Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Koledzy a licie sobie jak chcecie mid7  za byka dostał 5151,,57 zł za 745 kg byka wiec wyszło 6,91 na zywą po przeliczeniu z wbc tak jest napisane na fakturze   wiec to fakt do nie podważenia.

A jak ktoś sprzedaje byki najedzone to cene od handlarza liczy inaczej. 1 % skity to 1 % mniej od proponowanej ceny. Jężeli handlarz proponuje 7 zł za kg i 7 % skity to realnie zapłaci  6,51 zł za całego byka bo 49gr ukradnie jako skita.  mimo iż na fakturze pisze  7 zł

I wy zamiast te 49 gr odjąc to wy dodajecie do faktury i wychodzą wam potworki typu 8 zł..

mid7  dostał 5151,57zł za 745 kg byka  na wbc  po przeliczeniu na zywą wyszło 6,91.

gdyby sprzedał handlarzowi  dostałby 4849,95 zł za 745kg  czyli 6,41 zł .

Różnica na byku 301,62 zł na korzyść wbc  Bo handlarz przed wypisaniem faktury okradł was na tyle na skicie   .

Ja was ludzie nie rozumiem  zeby z matmy być tak tempym.

mid Ty do ceny z faktury dodajesz zysk polegający ze Cie handlarz nie okrał  301 zł na skicie. Od kiedy to  wartość ukradzionych pieniedzy dodajesz do urzędowego dokumentu.???? 

Jarek bazylo kupił jakiś koreński samochód zapłacił za niego 80 tys i teraz  według twojego liczenia samochód kosztował 160 tys bo 80 tys zapłacił a ponieważ złodziej mu go nie ukradł wiec ma kolejne 80 tys.

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
24 minuty temu, tyran3 napisał:

Koledzy a licie sobie jak chcecie mid7  za byka dostał 5151,,57 zł za 745 kg byka wiec wyszło 6,91 na zywą po przeliczeniu z wbc tak jest napisane na fakturze   wiec to fakt do nie podważenia.

A jak ktoś sprzedaje byki najedzone to cene od handlarza liczy inaczej. 1 % skity to 1 % mniej od proponowanej ceny. Jężeli handlarz proponuje 7 zł za kg i 7 % skity to realnie zapłaci  6,51 zł za całego byka bo 49gr ukradnie jako skita.  mimo iż na fakturze pisze  7 zł

I wy zamiast te 49 gr odjąc to wy dodajecie do faktury i wychodzą wam potworki typu 8 zł..

mid7  dostał 5151,57zł za 745 kg byka  na wbc  po przeliczeniu na zywą wyszło 6,91.

gdyby sprzedał handlarzowi  dostałby 4849,95 zł za 745kg  czyli 6,41 zł .

Różnica na byku 301,62 zł na korzyść wbc  Bo handlarz przed wypisaniem faktury okradł was na tyle na skicie   .

Ja was ludzie nie rozumiem  zeby z matmy być tak tempym.

T

ten ekspert..skita jest niestety powszechnie obowiązująca czy tego chcesz czy nie...a Ty pieprzysz że przy Twoich wyliczeniach różnica jaka by dostał na żywo a wbc to złodziejstwo handlarza..ekspert matematyki.. 

Opublikowano

kurde ludzie  naprawde tego nie rozumiecie?

Handlarz proponuje 7 zł  i każdy 1% skity to na całym byku 7 gr w dół. czyli za 7% 49 gr.

Reasumując płaci 6,51 za całego byka ale ponieważ  zabrał skite wartą 49 gr za całego byka to na fakturze  pisze 7 zł.

Dlatego aby porównać wagę zywą z wbc trzeba najpierw od ceny jaką handlarz proponuje odjąc % skity np. 7  i wtedy macie realną cene handlarza

Realna cena handlarza 6,51 i dopiero potem porównać cene z wbc.

A wy ludzie zamiast od ceny handlarza odjąc wartośc skity to wy dodajecie skite do wbc  i piszecie pierdoły o 8 zł za hf

Opublikowano

bo nie zlikwiduje tej skity.. I żeby dostać te same pieniądze jak z wbc za takiego samego byka musi dostać ok tych 8 zł w zależności od tego ile tej skity biorą 

Opublikowano

Byk 750kg 5580zł wbc brutto

Byk 750kg -7% skitki (nie znam handlarza co nie bierze skitki,) *8zł brutto 5580zł. 

Handlarz w tym dniu za tego byka o wadze 750 kg musiałby dać 8zł brutto aby wyszło tyle co na wbc.

Prościej się nie da. 

• Like 2
Opublikowano
40 minut temu, tyran3 napisał:

kurde ludzie  naprawde tego nie rozumiecie?

Handlarz proponuje 7 zł  i każdy 1% skity to na całym byku 7 gr w dół. czyli za 7% 49 gr.

Reasumując płaci 6,51 za całego byka ale ponieważ  zabrał skite wartą 49 gr za całego byka to na fakturze  pisze 7 zł.

