Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, chuck00 napisał:

Polmlek to nieźle asy, ostatnio przylecieli śmigłowcem jeden zakład oglądać ☺ Podobno jeżdżą w naszej okolicy, ale nie wiem jak z ceną. 

Pewnie prezesi innych powiedzmy spółdzielni maluchami nie jeżdżą a cena średnia ale i tak lepiej niż w Jogo miałem 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

http://nowypm.pl/index.php/aktualnosci/16168-czas-na-polaczenie-sil-wszystkich-organizacji-mleczarskich

Zachęcam do lektury. Banki się łączą, handel rośnie w siłę, mięso również a polska spółdzielczość mleczarska myśli kategoriami z poprzedniego ustroju. Wiele razy już to pisałem ale się powtórzę tylko mocna duża spółdzielczość mleczarska ma siłę przyszłość i rację bytu!!! W przeciwnym razie wiemy kto i jak to rozwali a to właśnie dziś na naszych oczach się dzieje!!! 

Opublikowano
33 minuty temu, kr9292 napisał:

Grzesiu wiesz jak jest. Nikt nie chce puścić swojego stołka w imię dobra ogółu. A rolnicy jak mają jakąś tam opłacalność też o takich rzeczach nie myślą.

Masz racje spółdzielnie nie chcą się  łączyć na zasadach współpracy tylko przejmować  a wiadomo że prezes i kadra kierownicza przejmowonej stracą stołki więc jest jak jest a traci na tym wiadomo kto wiec nic dziwnego że rolnicy szukają  i zmieniają odbiorcę bo z idei i sentymentu do spółdzielni  trudno płacić rachunki 

Opublikowano

w polsce jest z 10 banków  ubojni z 50  zakładów masarskich ze 150 a ile mleczarni byscie chcieli ? mozna sobie przeczytać po ile płacą za mleko giganici europejscy , w niektórych przypadkach pewno taniej jak w polsce  ale spoko najlepiej jak polmlek przejął by piatnice to by mieli taniej :D

Opublikowano

Można prognozować że małe tradycyjne zakłady mogą znaleźć swoje miejsce na rynku. Lecz moim zdaniem koszty działalność, odpływ dużych dostawców do zakładów lepiej płacących a likwidacja lub brak następców u małych producentów surowca może je wykończyć. Teraz na rynku krajowym mamy i tak trudny handel z sieciami, na GDT kolejna sesja na minus (oczywiście ceny te nijak mają się na naszego kraju) ale na pewno będą wykorzystywane w negocjacjach sieć - spółdzielnia, mamy okres górki surowcowej i co w takim przypadku? Mleko to nie mięso że z dnia na dzień można zaprzestać zakupu surowca tu miliony litrów dzień dnia spływają i gdzieś to trzeba upchnąć maksymalizując narzut. Dla sieci zawsze znajdzie się jakiś dostawca który podłoży się pod niższą cenę co można by minimalizować procesem konsolidacji branży!!! 

Opublikowano

Tak jakby jakas spółdzielnia miała monopol na bank mielibyśmy opłacalność 😂 czasem się zastanow co piszesz. Słabo coś grzesiu działasz w tym mlekpolu skoro te sieci nie chcą z wami handlować. W Rykach magazyny nowe prawie puste zyski są i mówi się że jest górka ale ostatni miesiąc i od lipca zawsze się rusza. Są prognozy ze ma być i tak z cena. Aby się sprawdziły. 

A podsumuwujac to odpowiem Ci że ZDROWA KONKURENCJA NA RYNKU JESZCZE NIKOMU NIE ZASZKODZIŁA. 

Opublikowano (edytowane)

Pod warunkiem że jest zdrowa , dla mnie nie istotne gdzie oddaje ważna jest wysokość przelewu na koniec miesiąca 

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Farmer6820 napisał:

Tak jakby jakas spółdzielnia miała monopol na bank mielibyśmy opłacalność 😂 czasem się zastanow co piszesz. Słabo coś grzesiu działasz w tym mlekpolu skoro te sieci nie chcą z wami handlować. W Rykach magazyny nowe prawie puste zyski są i mówi się że jest górka ale ostatni miesiąc i od lipca zawsze się rusza. Są prognozy ze ma być i tak z cena. Aby się sprawdziły. 

A podsumuwujac to odpowiem Ci że ZDROWA KONKURENCJA NA RYNKU JESZCZE NIKOMU NIE ZASZKODZIŁA. 

Czytaj ze zrozumieniem lub nie komentuj!!! 

