Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
19 godzin temu, Krowiarka napisał:

No nie wiem dokładnie na jakim są etapie inwestycji, ale kierowca powiedział skończą i nie będą mieli mleka. Teraz to generalnie mnóstwo osób kończy z krowami. Jeszcze trochę i wszystkim mleczarniom będzie brakować towaru. ;)

To chyba zależy od regiony, u nas (mazowieckie-pogranicze z podlaskim) malo kto rezygnuje, a duza wiekszsc powieksza. Znajomi z +/- 200 na 500-600 dojnych... u mnie na malej  wiosce  10 krowiarzy od 15-80 dojnych  , dwoch mniejszych i zaden nie zamierza rezygnowac, a wrecz przeciwnie kazdy przerabia stodoly, stawia obory, albo cos dostawia. A jakby dali druga wioske taka ziemi , to by wzieli i jeczsze malo by bylo... 

Wedlug mnie poki co to mleka bedzie , ilu malych musi zrezygnowac, jak jeden o 400/200/100/50 /20 zwieksza. I wydajnosci caly czas rosną, a rezygnuja tacy co maja 4-6 tys.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

Producent to ma najmniejsze znaczenie. Zakłady mleczne i sklepy chcą mieć powtarzalne produkty, a mleko jest różne. Więc przemysłowo te mleko rozdzielają na frakcje, a potem łączą w odpowiednich proporcjach. Co wtedy z takiego mleka zostanie? Emulsja wody i tłuszczu z dodatkiem białka? 

A Ty myslałeś, ze takie jakie mleko mleczarnia dostaje takie idzie do przetworzenia na sery itd.? to nie manufaktura i kazdy musi zrozumieć, ze mleko jest poddawane jakimś tam zabiegom i ujednolicane.

Ja mowię o tym, zeby syfu nie produkować juz na samej dostawie mleka. Jeśli podeszlabym do tego tak, ze mogę oddawać sobie beznadziejne mleko do mleczarni, bo i tak coś tam robią z nim, to przestalabym ser kupować.🤷‍♀️ Nie zwalajmy calej winy na mleczarnie i nie umywajmy rąk od jakości. Dobra. Ceny mleka. Już się zamykam 😁

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, arku3060 napisał:

mońki  4,52tł        3,76biał.  cena 1,47 netto

Jaki przedział litrowy? Cena ładna ale parametry też

Co do serów to włoszczowski mi smakuje no i gouda mlekpolowa☺️

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał:

serki homogenizowane mlekpolu chyba marki ,,rolmlecz '' są  jednymi z lepszych na rynku 

Potwierdzam.  Smakują jak kiedyś chorzelskie których już nie produkują.  

Żeby trzymać jakość musi być cena.  Niestety teraz płaci się za ilość a nie jakość.  Mało który duży dostawca ma takie parametry jak ten mniejszy.  Niektórzy znajomi mają tłuszcz na poziomie 5-5,5 a białko powyżej 3,6.  Somatyka poniżej 200. Jakby cena była zależna od parametrów jak to jest w Piątnicy to i reszta by miała tak dobre produkty jak Piątnica.  

Opublikowano
3 godziny temu, lusjan napisał:

OSM Włoszczowa, z premią 5 gr i dopłatą do udziałów 3 gr wyszło 1,4473 netto.  Powyżej 15k, białko 3.6, tłuszcz 4.23. Co do sera, to uważam, że Włoszczowa ma niezły, ale od kilkudziesięciu lat bierzemy Filipka z OSM Rospuda, polecam. 

Jakie macie progi ilościowe ? Duża różnica ceny?

Opublikowano
6 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Jakie macie progi ilościowe ? Duża różnica ceny?

Cennik trochę stary, ale mniej więcej tak to wygląda. Dopłata członkowska 10 groszy, do mleka chłodzonego 5 groszy, do kontroli użytkowości 2 grosze, chyba nie ma już dopłaty do klasy extra, jak trzy razy nie wyjdzie próba wchodzi weterynaria. 4 groszy nie mogę się doliczyć, pewnie białko/tłuszcz zmienili 

DSC_0003.JPG

Opublikowano
7 godzin temu, Krowiarka napisał:

Ja mam zawsze Łaciatą śmietankę do kawy. 😉

A ja swoją z Basenu :D  I swoje Mleko . Tak sie zastanawiam ilu rolników  nie boi sie napić swojego mleka :D 

Opublikowano

Ja piję od swoich krów. Aktualnie żadnego zapalenia w stadzie i somatyka 130. 

Opublikowano

Ja też swoje tylko pije.  Somatyka z ostatnich trzech miesięcy 125.  