Dlatego aby porównać wagę zywą z wbc trzeba najpierw od ceny jaką handlarz proponuje odjąc % skity np. 7  i wtedy macie realną cene handlarza

Realna cena handlarza 6,51 i dopiero potem porównać cene z wbc.

A wy ludzie zamiast od ceny handlarza odjąc wartośc skity to wy dodajecie skite do wbc  i piszecie pierdoły o 8 zł za hf

nie wiem ile tym masz lat i czy ty czasem lekcji matematyki w szkole nie przespałeś, i czy wogóle sprzedałeś jakiegoś byka lub innego zwierzaka w swoim życiu, bo twoje wyliczenie są kompletnie nie zrozumiałe, jak sprzedawałem na żywą wagę to polegało to na tym że kupujący ważył byka np 745 kg i od tego odejmował na tzw "brud" 7%

745 kg - 7 % = 692 kg

i dalej np proponuje cenę 7,95 brutto

692 kg x 7,95 zł/kg = 5501 zł i to jest kasa jaką otrzymujemy za byka

i każdy który sprzedawał na żywą wagę to potwierdzi że tak się liczy przy żywej a nie jak ty to napisałeś czyli jakieś odejmowanie tej "skity" od ceny

Opublikowano

mid7 To dostałes za byka 5501 zł czy 5151zł  co masz na fakturze????

jak  5151 zł to dostałeś 6,91 netto  co masz na fakturze???

jak sprzedajesz na zywą masz skite a jak na wbc to skita jest już w wybojowości i niemożesz jej ponownie liczyć.

A ty mi piszesz ze otrzymałes za byka 5501 mimo ze na fakturze masz 5151zł  i tyle dostaniesz na konto Kurde pokaż mi w realu te 350 zł które niby masz doliczasz wirtualną kasę do faktury której nie masz.

Wyjasniam jak  dla dzieci ułomnych na przykładzie tucznika 100kg  ze skitą  7% po przeliczeniu z wbc 5 zł za kg

Tucznik 100 kg po 5 zł razem 500 zł- przeliczenie z wbc

tucznik 100 kg po 5 zł 7% skity    100-7 kg =93 kg do zapłaty po 5 zł = 455zł- czyli realnie dostajesz  nie 5 zł a 4,55- przeliczenie handlarza

Tak wygląda prawidłowe porownanie zywej i wbc

Liczenie mida7   100 kg tucznik po 5 zł razem 500 zł do tego jakbym sprzedał handlarzowi to by zabrał mi skite( 7 %) z 7 kg czyli 45 zł razem wiec mam 500 zł w realu plus 45 zł wirtualne które nie zabrał mi handlarz razem 545 zł  po przeliczeniu dostałem zatem 5,45  mimo ze w kieszeni jest 5 zł za kg jak pokazuje faktura i 500 zł w kieszeni.

Opublikowano
13 minut temu, tyran3 napisał:

mid7 To dostałes za byka 5501 zł czy 5151zł  co masz na fakturze????

jak  5151 zł to dostałeś 6,91 netto  co masz na fakturze???

jak sprzedajesz na zywą masz skite a jak na wbc to skita jest już w wybojowości i niemożesz jej ponownie liczyć.

A ty mi piszesz ze otrzymałes za byka 5501 mimo ze na fakturze masz 5151zł  i tyle dostaniesz na konto Kurde pokaż mi w realu te 350 zł które niby masz doliczasz wirtualną kasę do faktury której nie masz.

Wyjasniam jak  dla dzieci ułomnych na przykładzie tucznika 100kg  ze skitą  7% po przeliczeniu z wbc 5 zł za kg

Tucznik 100 kg po 5 zł razem 500 zł- przeliczenie z wbc

tucznik 100 kg po 5 zł 7% skity    100-7 kg =93 kg do zapłaty po 5 zł = 455zł- czyli realnie dostajesz  nie 5 zł a 4,55- przeliczenie handlarza

Tak wygląda prawidłowe porownanie zywej i wbc

Liczenie mida7   100 kg tucznik po 5 zł razem 500 zł do tego jakbym sprzedał handlarzowi to by zabrał mi skite( 7 %) z 7 kg czyli 45 zł razem wiec mam 500 zł w realu plus 45 zł wirtualne które nie zabrał mi handlarz razem 545 zł  po przeliczeniu dostałem zatem 5,45  mimo ze w kieszeni jest 5 zł za kg jak pokazuje faktura i 500 zł w kieszeni.

nie będę już z tobą dyskutował bo ty nic nie rozumiesz i nie zrozumiesz, sam pokazujesz że nie czytasz postów z zrozumieniem nawet z pamięcią u ciebie słabo jak się cofniesz na poprzednią stronę to zobaczysz że za byki otrzymałem 55121 zł brutto czyli za byka wychodzi 5 512 zł

