Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, Zdzinio napisał:

Nie gadaj że 1.09 w Łowiczu to co Ty  wodę oddajesz?

nie jestem już członkiem i dlatego taka cena,udziałów też nie pobierają,ogólnie wszedł taki przepis że jak odchodzisz te przez ostanie 2 miesiące tak Cie dymają na kase

Gość Robercik1
Opublikowano

OSM w Sierpcu 20000 L tł 4,9 bi 3,53   1,52 Brutto na konto   vatowiec

Opublikowano

W Mlekovicie Kalisz od nowego roku dzienny skup zwiększył się o 100 000l, z okolic Krotoszyna trochę doszło i wszyscy póki co są zadowoleni. Oby jak najdłużej humory dopisywały ;)

Opublikowano

@mpersen członkiem jest się do końca tj do wypłaty udziałów. Chyba że wogóle nie byłeś członkiem to wtedy ceny będziesz miał faktycznie niższe

Opublikowano
7 minut temu, boo45 napisał:

@mpersen członkiem jest się do końca tj do wypłaty udziałów. Chyba że wogóle nie byłeś członkiem to wtedy ceny będziesz miał faktycznie niższe

też mi sie tak wydawało,ale  udziałow  juz mi nie potacili i z cena zjechali,mam u nich cos kolo 100k ale nie mysle o tym bo mnie malo uj nie strzeli]

\

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

D41ACA93-4236-48FB-B646-B0BF574A72E9.jpeg

Tę tabelkę niech sobie w du... wsadzą. Popatrzcie na cenę Piątnicy. Wychodzi, że płaci podobnie jak wszyscy, więc do czego tak mlekpolowcy wzdychają? 😅

Opublikowano
4 godziny temu, zkordalski napisał:

Nie wiem czy energi za mało . Powiem Ci tak dostają pasze 7.2 energi kukurydzy blisko 28 kg skrobi 38 premię z śruty zbożowej i wysłodki tofi  wiec nie pasuje tu nic . A i ruję są już cyklicznie  ładnie zostają .

Wiem jak Mlekowita liczy parametry i u mnie  w porównaniu z federacją to różnica na tłuszczu kosmiczna. Białko się jako tako zgadza. Bakterie są jakieś kosmiczne u mnie bo co bym nie robił to koło 90 a badałem kilka razy w innym lab to między 10 a 20 było

Opublikowano

Chłodzi dobrze i szybko, temp się zgadza. Ostatnio gość brał próbę jak wszedłem do niego i widzę jak wyciąga rękę z buteleczką ze schładzalnika i przyszedł sms 102tyś bakterii. Tak samo odbiór kierowca jakoś zapomina włączyć mieszalnik zanim próbę weźmie

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Xawier napisał:

Chłodzi dobrze i szybko, temp się zgadza. Ostatnio gość brał próbę jak wszedłem do niego i widzę jak wyciąga rękę z buteleczką ze schładzalnika i przyszedł sms 102tyś bakterii. Tak samo odbiór kierowca jakoś zapomina włączyć mieszalnik zanim próbę weźmie

U mnie też ostatnio bakterie szaleją a tł od dawna się nie zgadza - i co zrobisz?nic nie udowodnisz, wolna amerykanka 

-ale znowu mlekovita liderem, najwięcej skupionego mleka w 2018 a proszkownia za 320 mln już przerabiania 2 mln litrów na dobę,  może  kiedyś i cena się poprawi. .......

Edytowane przez Jaro70
Opublikowano
11 godzin temu, kr9292 napisał:

@tomaszmab U mnie w okolicy kilka lat temu młode małżeństwo rzuciło się na krowy bo to taka kasa. Kupili stado krów które miały dawać po 50 litrów. Dziś on jeździ tirem ona jest fryzjerka. Natomiast inny facet 4 lata temu kupił kilka krów dzisiaj ma już ponad 200 wszystkiego wydajność ponad 10K. Także wszystko zależy od twojej wiedzy i umiejętności. 

I od zdolności kredytowej ;)

Opublikowano
46 minut temu, damianzetor9540 napisał:

U mnie w tym śmiesznym Pajęcznie bakterie od zawsze 80, nie ważne czy dojne konwią x lat temu, czy zaraz jak nowa przewodowka, w tym czasie schładzalnik wymieniany 2 razy, nie muszę patrzeć na fakturę i wiem. A somatyczne znów się wahają w zależności od miesiąca od 120 do 180, raz jakieś ewenement był że za cały miesiąc wyszło średnio 30 somatyki. Parodia

Bakterie to ok, higiena 

A somatyka może wzrosnąć w drodze od udoju do zbiornika? Czy to tylko kwestia zależna od krów 

Komórki somatyczne w wolnym tłumaczeniu to fizjologiczne zanieczyszczenia mleka. Obumarły naskórek, martwe leukocyty czy obumarłe bakterie zabite przez białe krwinki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v