Ze mną sieci nie handlują bo nie pracuje w Mlekpolu!!! 

Zauważcie jaki jest trend że dziś nawet nikt nie chce przyłączać tych co mają kłopoty finansowe. 

Opublikowano
9 minut temu, grzesiu napisał:

Czytaj ze zrozumieniem lub nie komentuj!!! 

Ze mną sieci nie handlują bo nie pracuje w Mlekpolu!!! 

Zauważcie jaki jest trend że dziś nawet nikt nie chce przyłączać tych co mają kłopoty finansowe. 

A ty chcesz spłacać czyjeś długi?

Opublikowano

Nie wiem jak można wierzyć w te brednie. Producent mleka na tej konsolidacji nie zyska nic, to tylko bzdurne majaki o podbijaniu Chin żeby wyciągnąć więcej pieniędzy dla siebie. Jeszcze brakuje żeby zaproponował centralne planowanie i zarządzanie rynkiem mleka to już całkiem komuna pełna gębą. Jakby komuś realnie zależało na podbijaniu tego rynku to by w to inwestowal a nie przescigal się w budowaniu proszkowni, krojeniu niemieckiego sera albo upier laniu dostawcom ceny na surowiec. I sprzedawaniu go innym po wyższej cenie.

Opublikowano

Żeby to wszystko było takie proste i zero jedynkowe jak Wam się wydaje. Łączenie się i skala produkcji może Was zabezpieczyć od nieprzyjemnych  wydarzeń znanych już nam, uchronić przed prywatyzacja branży lub co gorsza od kapitału spekulacyjnego bo wtedy to będziecie lamentować !!!

Opublikowano

To dowiemy się w końcu grzesiu co Ty masz wsoilnego z branżą mleczna? 😋 Bo masz takie inne spojrzenie na ten nasz świat 

Opublikowano

Inne znaczy jakie? Inne nie znaczy gorsze. Po twojej  wypowiedzi widać że liczy się tylko twoje zdanie i albo będzie tak jak ty chcesz albo nie będzie wcale. 

Z branżą łączy mnie  tyle że jestem konsumentem produktów z waszego mleka. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, grzesiu napisał:

Żeby to wszystko było takie proste i zero jedynkowe jak Wam się wydaje. Łączenie się i skala produkcji może Was zabezpieczyć od nieprzyjemnych  wydarzeń znanych już nam, uchronić przed prywatyzacja branży lub co gorsza od kapitału spekulacyjnego bo wtedy to będziecie lamentować !!!

Grzesiu używasz słów które  są drażliwe Wam Was ,Będziecie to Ci kolegów nie przysparza 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

No tak, bo teraz jest cacy i nie ma żadnej spekulacji xD a te pieprzone indeksy na gdt, groźby że za Chwile cena surowca poleci bo nowa Zelandia rusza z produkcją albo zastraszajace zapasy mleka w proszku na świecie to niby czym jest? I w jaki sposób konsolidacja uchroni dostawców? Jeden podmiot, jedna cena, przecież tu z kilometra śmierdzi gownem, zlodziejstwem i dymaniem rolnika na cenie mleka

Opublikowano
37 minut temu, Łolek napisał:

Grzesiu używasz słów które  są drażliwe Wam Was ,Będziecie to Ci kolegów nie przysparza 

A jak mam się zawracać wg Ciebie? Pisząc z małej litery? Nie jestem chodowca krów dlatego nie pisze My. 

34 minuty temu, tumiwisizm napisał:

No tak, bo teraz jest cacy i nie ma żadnej spekulacji xD a te pieprzone indeksy na gdt, groźby że za Chwile cena surowca poleci bo nowa Zelandia rusza z produkcją albo zastraszajace zapasy mleka w proszku na świecie to niby czym jest? I w jaki sposób konsolidacja uchroni dostawców? Jeden podmiot, jedna cena, przecież tu z kilometra śmierdzi gownem, zlodziejstwem i dymaniem rolnika na cenie mleka

Widzisz i sam sobie odp. Przypominam że 50% produkcji zostaje w kraju resztę eksportujemy połączenie daje wejście mniejszym na szerokie półki sieci co nie wyklucza produkcji tradycyjnej tylko sposób dystrybucji szeroki z czym dziś mali mają problem duzi w mniejszym stopniu tu ograniczeniem jest logistyka krótkie terminy przydatności i tak spółdzielnie logistykę mają ogarnięta do perfekcji!!!! 

Wszystkie te czynniki ktore podałeś to preteksty kontrahentów do zbijania ceny co w konsekwencji wiemy na czym się odbija. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v