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Krowiarka napisał:

Oni starają się trzymać jakość, ale mleko jest różne. To pogoda to robi. Właśnie od nas dużo odchodzi, bo nie radzą sobie z somatyką, a mleczarnia gania. Sama mam czasami 200 litrów różnicy między odbiorami i nie wierzę, że to nie ma wpływu na parametry mleka.

A w innej sobie poradzą 🤔 i myślę że nie tylko pogoda 😉mk9422 ma w 100% rację 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
6 godzin temu, Paulina1985 napisał:

A Ty myslałeś, ze takie jakie mleko mleczarnia dostaje takie idzie do przetworzenia na sery itd.? to nie manufaktura i kazdy musi zrozumieć, ze mleko jest poddawane jakimś tam zabiegom i ujednolicane.

Ja mowię o tym, zeby syfu nie produkować juz na samej dostawie mleka. Jeśli podeszlabym do tego tak, ze mogę oddawać sobie beznadziejne mleko do mleczarni, bo i tak coś tam robią z nim, to przestalabym ser kupować.🤷‍♀️ Nie zwalajmy calej winy na mleczarnie i nie umywajmy rąk od jakości. Dobra. Ceny mleka. Już się zamykam 😁

Ok, ale nie lubię po prostu jak się piszę, że wyroby są słabej jakości, bo hodowcy są chciwi i masowo produkują wyrób mlekopodobny, jeśli słaba jakość to zawsze wina mleczarni. Ja swe mleko pije, tak jak cała rodzina wraz z mą dwuletnią córką. Problemów nie ma nikt, i nic sobie do zarzucenia. Zaś wielokrotnie słyszę od ludzi z poza branży jakie to teraz mleko jest beznadziejne, a sery paskudne. Czasem z komicznymi wręcz uzasadnieniami, że to przez kukurydzę i kiszonki. 

Opublikowano

Czyli się zgadzamy i do tego to co wspomniał @mk9422 jest szczerą prawdą o rynku. Bo być może i wina mleczarni, że nie egzekwuje jakości, ten kto chce to wykorzysta i produkuje pomyje 🤷‍♀️  Ja przynajmniej mam czyste sumienie jako produkujący mleko, a reszta producentów...moze kupuje czyjes wyroby zamiast swojej mleczarni wiedząc jakie mleko sam oddaje 🤷‍♀️ 

2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Ja piję od swoich krów. Aktualnie żadnego zapalenia w stadzie i somatyka 130. 

Uhuuuuuuu, ładny wynik z tą somatyką 😱👍  U mnie 180, a to i tak uważam za mega sukces 😂 

Opublikowano
18 minut temu, Paulina1985 napisał:

Czyli się zgadzamy i do tego to co wspomniał @mk9422 jest szczerą prawdą o rynku. Bo być może i wina mleczarni, że nie egzekwuje jakości, ten kto chce to wykorzysta i produkuje pomyje 🤷‍♀️  Ja przynajmniej mam czyste sumienie jako produkujący mleko, a reszta producentów...moze kupuje czyjes wyroby zamiast swojej mleczarni wiedząc jakie mleko sam oddaje 🤷‍♀️ 

Uhuuuuuuu, ładny wynik z tą somatyką 😱👍  U mnie 180, a to i tak uważam za mega sukces 😂 

Od 1o lat średnia poniżej 200 i bakterie ok15 tfu co by w złą godzinę nie powiedzieć 😉

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, kokoman0 napisał:

Koniec upałów to i somatyka niska. Latem średnia somatyki oscylowała nieco ponad 200

Screenshot_2019-11-06-18-31-22-282_com.android.mms.png

Koniec upałów to i somatyka niska. Latem średnia somatyki oscylowała nieco ponad 200

Screenshot_2019-11-06-18-31-22-282_com.android.mms.png

wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

No miszcz😉 ale cena taka jak u tych co mają po399 i bak 99 .........niestety 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
5 godzin temu, krowa1lps napisał:

10 tys. l 3,95 tł. 3,30 bł. 20,5 tys. drobnoustroje kom. som. 395 tys.  1.1450 zł/l netto

Północno - Zachodnia Polska

Jak żyć? 

Zyć krótko wychodzi- z tą ceną. Za chwilę 400000 somatyki i pod złotówką będzie:S

Opublikowano
54 minuty temu, robert1226 napisał:

Dziś SMS Sierpc +10 gr na rękę i +2gr dopis do udziału za październik. 

+14 gr  za pażdziernik  tyle ze za wrzesień było +4 gr  czyli wzgledem września + 10 gr. Powiedzmy dokladnie bo jeszcze ktoś pomyśli że bd tylko 6 groszy 😂 więcej..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v