Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

duży dostawca w takiej mlekowicie nie robi różnicy ale w małym podmiocie  ,  odejscie 3 dużych może skutkowac utratą płynnosci , a duzi to wiedza i wywołują presje na podwyzke kosztem tego miejszego w miejszych zakładach .

Opublikowano

Z potrąceniami na wypowiedzeniu  jest tak że  są bezprawne bo prawo spółdzielcze mówi o równości wszystkich członków ,ale bez sądu się raczej nie obejdzie. U mnie 3mce minus 16gr z litra ..........dziadostwo. 

Opublikowano
34 minuty temu, komizmo napisał:

Też prawda. I dolicz jeszcze wał na parametrach to jestesmy 15gr w plecy do mlekpolu

Trzeba zaznaczyć że ostatni próg ilościowy to 30tys L.  Słyszałem jeszcze że Hadzlik ten prezydent z federacji chwali się że przeniósł się niedawno do mlekovity i dali mu cenę 1.75zł

Opublikowano

Tak można negocjować. Upomnij się o swoje to od razu zmienią cenę. Jeśli jesteśmy nadal spółdzielnią to legalnie nie ma mowy o indywidualnej cenie.

Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał:

Tez pewnie zależy od ilości mleka bo taki 8 tys miesięcznie nie pójdzie do prezesa po negocjacje co innego taki 80 tys 😛

Jak w reklamie  duży  może  więcej 😉

Opublikowano

Oczywiście pieniądze które trzeba zainwestować żeby być dużym to jest chu*, co nie??

Opublikowano
9 minut temu, radekz200 napisał:

Tylko czy taki duży ma czas gdzieś chodzić? 😛

Do dużego to może prezes ruszy zadek😉😁

Nikt nikomu nie broni być nawet bardzo dużym 

Opublikowano
2 minuty temu, robcio90 napisał:

Oczywiście pieniądze które trzeba zainwestować żeby być dużym to jest chu*, co nie??

a mały to w nic nie musi inwestować? bardziej chodzi o to, że zysk z produkcji 1L mleka nie jest taki sam zakładając 2 identycznie prowadzone gospodarstwa rodzinne nie zatrudniające nikogo więcej, tylko że pierwszy posiada np. 30krów a ten drugi 300. Np. ten mniejszy zamówi 3 tony paszy po 1200zł a ten większy przy 30tonach dostanie ofertę 1150zł. I już ma na dzień dobry 1500zł zysku więcej

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, karol091193 napisał:

oczywiście, drożej ma za mleko, a taniej kupi nawozy, paszę i inne produkty bo zamawia samochodami albo paletami a w mleczarni jeszcze p***dolą, że duży ma wyższe koszty

Otóż to.  Dlatego według mnie cennik powinien być jak w Piątnicy.  Nie ważne czy oddajesz 200 czy 2 tys  litrów to cena powinna być brana z parametrów. Wtedy i ten mały może się rozwijać.  

Robcio90 a kto Ci każe inwestować nie wiadomo jakie pieniądze.  Moim zdaniem to jest tylko głupie napedzanie się bo tylko każdy przelicza  ile zyska przeskakujac próg wyżej.  Jakby była cena za parametry to wtedy ludzie trzymali by też trochę parametry.  A tak to większość ma tłuszcz niecałe 4 i białko 3 bo przy dużej wydajności dobrych parametrów nie osiągnie.  

Z Piątnicy jak wstawiaja cenę to czy oddaje 5 tys czy 30 tys to cena ta sama jak parametry podobne 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

oczywiście, drożej ma za mleko, a taniej kupi nawozy, paszę i inne produkty bo zamawia samochodami albo paletami a w mleczarni jeszcze p***dolą, że duży ma wyższe koszty

Od razu mówię nie jestem duży ,ale jeśli ktoś zainwestuje dużo to oczekuje wiekszej ceny  bo zużywa więcej wody prądu itp ,prawda jest taka że gonitwa  w litry to też nie jest najlepsze wyjście  a życie nigdy nie jest do końca sprawiedliwe 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Wiekszy powinien mieć lepsza cena choćby dla tego żeby mali chcieli się rozwijać, zwiększać nikt nie zmusza większego być mniejszym mniejszego większym a uwierzcie mi mały tez może kupować taniej wystarczy żeby się zgadać i większą liczba rolników zamawiać 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, kr9292 napisał:

U mnie się gromadzi kilkadziesiąt lat. Już ponad dwadzieścia lat mamy zbiornik a jeszcze wcześniej kupę bankami. Nie wiem odkąd liczą a mam niecałe 20.

20 tys zł? Czy 20 udziałów? Coś nie halo, ja przez 4 lata nie licząc wpisowego zebrałem prawie 8 tys 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
1 godzinę temu, robcio90 napisał:

Oczywiście że chu.. bo inwestujesz nie swoje tylko bierzesz z banku hehe 😀

• Haha 3
Opublikowano
17 minut temu, Takisobierolnik napisał:

Wiekszy powinien mieć lepsza cena choćby dla tego żeby mali chcieli się rozwijać, zwiększać nikt nie zmusza większego być mniejszym mniejszego większym a uwierzcie mi mały tez może kupować taniej wystarczy żeby się zgadać i większą liczba rolników zamawiać 

A na kogo wystawić fakturę? 

Powiem Wam że grube tematy poruszacie. Aż dziwne że taki podmiot nadal jest w stanie żenić bajere i przejmować inne spółdzielnie. 

Opublikowano

Ale dochodzą koszty pracowników odsetki które podnoszą koszt mleka jak coś kupisz za swoje to kupisz a jak jeszcze bierzesz kredyt to musisz doliczyć odsetki i tak jest że ten duży ma większy koszt produkcji i to bez dyskusji ale znowu mleczarnia ma mniejszy koszt odbioru i nie mówię od jednej cenie ale symboliczne różnice powinny być ale nie takie jak np w Sierpcu że napędzaja każdego na ostatbi próg bo różnica między małym a dużym ponad 20gr a u nas np tylko 4gr i to jest relatywny jakiś tam koszt zawozi mleka od mniejszego

Opublikowano
6 minut temu, komodo napisał:

Oczywiście że chu.. bo inwestujesz nie swoje tylko bierzesz z banku hehe 😀

O kurde, ty chyba po ekonomiku jesteś. Chyba nawet tym samym co Balcerowicz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v