Opublikowano
1 godzinę temu, johny1991 napisał:

bo nie zlikwiduje tej skity.. I żeby dostać te same pieniądze jak z wbc za takiego samego byka musi dostać ok tych 8 zł w zależności od tego ile tej skity biorą 

Kolego trzecia strona tylko cena cena cena ... 10 kościstych hfów a tyle pisania😉 

Opublikowano

No właśnie niektórzy odliczają i cieszą się ceną jak dzieci . :P

Opublikowano

ludzie naprawdę jestęscie rolnikami i cięzko co kolwiek wytłumaczyć)))))) mid ja pisze cały czas netto a ty mi mówisz o brutto skoro dostałeś 5512 brutto to dzielisz przez 745 kg to masz brutto 7,4, (6,91 netto) to gdzie te 8 zł??? no gdzie?????

Józek zrozum to ze mid wartość skity  a nie skite dolicza do ceny jaką ma na fakturze. Jak na fakturze ma 7,4, i doliczy 45 gr skity to wychodzi mu potworek matematyczny bliski 8 zł. Tyle masz ile na fakturze  a nie jakieś doliczenia i przeliczenia.

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

To już mamy trzecią afere 😉 

Przynajmniej coś się dzieje... jest wesolo:-)

2 minuty temu, tyran3 napisał:

ludzie naprawdę jestęscie rolnikami i cięzko co kolwiek wytłumaczyć)))))) mid ja pisze cały czas netto a ty mi mówisz o brutto skoro dostałeś 5512 brutto to dzielisz przez 745 kg to masz brutto 7,4, (6,91 netto) to gdzie te 8 zł??? no gdzie?????

Józek zrozum to ze mid wartość skity  a nie skite dolicza do ceny jaką ma na fakturze. Jak na fakturze ma 7,4, i doliczy 45 gr skity to wychodzi mu potworek matematyczny bliski 8 zł. Tyle masz ile na fakturze  a nie jakieś doliczenia i przeliczenia.

Cały czas chodzi o to że jedni odliczaja od 745kg 7% który każdy handlarz zabiera na skite i wychodzi 7.95, A drudzy twierdzą że nie powinni odliczać bo na żywą sprzedawajac by je bardziej opasli i im wychodzi 7.45... Tak czy inaczej nie dogadacie się więc dajcie sobie spokuj:-)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Bo na forum powinno sie wpisywać realne ceny a nie z durnych przeliczeń 

mid na fakturze za 745 kg byka dostał 6,91 netto ( 7,4 brutto ) jakby sprzedał handlarzowi to dostał by za tego samego byka 350zł mniej w przeliczeniu 6,51 zł netto  a on skite( wartość) dodał  to faktury i pisze bzdury ze dostał 7,4 netto i 8 zł brutto

ps. ale ja pisze o byku tak samo opasionym na wbc i dla handlarza

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
1 godzinę temu, juzek89 napisał:

Byk 750kg 5580zł wbc brutto

Byk 750kg -7% skitki (nie znam handlarza co nie bierze skitki,) *8zł brutto 5580zł. 

Handlarz w tym dniu za tego byka o wadze 750 kg musiałby dać 8zł brutto aby wyszło tyle co na wbc.

Prościej się nie da. 

A to jak rozumiesz po swojemu?

Opublikowano
1 minutę temu, tyran3 napisał:

Bo na forum powinno sie wpisywać realne ceny a nie z durnych przeliczeń 

mid na fakturze za 745 kg byka dostał 6,91 netto ( 7,4 brutto ) jakby sprzedał handlarzowi to dostał by za tego samego byka 350zł mniej w przeliczeniu 6,51 zł netto  a on skite( wartość) dodał  to faktury i pisze bzdury ze dostał 7,4 netto i 8 zł brutto

Wsumie to ja rozumiem mida tłumaczenie i wychodzi bardziej na jego niż na twoje ale niema sensu już tego walkowac 

Opublikowano (edytowane)

józek ale to jest cena jaką handlarz musiałby dać  to porównanie a mid doliczył wartośc skity.

Elvis zrozum ze jezeli byki sa tak samo opasione to przy cenie u handlarza 7 zł i skicie 7%( 49gr) i po przeliczeniu z wbc 6,5 to ta sama wartość Tyle samo za byka sie dostanie to czysta matematyka

Dlatego ci co nie mogą napaść byków powinni sprzedawać na wbc bo przy cenie 7 zł od handlarza i jego skicie i 7 zł wbc ( po przeliczeniu) będą 50 gr do przodu.

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
5 minut temu, tyran3 napisał:

józek ale to jest cena jaką handlarz musiałby dać  to porównanie a mid doliczył wartośc skity.

Elvis zrozum ze jezeli byki sa tak samo opasione to przy cenie u handlarza 7 zł i po przeliczeniu z wbc 6,5 to ta sama wartość Tyle samo za byka sie dostanie to czysta matematyka

Myśl co chcesz i daj sobie spokuj 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v