nie poznamy bo planuje je puścić w dużej partii ok czerwca. Są to pierwsze byki w gospodarstwie które nigdy w swoim życiu nie czuły nic na szyi. Dodam tylko że 2 lata kończy końcem kwietnia i paszport nie oszukany 

eeee tam braweranu sie nieźre i bedzie cacy :P

Opublikowano
3 godziny temu, zecik3011 napisał:

Mam pytanie trochę z innej beczki.Kolega chce pożyczyć byka na parę miesięcy żeby jałówki z nim pokryć i nie wiem ile go za to skasować.By.

Jeśli wiesz ile tych jałówek to 50 zł od sztuki

Opublikowano
3 godziny temu, zecik3011 napisał:

Kto się mija ten nic nie ma. 

Tak jak koledzy mówią weź zważ  zwierzaka daj normalną cene i go sprzedaj koledze. Kolega jak sobie krówki pokryje za 2-3 miechy sprzeda sam i kase odzyska.

Zastanów się a co będzie jak byk u kolegi zdechnie, albo się połamie  to kogo byk będzie ???? twój czy kolegi????? kto sprzeda handlarzowi połamańca za 500 zł:D

Nie mówiąć ze byk po powrocie będzie lżejszy i bardzo agresywny, jak chcesz się męczyć to rób takie interesy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v